În lipsa preşedintelui

În lipsa preşedintelui – Bill Clinton şi James Patterson – Editura Rao – recenzie

În lipsa preşedintelui

Titlul original: The President Is Missing

Autori: Bill Clinton şi James Patterson

Editura: RAO, 2018

Număr pagini: 415

Traducere din limba engleză: Liliana Pelici prin Lingua Connexion

    În lipsa președintelui este un roman analitic

   WILLIAM FEJJERSON „ BILL” CLINTON a fost ales președinte al Statelor Unite în 1992 și a deținut această funcție până în 2001. Bill Clinton este autorul mai multor lucrări de nonficțiune, printre care „ Viața mea „( My life), considerată bestseller la nivel internațional. ( Apărută la RAO, în 2005). În lipsa președintelui este primul roman scris de fostul președinte al S.U.A.

   JAMES PATTERSON este un autor consacrat de bestselleruri la nivel mondial, bine-cunoscut pentru numărul mare de personaje de ficțiune care se mențin în memoria cititorilor din romanele în serie, cum ar fi: Alex Cross, Womens’s Murder Club, Michael Bennet, Maximum Ride, Middle School, I Funny și Jacky Ha-Ha. El își dedică tot timpul scrisului și trăiește împreună cu familia în Florida.

   Ce faci când la editura ta favorită apare o nouă carte? Un roman care stârnește curiozitate din două motive. Titlu și numele autorilor. ,,În lipsa președintelui” avându-i ca autori pe un fost președinte american și un super-autor. Pui mâna pe carte și o citești cât mai repede. Trebuie așezată la loc de cinste, în bibliotecă, lângă celelalte cărți cartonate de la aceeași editură.

   Așa cum reiese din titlu, acest roman îl are ca personaj principal pe președintele S.U.A.. O zi din viața acestuia și problemele cu care se confruntă pe parcursul a 24 de ore.

   Povestea începe cu agitație la Casa Albă. Președintele Jonathan Lincoln Duncan este anchetat de Comitetul Special al Camerei Reprezentanților fiind suspect că a protejat un terorist care face parte din gruparea Fiii Jihadului. Președintele alege să păstreze tăcerea în fața membrilor Comitetului simțindu-se obligat să păstreze confidențialitatea pentru siguranța națională. În Casa Albă este un trădător. Dintre persoanele apropiate președintelui opt dintre ei sunt suspecți. De ce?

   „ Evul Mediu” este un cod știut doar de președinte și cei opt oameni importanți de la Casa Albă. Acest cod a fost  transmis fiicei președintelui de la o persoană necunoscută, pentru a-i atrage atenția și a obține o întâlnire cu acesta.

   Ce este „ Evul Mediu”? S-a descoperit la Pentagon un virus în sistem. I-a fost dat numele de „ Evul Mediu” pentru că exact acolo ar ajunge S.U.A .,  apoi întreaga lume dacă acest virus este activat.

–Practic, e ceea ce ați numi un virus ștergător, zice Augie. Așa cum sugerează numele, atacul unui asemenea virus șterge-șterge tot-tot software-ul de pe dispozitiv. Veți mai putea folosi laptopurile doar ca opritoare de uși și routerele ca prespapieuri. Serverele vor fi șterse. Nu veți mai avea internet, asta e sigur, dar nici dispozitivele voastre nu vor mai funcționa.”

   Acest virus a fost încărcat în toate severele Pentagonului și prin intermediul internetului în toate dispozitivele care au acces la internet. De ce e așa periculos?

   Pentru că acest virus e ca o bombă cu ceas. Suntem dependenți de tehnologie. Lifturi, semafoare, alarmele din magazine, stații de tren/autobuz, laptopurile, telefoanele, electricitatea. Stațiile de epurare – cine poate supraviețui fără apă potabilă?  Spitalele depind de aparate. Băncile, fără o bază de date, adio bani. Fără bani, adio mâncare, plăți. Adio identitate, fără o bază de date.  Majoritatea noilor aparate, mașini, avioane fabricate după 2015 sunt dependente de tehnologie.

Acest haos ar crea panică și ar readuce Evul Mediu pentru populație.

   O responsabilitate uriașă pe umerii unui singur om, mai ales că președintele Duncan a fost diagnosticat cu o boală de sânge numită purpură trombocitopenică imună. Sângele nu se coagulează și necesită tratament, chiar perfuzii. Cu toate acestea președintele pune siguranța națională mai presus de sănătate, cu prețui vieții, când este contactat de doi foști membrii ai grupării Fiii Jihadului prin fiica lui, Lilly. Își riscă viața fugind pe ascuns la întâlnirea cu Nina și Augie, doi hackeri care au creat virusul și care ar putea salva întreaga lume de la un dezastru.

   Pentru că sunt multe personaje și multe acțiuni, am să aleg să nu povestesc mare lucru. Am să aduc în discuție pericolul imens în care ar fi pus întreaga lume. În rezolvarea problemei se unesc cele mai mari puteri, deși încrederea în acest moment este redusă la zero. S.U.A., Germania, Israel și Rusia. Deși Rusia este cea mai suspectă, asta pentru că-și dorește cel mai mult să conducă lumea.

   În prima parte a romanului ne este prezentată politica din interior, conflictele și neînțelegerile politice ale membrilor Casei Albe, interesele anumitor persoane. Unii luptă pentru interesele patriei, iar alții pentru interese personale, mândrie și setea de putere. Tot în prima parte ne este prezentat președintele Duncan, boala sa și familia. Amintirile despre soția lui decedată, Rachel. Amintiri înconjurate de o poveste frumoasă de dragoste și suferința pierderii ei.

   Atacul unui grup de hackeri teroriști cibernetici e crucial și necesită oameni competenți, experți în apărarea cibernetică. Serviciile de informații și Serviciile Secrete au un rol important în acest roman. O alegere interesantă mi s-a părut decizia președintelui de a primi ajutorul unuia dintre hackerii care au creau virusul. Partenera/iubita lui a fost ucisă de Fiii Jihadului, iar el știa doar o parte din ce implică anihilarea virusului. Mai mult, spre final hakerului i se propune să rămână în slujba statului.

   ,,În lipsa președintelui” este un roman analitic, geopolitic, strategic, tehnic. O creație  impresionantă cu răsturnări de situație care subliniază lupta pentru putere și faptul că din exterior lucrurile par într-un fel. Departe de a ști ceva concret din interior. Contribuția fostului președinte al Americii la acest roman este fără doar și poate o completare informativă și utilă  alăturată talentului scriitorului James Patterson.

   De obicei am așteptări mari de la cărțile foarte lăudate și de multe ori am fost dezamăgită din cauza aceasta. ,,În lipsa președintelui” mi-a întrecut așteptările dovedindu-mi că e o carte mai mult decât bună.

   Nu a fost ușor să aleg ce să scriu, ce să împărtășesc cu voi din multitudinea de informații, evenimente, personaje. Rămâne să descoperiți, citind romanul, cine este trădătorul de la Casa Albă. Cine sunt personajele care-l înconjoară pe președinte și cât de bine sunt construite caracterele fiecăruia în parte. Deși este încadrată ca un roman de ficțiune, este o carte plină de realitate. Cât de reală nu o să știm niciodată.

Cartea În lipsa preşedintelui, de Bill Clinton şi James Patterson poate fi comandată de pe site-ul Editura Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărţi

 

 

 

 

 

 

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

23 COMMENTS

  1. Mă așteaptă și pe mine. O consideram o provocare, dar văd că sună chiar pe gustul meu.

  2. Stateam pe ganduri daca s-o trec pe lista sau nu,desi stii ca citesc mult Rao,Recenzia ta m-a facut sa ma hotarasc.Felicitari Vero!

  3. As citi cartea, sa diverisific genurile. Ma bucur ca ti-a placut, era si imposibil sa nu te prinda romanul.

  4. Mi-a atras atentia cartea asta inca de dinainte sa fie lansata 🙂 Faima autorilor o precede :)) Cred ca e o lectura interesanta.

  5. O! Ce subiect interesant! Vreau sa citesc și eu cartea. Mulțumesc pentru recomandare, Vero!

  6. Foarte frumoasă recenzia! Ma atrage subiectul si autorul acesta! Dacă o sa imi cada in mana cartea,clar o voi citi!

  7. Datorită recenziei tale, voi citi și eu cartea. Pe Patterson l-am mai citit și îmi place foarte mult cum scrie. Felicitări, Vero!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.