Ultimul vis al Cleopatrei de Christian Jacq
O femeie puternică luptă până la capăt chiar dacă știe că sora și fratele îi doresc moartea.
Ultimul vis al Cleopatrei, de Christian Jacq
Titlul original: Le Dernier Rêve De Cléopâtre
Traducerea din limba franceză: Liliana Urian
Editura: ALL
Colecția: Roman istoric
Gen: Carte generala, Beletristică, Roman istoric
Anul apariției 2016
Nr. de pagini: 336
Din categoria ”Am făcut-o și pe asta”. Am citit, după 10 ani de pauză, un roman istoric. Nu am mai pus mâna pe unul încă din liceu. De ce? Pentru că pe toată perioada școlii am fost terorizată de lecturile obligatorii, în care era lege să se strecoare și două-trei titluri istorice. Nu mă înțelege greșit, dar aveam ora de istorie pentru a învăța istoria românilor (care mi-a plăcut), nu mai aveam nevoie de încă o oră de istorie și în ora de limba și literatura română.
Aș introduce romanul în lista cu lecturi obligatorii în liceu. Sunt convinsă de faptul că romanul, povestea și toată acțiunea va atrage foarte mulți elevi. Sunt sigură de faptul că un astfel de roman istoric va plăcea și va deschide pofta pentru lectură.
Dar să nu transform prezentarea asta într-o oră de educație sau și mai rău într-o pagină din jurnalul meu de liceană – una care nu a citit romanele istorice. Recunosc asta foarte cinstit. Am spart gheața și mă bucur pentru asta. Mă felicit pentru curajul meu
Și dacă e vorba să fiu sinceră, sunt până la capăt. Nu am știut că această carte este una istorică, iar atunci când m-am apucat de citit, am făcut-o cu o oarecare reținere și teamă că nu-mi va plăcea, ținând cont stric de oroarea mea pentru romanele istorice.
Adevărul este că m-am cam înșelat, căci romanul Ultimul vis al Cleopatrei mi-a plăcut Nu o să spun că lectura lui merge ca unsă, dar e bine. Este un roman care m-a scos bine din zona mea de confort, dar nu regret nimic. Și nici nu-l devorez, dar este mai bine decât mă așteptam.
Este un roman istoric foarte bine scris, care abundă de informații istorice, dar tot ce-am citit nu m-a plictisit, ci dimpotrivă, m-a făcut mereu și mai curioasă să descopăr povestea, să citesc mai departe. Nu plictisești citind, nu ai cum să dai paginile fără să le citești cu emoție și curiozitate crescută.
E un roman cu și despre lupte. Lupta pentru recucerire, pentru supraviețuire, pentru redobândirea puterii. Despre ura dintre frați, despre dorințe arzătoare – ascunse sau evidente. Despre frumusețe, putere, răutate, răzbunări, durere, achitări sau eliminări din jocul complicat al puterii. Se gândește fiecare pas, fiecare decizie se cântărește, fiecare gând este analizat, căci Cleopatra vrea cu orice preț să-și recapete puterea și domnia în Alexandria. Se caută căi de atac, surse de alianță și oameni puternici care o pot ajuta și susține să-și împlinească ultimul vis. O femeie puternică luptă până la capăt chiar dacă știe că sora și fratele îi doresc moartea.
Fratele, în vârstă de doar 10 ani –un băiat mofturos, face numai ce vrea. Și ce credeți că vrea? Se crede deja invincibil, vrea să-şi vadă sora moartă și mai vrea ceva: prăjituri. M-a cam amuzat, căci mereu spune: ” Mi-e foame. Vreau să mănânc prăjituri și să beau vin”.
Am așteptat puțin întâlnirea dintre Cleopatra și Cezar, căci scopul lui e clar, să respecte testamentul lui Ptolemeu al XII- lea, iar Cezar are o misiune certă: să împace frații, căci puterea trebuie, conform testamentului, să se împartă între Ptolemeu al XIII-lea și Cleopatra, sora lui.
Deși cei din Alexandria o vor moartă, departe de urbe, Cezar cere să vină regina, să i se ofere siguranță și să revină, ca el să poată lua o decizie și să poată restabili ordinea și pacea. Veștile din partea Romei, prin reprezentantul său, Cezar nu sunt deloc mulțumitoare, dar nu se admit replici sau neascultare. Alexandria este datoare Romei pentru ajutorul oferit lui Ptolemeu al XII-lea, iar datoria este uriașă.
Lupta pentru putere este aprigă, iar cei care ar trebui să fie fideli, trădează și duc propriile lupte neștiute de nimeni. Nu se ține cont de nimic, se calcă în picioare principii, se uită de credință și fidelitate, dar până la urmă toate măștile vor cădea, iar adevărul va ieși la iveală.
Am citit cu nerăbdare multe pagini. Totul în așteptarea a ceva, a unei picături de romantism, de ceva care să dea o altă aură romanului. Am așteptat cu sufletul la gură o poveste de iubire, căci nu dă niciodată rău – nici măcar într-un roman istoric.
Povestea de iubire există, este una pătimașă, fulgerătoare, pasională, una care ai crede că ia mințile reginei Cleopatrei și a lui Cezar. Povestea asta i-a unit în iubire și în luptă, i-a unit pentru totdeauna – și nu îi desparte în fața pericolelor, a problemelor. Iubirea asta salvează și luptă.
Lupta dintre Alexandria și Roma va reuși să-i despartă? Îi va apropia și vor lupta împreună pentru a se salva reciproc? O carte cu greutate, cu personaje puternice, inteligente și deloc naive sau influențabile. Un roman cu un subiect interesant și un final încărcat de emoție.
Toată lupta asta crește tensiunea cititorului, a personajelor, iar relația și alianța lor în aceasta luptă scârțâie tare. Am trăit cu impresia că o decizie radicală va duce la ruperea înțelegerii, la o separare, la transformarea iubirii într-o ură arzătoare.
Cartea Ultimul vis al Cleopatrei, de Christian Jacq, a fost oferită pentru recenzie de Editura All. Poate fi comandată de pe site-ul Editura All. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.
O să mi-o cumpăr și eu! Mulțumesc pentru tentație, Laura 🙂
O să-ți placă mult!
Si eu am pus ochii pe cartea asta de ceva vreme, dar parca am o retinere, desi am fost mereu atrasa de cultura egipteana. Oricum, mi-a placut recenzia ta, acum macar stiu la ce sa ma astept de la aceasta carte, si imi va fi mai usor sa decid daca – si cand – voi vrea sa o citesc.
Cred că merită să-i dai o șansă, Eva! Îți aștept opinia 🙂
Trebuie sa recunosc, imi da de gandit. 🙂 Imi place cum suna, cred ca o voi citi si eu candva, de aceea ajunge pe listuta. 😀 Felicitari pentru prezentare! locco_smiley_10
Mulțumesc mult, Daniela. Lectură savuroasă!
Mulțumesc mult, Daniela. Lectură savuroasă să ai!
felicitari!
Mulțumesc, Robert!
MI se pare o carte interesanta desi eu rar citesc carti de acest gen. Oricum mereu s-a dorit a se sti cat mai multe lucruri despre Cleopatra. Este o figura emblematica a istoriei. Mersi de recomandare 🙂
Cu mare drag, Mirela! Ieși din cotidian :).
Duă copertă, pare un roman siropos, dar se pare că această carte depășește cu mult așteptările. Mulțumesc, Laura!
Oana, e un roman complex, nu doar siropos. Lectură plăcută!
felicitari laura!totdeauna istoria egiptului mi s-a parut interesanta si incitanta.multumim! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10
Arci dacă vei citi romanul, îți aștept opinia.
Cu mare plăcere, dragi pasionați de lectură! Să o citiți cu atenție, fiecare atunci când simte că a venit momentul. Mulțumesc mult pentru aprecieri!
Tocmai am terminat cartea si sunt de acord cu ce ai scris: ar trebui citită mai ales de liceeni :).