„Rafael este de departe cel mai bun, dar și cel mai rău lucru care mi s-a întâmplat. E raiul și iadul meu.”

În noua noastră viață, de Raluca Ignat-recenzie

Titlul original: În noua noastră viață
Editura: Paralela 45
Anul apariției: 2017
Număr pagini: 170
Gen: mister, acțiune
Cotație Goodreads: 4,25

   „În noua noastră viață” este o poveste cu agenți secreți 100% românească. Laura este, aparent, o femeie obișnuită, cu o viață cât se poate de normală. Lucrează ca jurnalistă la o redacție de știri, are un copil, Matei, pe care îl iubește mai presus de orice, și o căsnicie de formă. Soțul ei, Radu, o înșelase de mai multe ori până în prezent și ea se simte îndreptățită să facă același lucru. Chiar mă întrebam de ce au mai rămas împreună. Probabil pentru copil?

 

„Abia terminasem… școala. Eram destul de zăpăcită pentru o… psihologă. Visam numai cai verzi pe pereți. Radu n-a avut nevoie de prea mult efort ca să mă prindă în plasă. Până să mă prind eu că treaba scârțâie, eram deja însărcinată cu Matei. Iar Radu își consola săptămânal fosta iubită.… Am avut o sarcină mai complicată. Pe urmă a venit jobul de mamă. Ca și cum aș fi fost singură. Și uite-așa au trecut anii, iar eu am rămas suspendată între copil și serviciu, fără să-mi treacă prin minte să iau vreo decizie pentru mine.”

   Încă din primele pagini ne dăm seama că Laura este îndrăgostită până peste cap de șeful ei, Rafael, și se pare că nici lui nu îi este indiferentă. Pasiunea culminează cu plecarea celor doi la Istanbul, în vederea unui reportaj despre starea de urgență instaurată.

„- Continentele astea două n-o să se întâlnească niciodată, Rafael…

– Dar le putem admira pe amândouă, iubito!

Crezusem că nu m-a auzit.

– Luate separat, da. Dar cu noi ce-o să se întâmple? Nu suntem la fel? Ne întindem unul către altul, dar nu știm dacă o să găsim vreodată o punte…”

   La scurt timp, ne dăm seama că Laura este mai mult decât o jurnalistă și o femeie obișnuită; este un agent special infiltrat în redacție, încredințat cu o misiune anume.

   Tot ce își dorește Laura este o viață normală; fără misiuni speciale, fără a da cuiva socoteală, vrea să se bucure de libertate, de fiul său, Matei, față de care are mustrări de conștiință pentru că nu petrece suficient timp cu el, de iubirea sa cu Rafael… Însă nu toate ies întotdeauna așa cum își dorește. Relația cu Rafael e mai complicată decât pare la prima vedere, având în vedere că misiunea inițială este urmărirea lui. Implicarea într-o relație cu el i-ar aduce probleme cu adevăratul șef și instituția pentru care lucrează, încălcând în totalitate protocolul. Însă viața e plină de surprize, având loc întorsături de situație la care nici nu te-ai gândi (m-am gândit eu, dar nu se pune, am experiență în lecturi polițiste și de mister).

  Și la redacție lucrurile se complică, în sensul că relația ei cu Rafael nu trece neobservată.

„- Am uitat să-ți spun: ți-a sunat telefonul și am răspuns din greșeală. Am crezut că e al meu. Avem același ton de apel. Îmi pare rău!

– OK, nicio problemă. Cine era?

– Rafael. Credea că vorbește cu… iubita.”

    Romanul este o radiografiei a vieții prezente. Am recunoscut întâmplări recente din istoria lumii: revoltele din Turcia împotriva dictaturii, atentatul cu bombă de pe aeroportul Ataturk, cutremurul din Italia, conflictele de la granița Turciei cu Siria.

„Adrenalina începe să-mi curgă prin vene. Îmi place meseria asta periculoasă, am și uitat de epuizare. Sunt gata pentru o noapte de filmări, chiar dacă gândul îmi zboară des la o noapte de alt fel. La aeroport, oamenii sunt îngroziți. Toate cursele aeriene spre și dinspre Ataturk au fost anulate. Găsim câțiva oameni care acceptă să dea declarații. Sunt speriați. Nu credeau că este posibil așa ceva, atât de curând. Nu după tot ce se întâmplase cu o lună în urmă.”

   De asemenea, redă foarte fidel problematica vieții moderne: părinți ocupați cu jobul, care nu mai reușesc să petreacă timp cu copiii și găsesc modalități materiale de a se revanșa, căsătoriile de formă, păstrate din inerție. Astfel, Matei știe de fiecare dată când mama pleacă din oraș, pentru că îi aduce o mașinuță.

   Este foarte mult pus accentul pe relația Laurei cu Rafael. Avem parte de scene de erotism, momente când ai impresia că Rafael o iubește cu adevărat pe Laura și momente când nu știi ce să mai crezi despre el.

Îmi vine să-i smulg carnea și să o amestec cu a mea, să fac din amândoi o nouă compoziție. Una care să reziste. Pentru totdeauna.”

„Rafael este de departe cel mai bun, dar și cel mai rău lucru care mi s-a întâmplat. E raiul și iadul meu.”[/quote_box_center]

   Îmi place personajul lui Rafael pentru misterul său. Rafael, care îi dovedește nu o dată Laurei că o iubește, dar despre care ai senzația că ascunde multe. Rafael, care nu spune nimic despre el sau despre viața lui, care îți dă impresia că e implicat în tot felul de lucruri. Rafael, care o ceartă pe Laura atunci când se pune în pericol și vrea s-o protejeze.

  În schimb, mi se pare destul de contradictoriu personajul Laurei. Nu pot să cred că ea, un agent secret antrenat, este atât de nesăbuită încât să-și pună viața și copilul în pericol, impulsionată de furia față de Rafael, chiar dacă nu vorbise cu el pentru a-și confirma bănuielile. Apoi, aflată în pericol, nu vrea decât să fie alături de el. Mi-e greu să cred că o persoană cu experiența ei poate fi atât de imatură și neglijentă.

  Ce se va întâmpla? Va reuși Laura să scape cu viață (nu vă dezvălui mai multe despre încurcătura în care intră)? Relația ei cu Rafael va avea vreo șansă? Ascunde ceva Rafael? De ce el este misiunea Laurei? Ce anume din activitatea lui a atras atenția Serviciilor Secrete?

   Citate:

„Mă gândesc că Turcia nu va mai fi niciodată ce a fost. Dintr-o țară dedicată turiștilor a ajuns una în care este periculos să-ți petreci concediul. Păcat. E atât de frumoasă!”

„Nu mai vreau să demonstrez că sunt bună. Pentru că sunt. Pentru că mă simt bine. N-am nevoie de aprobare ca să pot exista.”

„În șifonierul meu e permanent dezordine. Sigur, în tot acest haos aparent există o ordine. A mea. Exact ca în viață.”

Despre autoare:

   Raluca Ignat este absolventă de psihologie și sociologie, lucrează ca psiholog practicant și redactor la mai multe publicații. Este autoarea cărții de specialitate „Dezvoltare personală, vindecare emoțională și maturizare”, a volumului de poezii „Iubire vrac” și co-autoare la „Fascinația mării”.

 

Cartea În noua noastră viață, de Raluca Ignat poate fi comandată de pe site-ul Editura Paralela 45

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant şi cărtureşti

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

13 COMMENTS

  1. Faina recenzia ta, Sorina! Dupa cum stii, am citit si eu cartea. Da, si mie mi s-a parut ca Laura e un personaj contradictoriu, si de multe ori m-a enervat modul ei de a actiona/ gandi . In plus, mi-am pus mereu intrebarea de ce mai statea cu Radu.
    Cat despre poveste, mi-ar fi placut sa fie ceva mai detaliata. Subiectul a fost destul de tentat… pentru o romantica ca mine 😛

    • Merci! Si eu la fel! Nu prea mi-a placut de Laura, mereu ma gandeam cum poate tipa asta, agent secret, sa fie atat de neglijenta in anumite aspecte. Si la fel, de ce mai tinea casatoria aia de forma. Probabil pentru copil, greseala pe care o fac multi… Povestea da, n-ar fi stricat sa fie mai complexa, dar pentru inceput merge.

    • Merci! Da, sigur ti-ar placea din punctul asta de vedere! Se petrece si in Istanbul, gasesti descrieri acolo care sigur te vor tenta! Si mai e si o chestie la granita Siria-Turcia.

  2. Prezentarea mi-a placut Desi inteleg ca intriga nu e atat de reusita.Totusi e tentanta asa ca o trec pe lista.Felicitari Sorina!

    • Merci, Arci! Nu stiu daca neaparat intriga, poate la actiune era loc de ceva mai complex. Poate iti place, fiind politist-thriller.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.