Istoria naturală a dragonilor-Tropicul Şerpilor de Marie Brennan-Nemira
Istoria naturală a dragonilor-Tropicul Şerpilor, de Marie Brennan-Nemira-recenzie-vol. 1, vol. 2
Editura: Nemira
An apariţie: 2017(vol.1), 2018(vol.2)
Număr de pagini: 297(vol.1),297(vol.2)
Traducere din limba engleză: Andreea Spătaru(vol.1), Mirela Nica(vol.2)
Când eram mici citeam basme despre prinţi şi prinţese, cu vrăjitoare şi blesteme, animale vorbitoare, zâne şi câte şi mai câte. La un moment dat apărea în peisaj şi acel balaur sau dragon de temut care aducea cu sine şi eventualele coşmaruri din nopţile ce urmau lecturii. Cu toate acestea ştiam că povestea va avea un final fericit, că prinţul cu părul de aur şi sabia de foc va salva situaţia, căsătorindu-se în cele din urmă cu fata împăratului. Nu ne puneam atunci întrebări despre anatomie şi constituţia dragonului, rasă, culoare, specific şi nu cred că mi le-aş fi pus nici în prezent dacă nu erau cele două volume scrise de Marie Brennan.
Marie Brennan a studiat antropologie şi folclor, iar în prezent aplică toate referinţele academice la crearea universului din „Istoria naturală a dragonilor”. Primul roman din serie a fost finalist pentru Word Fantasy Award şi a câştigat Prix Imaginales din Franţa pentru cel mai bun roman tradus. Autoarea a mai scris dualogia „Warrior and Witch”, fantasy urban în „Lies and Prophecy” şi „Chains and Memory”, fantasy istoric în „Onyx Court” şi nenumărate proze scurte. În 2016 a început publicarea seriei epic fantasy intitulate „Varekai”.
Volumul se deschide prin cuvintele unei alte autoare care doreşte să-şi dezvăluie amintirile din copilărie, din excursiile pe care le-a făcut pentru a pune bazele cercetării sale despre dragoni. Facem, astfel, cunoştinţă cu Lady Isabella, fiica lui Sir Daniel din Norringale, Tamshire. Încă de când era mică, fetiţa era foarte curioasă şi îi plăcea să citească, să descopere ceea ce făcea tatăl său şi desena. Aceasta nu era precum celelalte domnişoare din societate, mereu cuminţi, al căror unic vis era acela de a se căsători cândva, de a avea copii şi avere. Nu; Isabella îşi dorea să devină cercetătoare.
Într-o zi a întrebat-o pe bucătăreasa casei ce sunt acelea iadeşurile şi de ce păsările le au. Din păcate nu a primit răspunsul pe care îl aştepta aşa că s-a gândit să îl caute în altă parte: a găsit un porumbel mort şi l-a desfăcut pentru a vedea ce este în interior. Mama ei s-a supărat destul de tare, dar tatăl i-a făcut cadou o carte despre anatomia păsărilor pentru ca, pe viitor, să nu mai fie necesare alte experimente. Pentru Isabella a devenit o obsesie să cunoască cum funcţionează aripile păsărilor şi, dintr-o curiozitate în alta, a ajuns la dragoni, citind câteva volume, dar care nu îi păreau de ajuns. Mai mult decât atât, a păstrat aripa unuia în oţet, căutând să-i desluşească mecanismul. Timpul nu stă în loc, iar în orăşelul în care trăia a apărut un drago-lup pe care sătenii s-au mobilizat să îl prindă şi ucidă. Femeilor şi copiilor nu le era permis, însă să participe aşa că trebuia găsită o soluţie. Isabella profită de pe urma indiscreţiei unuia dintre angajaţii tatălui său şi îl şantajează promiţându-i că nu va pomeni nimănui de ceea ce ştie şi va merge la vânătoare îmbrăcată în pantaloni şi cămaşă. Din păcate drago-lupul o simte şi o atacă, dar este salvată la timp. Identitatea îi va fi descoperită. Aşa se face că Isabella îşi dezamăgeşte tatăl, dar este hotărâtă să îl asculte şi se va strădui să devină domnişoara pe care acesta o doreşte.
Anii trec, iar Isabella ajunge la vârsta măritişului şi urmează să aibă primul ei sezon alături de crema societăţii. Tatăl ei ştie că aceasta are nevoie de un soţ cu aceleaşi preocupări, care să o lase să citească şi să cerceteze aşa că întocmeşte o listă cu şase potenţiali soţi şi un altul pe post de rezervă. În ziua când ar fi trebuit să meargă la un bal, însă mama nu va putea veni aşa că va fi trimis fratele său. El schimbă planurile din ziua respectivă şi o duce pe tânără la o grădină zoo în care se află şi dragoni. Cu această ocazie, Isabella îşi va întâlni soţul, pe contele Jacob Camherst, rezerva de pe lista tatălui său, pe care îl atrage prin cunoştinţele sale despre dragoni „mă tulbura…panică, din cauza bărbatului, şi dorinţă din cauza dragonilor. Majoritatea domnişoarelor ar simţi invers” . Cei doi se vor căsători, iar ea va continua, alături de Jacob să elucideze taina dragonilor. La unul dintre evenimentele în societate îl va cunoaşte pe personajul principal, Lordul Hilford care organizează o expediţie pe muntele Vystrana. Bineînţeles că Isabella nu se va putea abţine şi îl va convinge mai întâi pe lord să îl invite pe soţul ei, ulterior pe ambii pentru a o lua la Vystrana să deseneze osatura dragonilor, să organizeze hârtiile. Zis şi făcut. Călătoria nu este, însă una lipsită de evenimente pentru că vor fi atacaţi de un dragon pe drum şi vor afla că în ultimele luni acestea s-au petrecut de mai multe ori, trei persoane pierzându-şi vieţile. Oare de ce se petrec acestea? Dragonii s-au îmbolnăvit sau teritorialitatea îi determină să se comporte astfel? Isabella şi Lord Hilford caută răspunsurile şi hotărăsc că vor trebui să ucidă un dragon pentru a le afla. Între timp, protagonista va fi răpită, îşi va luxa glezna la ruinele blestemate de dincolo de sat şi va face o nouă descoperire. Despre ce anume să fie vorba?
Volumul al doilea vine cu o nouă provocare pentru protagonistă: o altă călătorie, dar spre Eriga, un ţinut aflat în mâinile războaielor şi morţii. Isabella se vede nevoită să aleagă între a rămâne alături de fiul său acasă şi de familie sau să plece alături de nepoata lordului Hilford şi de domnul Wilker, medicul veterinar care fusese cu dânsa şi în călătoria precedentă. Totodată, Isabella a angajat un specialist pentru a crea o fomulă care să păstreze intacte o lungă perioadă de timp oasele dragonilor, dar notiţele sunt furate şi se va derula o anchetă.
Tânăra va alege să plece pentru a putea continua studiul cu privire la dragoni. Va trece cu corabia de apele oceanului pline de şerpii-de-mare şi va ajunge într-un tărâm torid unde tradiţiile sunt aşezate la loc de cinste şi în care încrederea se câştigă cu mai multă greutate. Cei trei protagonişti vor fi oaspeţii lui oba(regelui) „nu eram simpli străini; eram, cum mă gândisem şi înainte, noi variabile”. Au venit pentru dragoni care „nu sunt nici zei, nici mari eroi” şi vor cutreiera jungla numită Iadul Verde, vor zbura cu dragonii pentru a afla mai multe despre dragonul de mlaştină, drago-libelule şi alte creaturi descoperite de-a lungul călătoriei. Isabella va avea multe de înfruntat, printre care şi neputinţa de a-şi iubi şi vedea copilul nu ca pe o povară, ci ca pe o simplă viaţă „îmi urăsc fiul…pentru că mă încătuşează; nu pot trăi viaţa pe care mi-o doresc, nu fără sentimentul de vinovăţie pentru că mi-am dăruit inima pasiunii care mă face fericită”. Mai că îşi pierd viaţa în Eriga, dar oare să fi meritat efortul? Rămâne de citit J .
Cele două volume sunt scrise la persoana I, prezentate de un narator personaj care participă la ceea ce se petrece: vede, aude, simte. În acest fel cititorul este introdus mult mai uşor în universul cărţii; i se crează impresia că este el însuşi un personaj, tânăra care cercetează lumea dragonilor dincolo de ceea ce s-ar putea aştepta de la o femeie din timpurile în care sexul mai slab nu avea recunoscute drepturile, iar ultimul cuvânt era luat de tată şi, respectiv, de soţ. Ceea ce m-a impresionat peste poate a fost modul în care a fost construită protagonista: din mii de bucăţi de curaj, încredere în sine, încăpăţânare. Mi-a plăcut enorm de ea, cea care spunea lucrurilor pe nume, încerca să găsească soluţia acolo unde iniţial părea a fi cu neputinţă. În plus, subiectul volumului, al dragonilor şi fetiţei, ulterior femeii ce devine şi care dorea să ştie mai mult şi mai mult, gata să sacrifice totul pentru a cunoaşte acei balauri, fiinţe fantastice, sunt elementele care atrag un amator de fantasy în mijlocul pânzei de păianjen create de autoarea Marie Brennan. Adaug, de asemenea, descrierile care sunt atent realizate, iar lectorul poate cu uşurinţă să vizualizeze locurile şi persoanele cu care se întâlnesc protagoniştii. Cartea este o îmbinare a unui roman de history romance, cu unul ştiinţific şi, pentru a pune ultimul ingredient, fantasy.
Lectură plăcută!!!
Notă 10/10
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărţi Nemira
Istoria naturală a dragonilor-Tropicul Şerpilor de Marie Brennan-Nemira
felicitari pentru recenzie, Crinuta! Si mie imi plac cartile pentru copii, de multe ori, imi spun ca am dat in mintea lor :))
Mulțumesc mult Sorina! 🙂
Scrisa asa cartea pare interesanta si prinzi mai repede si usor lucrurile esentiale.
Felicitari Crina!
Mulțumesc mult Arci! 🙂
Pana acum am crezut ca aceste carti nu merita sa le citesc. Dar recenzia ta ma îmbie sa le acord o șansă. Mulțumesc pentru recomandare, Crinuta!
La început nici eu nu eram încrezătoare în volume, dar m-a prins și mi-au plăcut. Lectură plăcută Alina!
O serie extrem de interesantă ce-mi face cu ochiul de muuultă vreme 🙂 Timp de așa avea ca s-o citesc!
Te felicit pentru recenzia absolut ispititoare, Crina 🙂