Magia fetelor Belles

Magia fetelor Belles, de  Dhonielle Clayton – Herg Benet – recenzie

Titlu: Magia fetelor Belles

Autor: Dhonielle Clayton

Titlu original: The Belles

Editura: Editura Herg Benet

Traducere în limba română: Laura Nureldin

Anul apariției: 2018

Număr pagini: 505

Serie: The Belles (volumul 1)

    Magia fetelor Belles – Dhonielle Clayton – cărţi fantasy

   Dhonielle Clayton și-a petrecut copilăria sub masa bunicii sale, împreună cu un teanc de cărți. Este originară din suburbiile din Washington D.C. înspre Maryland, iar în prezent trăiește în New York. S-a autoproclamat tocilară și a fost întotdeauna pasionată de citit – o dragoste pe care i-au insuflat-o și părinții. Are o licență în Literatură pentru copii, obținută la Universitatea Hollins, precum și un masterat la New School, în același domeniu. A predat câțiva ani la gimnaziu, iar în prezent este bibliotecară la Harlem Village Academies. Face parte din asociația non-profit Avem Nevoie de Cărți Diverse. De asemenea, este co-fondatoarea CAKE Literary, o bucătărie de creație, unde se prepară diverse bunătăți pentru copii, adolescenți și femei pasionate de ficțiune. Este co-autoarea seriei „Tiny Pretty Things”. Seria „The Belles” este debutul ei ca autoare solo.

   „Magia fetelor Belles” este o carte care m-a surprins în mod plăcut. Deși îi citisem descrierea, am rămas cu impresia că este o carte despre adolescenți, genul acela de poveste în care personajele principale sunt elevele populare din liceu. Am avut surpriza plăcută de a mă fi înșelat. Cartea este un fantasy care mi-a întrecut așteptările.

   Fetele Belles sunt fete născute cu haruri asemeni magiei, oferite de Zeița Frumuseții. În Orléans, oamenii se nasc gri și nu tocmai frumoși. De aceea, fetele Belles sunt menite să îi ajute pe oameni să devină frumoși, prin intermediul tratamentelor de înfrumusețare. Ele le pigmentează pielea în variate culori, le schimbă formele corpului, machiajul și frizura, chiar și culoarea părului.

„Invoc harul. Îmi crește tensiunea. Pielea mi se încălzește. Mă încing ca un foc proaspăt aprins în vatră. Venele mi se umflă pe sub pielea brațelor și mâinilor ca niște mici șerpi verzi.”

   Fetele Belles urmează o pregătire intensă pentru momentul în care vor fi repartizate fiecare la locul lor din regat – una dintre cele cinci ceainării sau chiar la palat. Doar una dintre cele șase fete Belle va deveni favorita familiei regale. Aceasta va rămâne la palat și va realiza tratamentele de înfrumusețare pentru familia regală și apropiații acesteia. Anul acesta, este momentul ca șase surori noi să fie repartizate: Edelweiss (Edel), Ambrosia (Amber), Padma, Valeria, Hana și Camellia.

  Cele șase fete sunt supuse unui test, iar în urma acestuia, fiecare este repartizată la una dintre locațiile din regat. Amber devine favorita, iar Camellia este trimisă la Ceainăria Crizantemei din Cartierul Trandafirului al Orașului Imperial Trianon. Camellia se simte nedreptățită, știind că putea fi aleasă favorită, doar că nu a urmat întocmai instrucțiunile, fapt ce a determinat regina să o numească favorită pe Amber.

  După scurt timp, însă, Camellia este convocată la palat și este numită noua favorită. Dar Camellia nu se poate bucura pe deplin, întrucât nu reușește să ia legătura cu sora ei, Amber, pentru a afla ce s-a întâmplat, ce a determinat-o pe regină să se răzgândească. Viața de favorită nu este atât de frumoasă și liniștită pe cât credeau fetele Belles. Lucruri ciudate par să se întâmple atât la palat, cât și la ceainăriile unde sunt repartizate surorile Belles. Pentru siguranța ei, favoritei i se asigură o gardă personală. Astfel, Camellia este atent supravegheată și însoțită de Rémy.

  La palat, Camellia îl întâlnește pe Auguste, băiatul care s-a apropiat de ea în ziua debutului noii generații de fete Belle, la Carnavalul Beauté. Auguste este unul dintre pretendenții Prințesei Sophia, dar pare interesat mai degrabă de Camellia, decât de prințesă. Totuși, fetele Belle nu au dreptul la iubire. Ele nu știu ce înseamnă iubirea dintre un bărbat și o femeie și nu își permit nici măcar să viseze la așa ceva.

  Prințesa Sophia este temperamentală și îi impune favoritei să facă numeroase lucruri, împotriva voinței ei. De cealaltă parte, regina îi cere ajutorul Camelliei, spunând că are nevoie de puterile pe care le deține favorita, pentru a reuși să o trezească pe Charlotte, prima ei fiică. După spusele reginei, Sophia nu trebuie să ajungă regentă, altfel regatul va avea numai de suferit. Însă Charlotte, fiica mai mare a reginei, este căzută într-un somn adânc, de patru ani.

„- Dar dacă pot? Regina crede că Sophia va nimici regatul. Că va distruge vieți. Oare viața mea, singură, valorează cât atâtea vieți, împreună? Nu crezi că ar trebui să aflu?”

  Camellia nu știe ce să facă și, mai ales, nu este convinsă de partea cui ar trebui să fie. Să o ajute pe Sophia, încercând totodată să îi schimbe stilul și temperamentul? Sau să o ajute pe regină, cu toate că nu are puteri de vindecare, pentru a o trezi la viață pe prințesa Charlotte? Prințesa Sophia se răzbună pe toți cei care sunt împotriva ei. Dar, tocmai din acest motiv, ea nu ar trebui să ajungă să conducă regatul. Așadar, ce va alege Camellia?

   Intrigi, decizii dificile pe care trebuie să le ia și mister – acestea sunt cuvintele-cheie pentru a descrie cartea „Magia fetelor Belles”. Spre bucuria mea, când am terminat de citit cartea, am descoperit că este parte dintr-o serie. Spre dezamăgirea mea, nu știu când va fi tradusă și la noi, iar nerăbdarea de a afla continuarea este mare.

Cartea Magia fetelor Belles, de Dhonielle Clayton poate fi comandată de pe site-ul Editura Herg Benet

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărţi

***Eva Anca***Salut, eu sunt Anca, o pasionată de cărți și de scris (orice, în afară de cărți). Pasiunea mea pentru citit mi-a trezit dorința de a scrie despre cărțile citite. Când nu citesc, sunt mamă, soție și content writer. În ceea ce privește preferințele mele literare, aș putea spune că nu prea am preferințe în privința genului, deoarece îmi place ca o carte să fie pe gustul meu, fie ea fantasy, romance, thriller sau orice altceva. Citesc în cea mai mare parte cărți scrise de autori români contemporani. Despre cărți, pot vorbi o zi întreagă și să nu mă satur, dar dacă nu am acest punct comun cu o persoană, sunt retrasă, tăcută și închisă în carapacea mea.

13 COMMENTS

  1. Mi-a plăcut cartea, e cuminte, cu magie, personaje și acțiune interesante, un fantasy colorat, dar nu mi s-a părut extraordinară. Aștept să citesc partea a doua anul acesta. Felicitări pentru recenzie!

  2. Eva, prezentarea făcută de tine, sună precum un basm. Îmi place! O sa pun cartea pe lista de dorințe.
    Felicitări!

    • Multumesc! Cine stie ce nu te-a atras la ea. Cum am si zis in recenzie, dupa descriere si eu am crezut ca e altceva, dar am avut surpriza placuta de a ma fi inselat.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.