,, Katniss, cand o sa fii in arena…..doar sa nu uiti cine e Dusmanul.”

Jocurile foamei-Sfidarea de Suzane Collins-Editura Nemira

Titlul original: CATCHING FIRE

Editura: Nemira

Nr. de pagini: 528

Traducerea: Ana-Veronica Mircea

An aparitie: 2009

Trilogia Jocurile foamei : Jocurile foamei, Jocurile foamei-Sfidarea, Jocurile foamei-Revolta

RECENZIE CITITOR

rezumat carte

Primele pagini ale cartii au un debut cam fara vlaga, dar actiunea începe cand presedintele Snow, ii face lui Katniss o vizita chiar înaintea Turului Invingatorilor si o ameninta ca daca nu e convins in timpul turului ca dragostea ei pentru Peeta, este reala ar putea sa-l ucida pe Gale. Toate astea de la un sarut dat de Gale, la vreo cateva saptamani dupa ce revenisera de la jocuri. Cand ii povesteste lui Haymitch, toate astea, el ii spune:

,,Tu si Peeta, veti fi mentori in fiecare an de acum inainte. Si in fiecare an vor regasi idila voastra si vor difuza amanuntele vietii voastre intime, si n-o sa poti niciodata sa faci altceva decat sa traiesti alaturi de baiatul asta! Stii, ai fi putut sa nimeresti mult mai rau.”

3 (1)In timpul Turului, Katniss viziteaza fiecare district in districtul 11 ei ii este greu datorita amintirii lui Rue. La Capitoliu, in timpul interviului cu Cezar, Peeta o cere de sotie –iar ea accepta. Dar se pare ca nu-i de ajuns. La intoarcerea acasa, participa la o ultima festivitate in casa primarului unde ea vede niste stiri: oamenii din 8 se revolta. După alte intâmplari mai mari sau mai mici: biciuirea lui Gale, întalnirea cu Bonnie si Twill, electrificarea gradului din jurul districtului 12 pe care e nevoita sa-l sara, o intalnire cu 2 Aparatori ai Pacii Peeta o ajuta sa completeaza cartea familiei cu diferite plante… Ca un Atlas in zilele noastre. Urmează sedinta foto pentru rochia de mireasa unde afla ca jumatate din districte se revolta. Ca de obicei, urmeaza si vestea soc:

,,La a 75-a aniversare, pentru a li se aminti rebelilor ca nici cei mai puternici dintre ei nu pot infrange puterea Capitoliului, Tributurile de sex barbatesc si femeiesc vor fi extrase din totalul invingatorilor in viata.“

3 (3)Si asa realizeaza ca ea se intoarce la Jocuri. Toti trei incep sa se antreneze, iar Haymitch e silit de Peeta, sa renunte la bautură. La extragere este ales Haymitch dar Peeta se ofera voluntar….. Asa ca iar formează o echipa. Sunt tristi si tacuti. In timpul antrenamentelor se incheie o alianta, iar cand se face prezentarea aptitudinilor, Peeta, o picteaza pe Rue inconjurata de flori– Katniss demonstreaza ca stie sa faca nodurispanzura un manechin pe care scrie apoi Seneca Crane– numele fostului sef al creatorilor de joc. La interviul dinaintea jocurilor toti cer anularea lor. E obligata de presedinte sa poarte o rochie de mireasa, dar Cinna, o transforma cu ajutorul flacarilor in rochie neagra cu maneci albe care ridicate arata de parca ar fi aripi: ea e haita-zeflemitoare. Peeta, are si o surpriza- le spune ca iubita lui este- INSARCINATA !!!


La final cele 24 de tributuri isi unesc mainile intr-un suprem gest de Sfidare. Ultimul sfat al lui Haymitch este:

,, Katniss, cand o sa fii in arena…..doar sa nu uiti cine e Dusmanul.”

In arena se trezeste pe un disc metalic asezat in mijlocul apei:

,,Asta nu e locul potrivit pentru o fata din Foc.”


 Finnick si Mags din districtul 4 le sunt aliati. Pornesc impreuna pe munte in cautarea apei, aici avand loc o serie de lupte: Peeta este electrocutat , el lupta cu ceata otravitoare, iar dupa prima zi si a doua a jocurilor in arena mai raman 8. Dupa lupta prin care au trecut cu ceata otravitoare ei scapa de efectele otravii inoculate cu ajutorul apei sarate. O alta lupta pe care o duce este aceea cu-maimutele mutant. In ajutorul lui Peeta, vine un alt tribut care isi da si viata ca sa il apere. Ajutor mai primeste si de la Johanna care mai aduce inca 2 tributuri din cele trei ramase.La un moment dat Johanna ii spune lui Katniss :


,,Cine crezi ca i-a scos din jungla aia pentru tine?

Realizeaza ca arena are forma ceasului si ca tunetele marcheaza trecerea orelor. Vor sa scurtcircuiteze plaja pentru a-i onora pe restul tributurilor, si se lupta cu iluziile create de gasite-limbute: Pentru Katniss este- vocea lui Prim, pentru Finnick vocea lui Annie. La un moment dat se impart, iar Katniss si Johanna pleaca sa intinde firul pentru a-si duce planul la indeplinire… Ultima o loveste in cap si ii taie o vena la mana. Cu ultima farama de putere Katniss, incearca sa-l salveze pe Peeta, dar sfarseste scurtcircuitand arena jocurilor si întreg CAPITOLIUL .

Peeta lipseste… Ce se mai intampla? Il gaseste pe Peeta ? Mor sau traiesc? Nu putem afla decat citind SFIDAREA. O carte de 10!!!

Recenzie cititor: autor Geo

10 COMMENTS

  1. SUPER GEO locco_smiley_37 ,IMI PLACE MULT SI RECENZIA SI LOGOUL TAU.Nu am aceasta trilogie,dar suna foarte promitatoare.10 puncte pt.tine locco_smiley_10

  2. Felicitari Geo pentru talentul de care dispui. locco_smiley_10 Daca cele 2 filme Jocurile foamei de pana acum nu m-au dat pe spate incat sa zic -hop,iau cartile urgent.Nu,am avut rabdare sa vanez fiecare carte in parte la pretul cel mai mic.In schimb,povestea scrisa de tine ma ispiteste.Acesta e si scopul unei recenzii – sa tenteze ,sa ne ispiteasca ,sa ne ia mintile – orice,doar sa citim cartea locco_smiley_37

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.