Kyparissia de Alexandra Niculescu - Editura Litera

Kyparissia, de Alexandra Niculescu – Editura Litera – recenzie

Kyparissia

Alexandra Niculescu

Editura Litera/2020

Colecția- biblioteca de proză contemporană

Număr pagini: 236

Despre autoare

   Alexandra Niculescu (n.1980, București) a publicat două volume de proză, Săptămâna merelor coapte (2012) și No, Thank you (2014). Scrie în mod frecvent proză scurtă în periodice și în antologii. Alexandra are o specializare în cultură spaniolă și îi plac dulceața de caise, pinii, hamacele și după-amiezile de vară.

   E primul meu contact cu scrierile autoarei și eram curioasă ce stil abordează. Nu e ușor să scrii proză scurtă și să reușești să creezi, în puține cuvinte, o poveste complexă. Dacă prima povestire m-a derutat puțin, așteptând să înțeleg încotro se îndreaptă povestea măgarilor, care pare ușor nefinalizată, încet reușesc să mă adaptez stilului și să cad în plăcerea lecturii cu fiecare filă.

   Încă de la începutul cărții am identificat atracția autoarei spre lucruri nesemnificative, căutând ceva, poate, pe care doar unii îl văd, făcându-ne pe parcursul lecturii cunoștință cu multe chestii mărunte cărora nu le dăm importanță în mod obișnuit, demonstrându-ne că Alexandra Niculescu este un bun observator, foarte atentă la detalii.

   Personajele sunt parte din fiecare poveste în funcție de povestea care ne este spusă și sesizăm pe alocuri că unele personaje revin, dar cea care iese în evidență, uneori subînțelegându-se despre cine e vorba, este Ava.

   Cu fiecare filă parcursă, cu un stil elegant și o scriitură delicată, autoarea ne plimbă într-o ambianță de vacanță, adesea prin Spania, în diferite locații. Atenția cititorului cade pe diferite tipologii umane, dar și pe cultura, obiceiurile și trăirile locuitorilor.

   Întâlnim  gesturi provocate de gelozia vârstei trecute de prima tinerețe, născute din dorința de a arăta mereu bine, grija unui părinte pentru viitorul copilului și discuții pe tema alegerii unei profesii la vacanțele și ciudățeniile apărute în momentele cele mai nepotrivite, sau, mai bine spus atunci când te aștepți mai puțin, divorțuri, amintiri, stări specifice unor momente individuale.

   Titlul cărții atrage atenția pentru că nu se aseamănă cu nimic. Ajungând la finalul lecturii descoperim ultima povestire cu același titlu și aflăm că Kyparissia este numele unui oraș din Grecia, unde ne este prezentat un sat vecin. Locul unde nimeni nu știe engleză și din care unii ar vrea să evadeze așteptând ajutorul unui străin. Visurile lor de a ajunge în Italia, unde pot fi mari cântăreți sau măcar trăind cu speranța că într-o zi, pentru ei, ceva se poate schimba.

Într-o duminică am ieșit totuși din sat și m-am dus până la mare, în Kyparissia. Nu m-am apropiat, deși nu era nimeni pe plajă. M-am așezat pe o bordură și mi-am aranjat părul. Au trecut câteva ore, marginea rochiei mi s-a prăfuit, și m-am întors acasă tocmai când adierea revenea, mai caldă și mirosind mai tare a zăpadă.”

   Kyparissia este o culegere de texte, scrise elegant, care transmit stări, gânduri și frământări, dar conțin și descrierea unor locuri de vacanță în ton cu starea de spirit.  Sunt convinsă că fiecare cititor va găsi alte aspecte ale aceste texte de proză scurtă. Mi-ar fi plăcut să citesc această carte pe o plajă în unul dintre locurile descrise de Alexandra Niculescu.

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Autori români

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

10 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.