“Răul absolut” m-a surprins într-un mod neașteptat de plăcut și prin faptul că este o combinație de thriller psihologic pigmentat cu elemente romantice.

Răul absolut de Alex Kava – Editura Quality Books

Titlul original: A Perfect Evil
Traducere: Ana-Maria Datcu
Editura: Quality Books
Anul apariţiei: 2007
Nr. de pagini: 568
Gen: Mystery & Thriller, Romantic Suspanse
Cotatie Goodreads: 4

Seria Maggie O’Dell : 1. Răul absolut – A Perfect Evil (2000); 2. Split Second (2001) ; 3. The Soul Catcher (2002) ; 4. At The Stroke Of Madness (2003); 5. Un rău necesar – A Necessary Evil (2006) ; 6. Exposed (2007); 7. Black Friday (2009); 8. Damaged (2010); 9. Hotwire (2011); 10. Fireproof (2012); 11. Stranded (2013)

alex kavaAlex Kava este unul dintre puţinii oameni care au ştiut încă din copilărie ce drum doresc să urmeze în viaţă. Ea a vrut să fie scriitoare. Primele povestiri şi nuvele le-a compus la o vîrstă destul de fragedă. A urmat apoi cursurile Colegiului Saint Mary cu o bursă artistică şi l-a absolvit în 1982, magna cum laude, devenind licenţiată în artă şi literatură. După o promiţătoare carieră în marketing şi publicitate, s-a dedicat integral scrisului din 1996. În prezent, Alex Kava este considerată maestrul absolut al thriller-ului psihologic, iar cărţile ei, traduse în 23 de ţări, sînt adevărate bestselleruri pe întreg mapamondul. Fineţea detaliilor pe care le oferă romanele ei i-au cîştigat reputaţia de autor care îşi poate ajuta cititorii să descopere şi să savureze fiecare moment al unei anchete criminalistice, iar faptul că a adoptat aceste teme cu mult înainte de apariţia de acum celebrelor seriale CSI (Crime Scene Investigation) i-a consolidat prestigiul.

În urmă cu doi ani, Iasmy a fost extrem de impresionată de această carte, acordându-i nota 10 (o raritate, având în vedere că nu prea este darnică la oferit note maxime), motiv care mi-a trezit curiozitatea. Așa că mi-am achizitonat nu doar cartea “Răul absolut”, ci și “Un rău necesar”. Știam că cele două romane au o mare legătură între ele, deși nu vin unul după celălalt (volum 1 și volum 5). De altfel, editura a fost destul de inspirată ca să le publice tocmai pe cele două.
La rândul meu, am fost fascinată de complexitatea acestei povești, de stilul care seamănă destul de mult cu cel al lui Tess Gerritsen, de faptul că autoarea a oferit detalii despre munca desfășurată de poliție, dar și cum se realizează un profil psihologic. Toate aceste elemente m-au făcut să citesc destul de repede cartea. Și recunosc că am trăit totul la intensitate maximă.
“Răul absolut” m-a surprins într-un mod neașteptat de plăcut și prin faptul că este o combinație de thriller psihologic pigmentat cu elemente romantice, între șeriful Nick Morelli și profiler-ul Maggie O’Dell existând o puternică atracție. Am fost curioasă să văd cum decurge relația celor doi și asta pentru că o mare parte din carte nu sunt decât gânduri și dorințe neîmplinite.

maggie

Personajul principal al cărții/seriei este agentul special FBI Maggie O’Dell (32 de ani), un  profiler care, dincolo de inteligenţa şi curajul ei ieşite din comun, devine fascinantă pentru că este o fiinţă măcinată de probleme. Are o relaţie dezastruoasă cu mama alcoolică, este căsătorită cu Greg, un avocat scorțos, dar căsnicia ei este ca si eşuată (intimitatea lipsea cu desăvârșire), este sfîşiată între nevoia de a crede în Dumnezeu şi ateismul alimentat de ororile cu care se confruntă zilnic, se luptă să îşi depăşească demonii groazei pe care criminalii în serie cu care are de a face îi trezesc în permanenţă la viaţă. Nu cu mult timp în urmă, s-a confruntat cu un criminal în serie, Colecționarul, confruntarea cu acest mostru lăsându-i răni de neșters și coșmaruri. Acesta avea obiceiul de a-și tortura victimele în cele mai diabolice moduri pe care mintea umană le-a născocit vreodată. A reușit să o prindă și a obligat-o să asiste la masacrarea tinerelor femei. Dar, dincolo de toate acestea, Maggie rămîne o femeie frumoasă, care crede cu patimă în şansa ei de a descoperi, odată şi odată, fericirea, în ciuda tuturor dramelor pe care trebuie să le trăiască.

nickNick Morelli (36 de ani) este șerif de doi ani, dar în mod surprinzător, mai înainte predase la facultatea de drept – genul de profesor după care ofta toate studentele. Când tatăl lui s-a pensionat, acesta insistând ca Nick să candideze pentru postul de șerif în locul său, el a renunțat fără ezitare din postul de profesor universitar. Avea reputația de șerif playboy, fiind înconjurat mereu de femei dornice de o aventură cu el. Însă și-a găsit nașul în persoana lui Maggie, aceasta fiind singura femeie imună la șarmul lui.
Nick era obișnuit să le trateze pe toate femeile cu care se întâlnea drept potențiale partenere de sex. Avea obiceiul să flirteze, iar șarmul și frumusețea corpului atletic l-au ajutat să obțină tot ce își dorea. Dar nu i-a mers și cu Maggie. Imediat de cum a aflat că este căsătorită, a încetat să mai flirteze cu ea, a încercat să pună o barieră în față atracției, dar nu i-a reușit. Iar în final, și-a dat seama că s-a îndrăgostit. Cât despre Maggie, aceasta avea mari rezerve. Și găsea adesea motive de a-l respinge. Da, înțeleg că se încăpățâna să-și repare căsnicia, dar oricine putea să vadă nu mai există sorți de izbândă.
Nu se simțise niciodată atât de bine, și, în același timp, inconfortabil, în ciuda experienței lui destul de vaste cu femeile. Dar ea a reușit să-l facă neom…Parea o ironie, de-a dreptul crudă: singura femeie care îi trezise astfel de sentimente era cea pe care n-o putea avea.”
“Acei ochi căprui irezistibili îl făceau să i se înmoaie genunchii, simțindu-se ca un licean care recunoaște în fața iubitei că este îndrăgostiți de ea. Dumnezeule, ce se întâmpla cu el? “
“Era periculos să înceapă o relație cu Nick Morelli, un bărbat care își concepuse întreaga casă pentru aventuri de-o noapte. Mai ales că era măritată- nu mai conta dacă era sau nu fericită în căsnicie.”

Acțiunea romanului “Răul absolut” începe în forță. Într-un penitenciar de maximă siguranță din Nebraska, criminalul în serie Ronald Jeffries (26 ani) mai are puțin timp până la execuție. În urmă cu șase ani a fost condamnat la moarte după ce violase și omorâse trei băieți de 11 ani. Până în ultima clipă el nu a recunoscut că se face vinovat de toate crimele, ci doar de omorârea unui singur copil, Bobby Wilson. Nu dorea să i se atribuie și omorârea celorlalți copii. Nimeni nu-i dă crezare decât părintele Stephen Francis, cel care îl spovedește. Și asta pentru că monstrul fără chip care îi ucisese pe Harper și Paltrow i se confesase chiar lui. Dar, din cauza jurăminelor sfinte, nu putea să spună nimic nimănui.
La câteva luni după executarea lui Jeffries, într-un orășel din Nebraska, Platte City, pe malul râului Platte, este găsit trupul neînsuflețit unui băiețel pe nume Danny Alvarez (11 ani). Acesta fusese dat dispărut în urmă cu câteva zile, dar toți au presupus că fusese luat de către tatăl său, că un fel de răzbunare pe soția lui, aceasta dorind să divorțeze. Însă Danny a fost găsit înjunghiat, rănile adânci din piept păreau a fi semnătura criminalului în serie Ronald Jeffries.
Cazul îi revine șerifului Nick Morelli, dar cum lucrurile se complică din ce în ce mai mult, poliția locală cere ajutorul unui expert în întocmirea profilurilor psihologice, agenta Maggie O’Dell. Cei doi vor încerca să rezolve acest caz de crimă la indigo, căutând un suspect, dar în același timp făcând și o comparație între crima de acum și cele înfăptuite de Jeffries în urmă cu 6 ani.
Vor încerca să discute cu părintele Francis, dar acesta nu le destăinuie decât atât : “Din ziua în care și-a mărturisit crima până în ziua în care a fost executat, Ronald Jeffries n-a spus decât adevărul.” Iar asta însemnă: fie Jeffries nu se făcuse vinovat decât de o singură crimă, iar cineva îi copiase stilul și îl făcuse țap ispășitor, fie că Jeffries omorâse un copil, copiind de fapt un criminal în serie, iar adevăratul criminal în serie a scăpat, iar acum s-a întors. raul absolut

La o analiză mai amănunțită a evenimentelor de acum 6 ani, s-a observant că două crime (cazurile Harper și Paltrow) sunt identice între ele, dar și în cazul Danny Alvarez (mod de operare, număr de răni, locul unde au fost găsiți, folosirea aceluiași cuțit etc.), pe când în cazul Bobby Wilson, acesta fusese omorât în alt stil. Se vede clar că aici acționaseră doi criminali. Cum de poliția nu remarcase acest lucru? Sau lui Jefries i se puseseră în cârcă două crime pe care nu le comisese și erau șanse reale că înscenarea să fi fost pusă la cale chiar de un om din Departamentul șerifului. Iar cel care anchetase cazul în urmă cu șase ani nu era nimeni altul decât tatăl lui Nick.
Dar criminalul stă la pândă și continuă să facă victime, dar în același timp o studiază pe Maggie și îi scormoneste trecutul. Vedem cum se joacă cu Maggie, cum îi dă târcoale și îi trimite bilețele. Între timp mai omoară un băiețel, pe Mattehw Tanner și înscenează moartea părintelui Francis ca fiind o moarte naturală. Nimeni nu bănuie cine este făptașul. Poate doar cititorul. Și asta pentru că povestea nu este spusă numai din perspentiva celor doi anchetatori sau a victimelor, ci și a criminalului. Îl vedem cum gândește și acționează, asistăm la prinderea băieților și omorârea lor. Maggie a fost în preajma criminalului, a avut o bănuială asupra identității lui, dar Nick nu a dorit să se încreadă în instictul ei, iar asta a dus la și mai multe neplăceri. Într-un final, criminalul îl răpește pe nepotul lui Nick, micuțul Timmy.
“…da, bietul Timmy va putea fi salvat în curând…Și el ținea la băiat, ținuse chiar la toți, îi alesese cu grijă și îi salvase pe fiecare dintre ei. Îi scăpase de răul absolut.”

Mă opresc aici din povestit pentru că vreau să citiți cartea și să aflați singuri cum s-a derulat povestea din “Răul absolut”, dacă îl vor prinde sau nu pe criminal și ce se întâmplă cu Nick și Maggie. Recomand această carte tuturor celor care îndrăgesc genul thriller psihologic/romantic suspans și autori precum Tess Gerritsen, Karin Slaughter, JD Robb etc.

9,5/10 puncte

Autor: Alina

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

8 COMMENTS

 1. Foarte frumoasa recenzia! Plina de suspans! Ne-ai lasat in punctul la care trebuie sa citim neaparat cartea, pentru a vedea ce se intampla. Felicitari!

 2. Imi plac genul acesta de thrillere. Am citit ceva ce mi-a dat cam aceeasi senzatie fe Greg Iles – Esenta raului. Felicitari pentru recenzie, chiar faci omul sa-si doreasca cartea!

 3. Felicitari Alina!!! O recenzie mai mult decat captivanta, ceea ce ma face cu atat mai curioasa in privinta cartii! Va urma in curand la citit, recenzia ta m-a facut foarte nerabdatoare sa o „savurez” cat mai repede!

 4. O carte foarte buna! Eu sunt un zgarci cand vine vorba sa acord note maxime. Asta pentru ca, acea carte trebuie sa fie scrisa foarte bine, subiectul sa fie unul care sa-mi placa maxim, etc. Sunt pretentioasa , ce sa mai…. 🙂 Carte asta merita citita atat de cei pasionati de thrillere psihologice, dar si de cei care sunt pasionati de romance. Este o imbinare de genuri, iar rezultatul este unul pe masura. Este interesant stitlul autoarei, iar in cartea de fata, stii cine ar fi psihopatul, il urmaresti, ii cunosti gandurile si actiunile, dar tu ca cititor nu poti sa strigi la cei din jur si sa spui…..Bai , ala este, nu va mai invartiti in cerc. Sau strigi , dar fara rezultat, tu esti cititorul , ei sunt personaje principale.fictive…nimeni nu te aude. Si uite asa, autoarea reuseste sa te faca sa fii in plan secundar, cel care interactioneaza cu celelalte personaje, chiar daca esti dincolo de pagina tiparita.Mi-a placut si partea de romance, scrisa foarte bine astfel incat am empatizat cu personajele.
  O carte buna, o recenzie pe masura!

 5. captivanta poveste, ador genul acesta de carti!!!!!
  uffffff sunt atatea pe care vreau sa le citesc
  bravo Alina

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.