Tibet...Stiaţi că...Curiozităţi din lume

Tibet…Stiaţi că…Curiozităţi din lume

   Tibet un tărâm legendar.

   Fiecare dintre noi este fascinat de un loc anume cu tot ce implică, istorie, cultură, oameni și nu în ultimul rând localizare geografică. De cele mai multe ori se întâmplă ca acesta să fie amplasat la o distanță considerabilă, astfel încât șansele să îl vizitezi tind spre zero, dar acest lucru nu ne împiedică să visăm că într-o zi îl vom vedea și înțelege altfel.

  Considerat al treilea pol al globului pământesc, datorită faptului că este situat la cele mai mari altitudini, Tibetul este un podiș din Asia înconjurat la sud de Munții Himalaya și la nord de Munții Kunlun. Regiunea este populată la o altitudine medie de peste 4.500 m și are o climă continentală, rece și uscată. Diferențele de temperatură dintre partea de nord și partea de sud a Tibetului sunt considerabile, întâlnindu-se frecvent schimbări bruște ale vremii atunci când norii decid să viziteze acest colț de lume impresionant, misterios şi amplasat atât de aproape de cer.

   Situat între trei mari civilizații, nepaleză, Indiana și cea chineză la nord, Tibetul deși a avut în trecut perioade lungi de izolare, acest lucru nu a constituit un impediment în dezvoltarea unui cult remarcabil și a unui educații complexe. Conform puținelor documente păstrate, tibetanii au populat această zonă încă de acum 21.000 de ani.

   Istoria Tibetului este puțin cunoscută și se bazează mai mult pe tradiții orale combinând trecutul cu  elemente mitologice şi făcând loc astfel magiei să pătrundă în viața lor cotidiană.

   Până în anul 1950 Tibetul era o entitate cu o cultură și o religie budistă proprie, unică în lume, marcată  de izolarea impusă de condiţiile geografice,  ducând o viață simplă şi spirituală. Începând cu anul 1951 invazia comuniștilor chinezi, care au ocupat abuziv regiunea, a schimbat climatul politic și oarecum religios. Anul 1965 aduce un plus prin obținerea autonomiei  regionale în cadrul Chinei comuniste, putând astfel să schimbe noile structuri impuse pe care nu le-au acceptat și înțeles niciodată.

   Tibetul nu se remarcă doar prin superlativele geografice, ci și prin monumentele budiste grandioase. Un exemplu îl constituie Lhasa, centru administrativ și cel mai important centru urban care are un număr  impresionant de mănăstiri și trei situri intrate în patrimonial mondial UNESCO și anume: Palatul Potala, Templul Jokhang și Palatul Norbulingka.

Curiozități:

  Dalai Lama înseamnă Ocean de înțelepciune.

  Mulți călugări tibetani dorm în poziția șezut.

  Iacul este animalul care s-a adaptat cel mai bine condițiilor atmosferice de pe platoul Tibetan.

   Tibetanii sunt cel mai religios popor din lume. Modul în care o fac, ținând în mâna dreapta șiraguri de mărgele sau învârtind roțile de rugăciune pentru o reîncarnare mai bună și alungarea duhurilor rele, prezența credinței în tot ce fac și tot ce îi înconjoară, este concludent în acest sens.

  Atunci când greșesc, tibetanii au un mod de penitență elocvent, înalţă rugăciuni de iertare, fac  plecăciuni ( uneori toată ziua ) sau donează relicve.

  Pentru a creea o atmosfera spirituală plăcută, tibetanii ard în casă și în temple crengi de ienupăr.

   Palatul Potala din orașul Lhasa construit în anul 650 are 13 etaje și 118 fațade cărora periodic li se adaugă corpuri noi în funcție de necesități și găzduiește celebra statuie a lui Buddha-Jowo despre care legenda spune că s-a sculptat singură. Tot aici se află și rămășițele celor șapte Dalai Lama. Cei care vizitează Palatul Potala primesc o eșarfă albă de mătase numită kata în semn de politețe. Femeile tibetane din palatul Potala poartă părul împletit în 108 șuvițe ,,numărul sutrelor”, a textelor sfinte rostite de pelerini.Un aspect, de asemenea fascinant, este faptul că aici totul se mișcă în direcția acelor de ceasornic, de la stânga la dreapta într-un mod armonios și plin de mister.

“Considerat de marea majoritate cel mai bine păstrat secret al Tibetului, „înmormântarea cerului” este un ritual obișnuit pentru locuitorii zonei și șocant pentru restul lumii.”

   Budiști prin religia lor nu consideră că trupurile celor decedați trebuie păstrate, motiv pentru care ritualul de înmormântare este unul diferit. După o procesiune solemnă trupul persoanei decedate este dus într-un loc stabilit anterior, unde rudele îl dezbracă și fac mai multe crestături pe trupul acestuia lăsând pentru o perioadă ca vulturii atrași de mirosul de sânge să îl devoreze. Ulterior, rămășițele rămase sunt stinse și tocate mărunt. Înmormântare cerului este considerată de budiști ca un act de generozitate, persoana care pleacă de lângă ei oferindu-le  prin jertfa sa un mediu propice celorlalți.

   Cele patru adevăruri după care se ghidează tibetanii sunt: existența este marcată de suferință; suferință are la origine ignoranța; biruirea ignoranței aduce după sine dezlegarea de suferință; existența este afirmarea Caii nobile către Nirvana.

Simbolul fundamental al budismului este chorten-ul.

   În Tibet întâlnim opt simboluri după care tibetanii de ghidează în viața de zi cu zi și a căror semnificație este următoarea:

   Steagul – victoria asupra ignoranței; scoică – vorbirea, comunicarea; lotusul – puritatea; roata – unitatea lucrurilor; umbrela – protecția pe care o oferă credință; vasul sfânt – inițierea și comorile ascunse; peștele de aur – eliberarea spirituală; nodul – caracterul iluzoriu al timpului.

   Un alt simbol important și cu o mare încărcătură spirituală este mandala ( esență ). Simbolul este o  reprezentare geometrică a Cosmosului semnificând armonia și ordinea.Mandala Tibet

   În Tibet Anul Nou se sărbătorește la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie. Ultimele două zile ale anului sunt consacrate pregătirilor denumite Gutor conforme tradițiilor pentru trecerea dintre ani. Prima zi a noului an este dedicată curățeniei casei, în special a bucătăriei care constituie cea mai importantă încăpere pentru ei.

   Tibetul este și va rămâne un tărâm legendar, plin de mistere și greu de înțeles datorită complexității și modului unic în care tibetanii privesc viața și tot ce ne înconjoară. Spiritualitate fără egal a călugărilor tibetani este și va rămâne unul dintre misterele tuturor timpurilor.

  Ca un tibetan aspirant ce mă consider vă mai spun doar atât “Odată pe an mergi acolo unde nu ai mai fost.”

Cu drag, Iliuţa!

http://www.mixdecultura.ro/

Citeşte articolele Stiaţi că…Curiozităţi din lume

Foto History, Tibetpedia, Pinterest

Tibet…Stiaţi că…Curiozităţi din lume

9 COMMENTS

  1. Iliuța, dintre toate locurile fascinante pe care le-ai descris, acesta este cel cu care rezonez cel mai mult. MI se pare cu adevărat fascinant să poți ajunge acolo.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.