Mariette de Cosmisian - Editura Siono - recenzie

Mariette, de Cosmisian – Editura Siono – recenzie

MARIETTE

Subtitlul – Muza și inspirația lui Jules Verne

Autor- COSMISIAN

Editura- SIONO

Pagini- 190

  La o căutare pe site veți descoperi câteva cuvinte despre autor și scurte prezentări ale celorlalte două cărți scrise de autor: Lucette și Mouelle Roucher. Cu fiecare carte publicată, autorul accentuează originalitatea scriiturii, sensibilitatea și profunzimea textelor. Detaliile bazate pe conflictul interior al personajelor ne arată o parte din sentimentele trăite de acestea și care sunt explicate atât de bine încât trăiești fiecare întâmplare.

  Mariette este o Fetiță cu codițe specială, născută cu sindromul Down. Povestea ei fantastică se petrece nu doar în familie ci și în cele două călătorii ale ei în trecut, acolo unde este sursa inspirației lui Jules Verne.

  Acest roman  este special pentru subiectul delicat, dar și prin personajele alese. Autorul a avut ideea genială să transforme Naratorul și Firul narațiunii în personaje.

  „ V-ați gândit vreodată de ce Firul Narațiunii și Naratorul erau tare încurcați de rolul pe care îl desfășurau în preajma Fetiței cu Codițe? Credeți că este ușor să pretinzi că nu ești văzut, doar pentru că ești ignorat, când de la episodul cu tabla de șah nu mai știi cine este ascuns în povestea cui ?

  Fetița avea ochii mari și limpezi ca o piatră peste care curgea apa abia născută din izvor de munte. Ochii îi erau adesea fixați pe Firul Narațiunii, pe care îl deposeda de orice inițiativă de a schimba ceva. Pus pe schimbat traiectoria poveștilor, era de așteptat să îi fie mintea plină de scenarii. Manipulat cu atâta măiestrie de către ea pe tabla de șah, Firul a devenit mult mai ezitant în pornirile lui de a schimba traiectoria narațiunii.”

  1840 – anul în care Mariette se poate regăsi prin visare. De la locul de desfășurare a acțiunii la hainele specifice acelor vremuri te duce într-o lume aparte și specială. La fel de specială ca fetița noastră.

  Ca în fiecare roman al său, autorul subliniază sentimentele de dragoste, griji, durere și speranță printr-o inocență matură. Când am scris despre Lucette, vă spuneam că textele autorului nu sunt ușor accesibile, sunt un labirint în care găsești greu drumul de ieșire. De această data Cosmisian ne aduce o scriitură simplă, curată, accesibilă, dar îți păstrează autenticitatea și demonstrează încă o dată că cele mai frumoase povești sunt țesute dintr-o imaginație care împletește perfect realitatea cu fantezia și trecutul cu prezentul. Jocul cuvintelor cu care este înfrumusețată povestea Fetiței cu codițe face cititorul să fie captivat de lumea imaginară în care ne poartă Naratorul.

  Cu speranța că v-am făcut curioși de scrierile autorului sau de povestea unui suflet inocent, greu de înțeles, vă recomand această carte cu toată sinceritatea.

  „ O muză  ce inspiră o viață întreagă un aventurier al scrisului, al realităților ce încă erau privite cu scepticism de contemporanii lui, o muză ce nici măcar nu se născuse, fiind mai curând un vis, o năzuință a unui scriitor departe de obișnuit… „

Mariette de Cosmisian - Editura Siono - recenzie

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriscartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.