Fata cu umbrela galbenă – Cătălina Pană – Editura Petale Scrise
Fata cu umbrela galbenă – Cătălina Pană – Editura Petale Scrise
seria Zodia Ispitei, cartea a doua
Anul aparitiei: 2022
Numărul de pagini: 272
Gen: erotic, romance
Având în vedere situația actuală, prin care trecem cu toții, ,,Fata cu umbrela galbenă” vine ca o gură de aer proaspăt, îți permite să evadezi din cotidian și te ajută să uiți de probleme. În ceea ce mă privește, pot spune că aveam nevoie de o poveste care să îmi readucă zâmbetul pe chip și să-mi redea speranța zilei de mâine.
De la bun început am știut că romanul va fi pe placul meu, asta pentru că autoarea Cătălina Pană este o persoană carismatică, pe care o îndrăgești din prima clipă în care o zărești, iar scriitura ei comico-ironică, emană jovialitate și transmite sau dezvăluie o parte esențială a naturii umane. În plus, mă simt foarte atrasă de combinația de romantism, erotism și umor. Exact ingredientele ce sunt mereu prezente în cărțile Cătălinei. Cât despre intrigă, nu mi-am făcut griji. Autoarea nu duce lipsă de imaginație. Reușește să mă surprindă cu fiecare roman în parte.
Din punctul meu de vedere, povestea nu a fost nici pe departe atât de incitantă sau ușoară, așa cum crezusem inițial, ci cât se poate de emoționantă și intensă, fiind plină de momente tulburătoare și subiecte delicate. De altfel, nicio clipă nu mi-a trecut prin minte, atunci când am început lectura, că ,,Fata cu umbrela galbenă” atinge și sfera politicului.
,,Corupția din tara asta a ajuns de nemăsurat și nestăpânit. Este foarte greu să mai găsești suflete pure, dosare curate, mâini nepătate de sânge. Și poate că nu sunt criminali în adevăratul sens al cuvântului, dar, din cauza ignoranței și mișeliei lor, mor oameni. Am ajuns să vorbim de violență în familie, violuri ori pedofilie în nişte nenorocite de statistici, când în spatele cifrelor se află de fapt ființe umane, nu cartofi.
Prunci nevinovați mor de foame, în timp ce ei îndeasă ambele mâini până la cot în bugetul statului, turnându-și în burțile nesătule kilograme de caviar și râuri de Moet, iar sărmanii țării visează la un colț de pâine.”
Ceea ce pot spune, în mod clar și concis, e că acest roman m-a cucerit prin modul cum s-a pus accent pe sentimente, dar și prin maniera în care au fost creionate personajele principale. Manu, e un bărbat în ruină, un războinic în lupta cu întunericul ce îl apasă si care se chinuie de ani de zile, cu dependența de pastile şi alcool, iar Anna, fata cu părul turcoaz și cu umbrela galbenă, este un carusel de emoții, o adevărată provocare pentru răbdarea unui bărbat, e o adevărată explozie solară, radiază lumină şi tinerețe. Ar putea avea orice bărbat îngenuncheat la picioarele ei, dar totuşi ea își ridică ochii spre el și îi dăruieşte din lumina ei, îi răvășeste sufletul, apoi i-l umple cu căldură și speranță.
,,Femeia asta e întruchiparea unui buldozer hotărât să mă scoată afară din buncărul în care m-am încuiat. Un buldozer plin de simț al umorului.”
De obicei, când citesc o carte, eu simt nevoia să mă transpun în pielea personajul feminin și, adesea, reușesc să îi găsesc personajului masculin tot felul de defecte. Ei bine, de aceasta dată, m-am atașat din prima clipă de Manu. Frumusețea caracterului său, profunzimea gândirii, tendința lui de a o proteja pe Anna – toate acestea m-au făcut să-l ador. La rândul ei, Anna este creionată într-o manieră care te determină să te atașezi foarte ușor de ea. Povestea lor de dragoste este frumoasă, plină de emoții și momente tensionate. Deși au personalități diferite, iar lumile lor tind a fi complet paralele, soarta are cu totul și totul alte planuri.
Emanuel Fota (Manu) este un văduv care de patru ani se scaldă în smoala fierbinte a propriului iad, bântuit fiind de amintirea soției decedate într-un tragic accident. Întreaga lui existență este o mare umbră. Griul și negrul îi domină sufletul. Asta până într-o zi când zărește, de la geamul singurului etaj al clădirii pe care a transformat-o în sediul unei firme de Securitate și Investigații Private, o femeie cu o umbrelă galbenă. O femeie ce ,,strălucea ca un far, ca o rază de soare, în mijlocul mulțimii mohorâte și anoste”.
,,Ceva ieşit din tiparul sumbru îmi atrage atenția în colțul ochiului drept. În marea de umbrele negre, îşi face apariția, pe lângă colțul clădirii cinematografului, o umbrelă galbenă. Un contrast interesant de privit, cum o singură persoană merge în direcția opusă puhoiului de lume. O femeie. Îi pot desluşi cizmele lungi şi albastre, trase peste o pereche de pantaloni negri. Restul este acoperit de umbrelă, dar ce văd e de-ajuns cât să-mi aprindă imaginația.”
Făptura asta, ruptă din realitatea mulțimii ce o înconjoară, îi stârnește curiozitatea, dar și nevoia de a o vedea de aproape, de a se convinge că nu a fost o simplă nălucă. Se duce după ea în barul de vis-à-vis, reușește să intre în vorbă cu fata, ba chiar îi face o ofertă de nerefuzat.
Atracția dintre ei este instantanee și explozivă, fapt ce-l sperie pe Manu, așa ca încearcă să stea cât mai departe de Anna, dar nu-i prea reușește figura.
,,Urmăresc infractori, mă bag fără vestă în mijlocul unei ploi de gloanţe, mă iau în piept cu interlopi temuţi chiar şi de mascați, conduc în mare viteză maşina de intervenţie, dar mi-e frică să vorbesc cu o femeie.
Ce dracu’ bărbat mai sunt şi eu? Nici măcar nu am ceva gânduri ascunse cu ea. Îmi place Anna. E frumoasă, superbă chiar, sălbatică și temperamentală, un pic prea înfocată, trebuie să recunosc, dar din păcate, jumătatea aceea din mine care ar putea face o femeie fericită a murit odată cu Lena. Nu vreau să trimit semnale greşite, chiar dacă am fost aproape să o sărut. Mi-aş dori câteodată să îmi înțeleg impulsurile.”
Anna își dorește să îl poată scoate pe Manu din cochilia în care se ascunde şi să încerce un soi de relație cu el. ,,Idiotul seducător” o atrage într-un mod irezistibil, fascinată fiind de întunericul ce îl însoțeste. Dar, în ciuda faptului că îi este iubită, ea nu știe despre el decât anumite detalii pe care a reușit să i le smulgă cu cleștele sau să le afle de una singură.
Problema e că Manu nu se consideră îndeajuns de bărbat pentru ea sau pentru oricare altă femeie. El are tendința de a dispărea, fără să spună unde se duce, fapt ce-i lasă fetei o uşoară urmă de îndoială şi vină.
,,Am nevoie de o pereche de brațe care să mă înconjoare şi să îmi alunge tristețile, de buze pline care să îmi sărute lacrimile, de vorbe liniştitoare care să îmi aline sufletul. Cred că niciodată nu m-am simțit mai singură decât acum… şi doare.”
La rândul ei, Anna are o poveste de viață destul de dureroasă, un trecut marcat de drame, însă reușește să-și păstreze optimismul și candoarea. Din nefericire, persoanele care îi crează cele mai multe necazuri sunt chiar părinții ei. Are o mamă care își varsă duşmănia pe singurul copil căruia i-a dat viață și un tată care vrea să-şi folosească unica fiică pe post de obiect amanetabil.
De asemenea, Anna se teme că Manu nu o iubește suficient de mult și că, în momentul în care va afla câte neajunsuri îi poate provoca fosta ei familie, va fugi mâncând pământul, dorindu-şi să nu o fi cunoscut vreodată. Oare chiar așa să fie? Vor reuși cei doi să depășească toate obstacolele? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!
,,M-am îndrăgostit mai întâi de o umbrelă, de o pereche de cizme albastre și de o șuviță de păr turcoaz, apoi le-am cunoscut posesoarea și mi-am dat seama că sunt pierdut…”
,,Nu există niciun manual de instrucțiuni pentru lucrurile rele care ni se întâmplă, pentru eșec, dezamăgire, moarte. Trebuie doar să trecem prin toate, strângând din dinți şi rugându-ne pentru supraviețuire și rațiune.”
,,Ea a adus soarele în viața mea plină de întuneric, atunci când mă simțeam mai mort decât cei morți. Părea că nu exist pentru nimeni pe lumea asta. Dar iubirea ei mi-a deschis ochii şi mi-a încălzit sufletul.”
Autoarea Cătălina Pană a creat o poveste romantică excelentă, plină de sensibilitate și de tandrețe, cu personaje carismatice, pe care le-am îndrăgit extrem de ușor, iar momentele încărcate de tensiune și jocurile de culise nu au făcut decât să-mi mențină atenția până la final.
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Mulțumesc pentru recenzie!răzbate tristețea dintre rânduri…
Cu mare drag! E o poveste simpatică, cu final care iti place ție
Felicitari pentru recenzie Alina!
Felicitari Catalina Pana!
Ce frumoasa recenzie!