“În Montreal se află numeroase biserici splendide, fiind adesea numit Oraşul Sfinţilor.”

Canada-Sat mare în limbajul indianCANADA

    Canada este un stat situat în extremitatea nordică a continentului american. Ca terminologie, Canada reprezintă “Sat mare“, termen ce provine din limbajul indian. Începuturile existenţei Canadei ne vorbesc despre popularea ei în exclusivitate de către aborigeni. Fondată sub forma unei uniuni de colonii britanice, Canada are ca formă de organizare statală, începând cu anul 1867 de dominion britanic.
     “În prezent, Canada este un stat independent, care funcţionează că o democraţie parlamentară şi monarhie constituţională bine articulată, şef al statului fiind regina Elisabeta a II-a, al cărei reprezentant local este Guvernatorul General al Canadei” sursa Wikipedia
     Canada este un tărâm al contrastelor absolute definită de o remarcabilă diversitate culturală. Aici întâlnim vechi şi nou, urbanizare incredibilă şi sălbăticia naturii, construcţii ce sporesc modernismul oraşelor, dar şi vechile clădiri conservate cu grijă respectând tradiţia. “Scăldată de oceane, brăzdată de munţi şi râuri, străbătută de păduri, presărată cu oglinzile de apă ale lacurilor, Canada constituie un paradis pentru iubitorii de natură.”

Originea numelui – CanadaCANADA 1

    “În 1535, doi tineri Nativi Indieni i-au spus lui Jacques Cartier despre drumul spre “kanata”. Aceştia s-au referit la satul Stadacona; “kanata” a fost un cuvânt mai simplu în dialect Huron-Iroquois pentru “sat” sau “aşezare”. Dar pentru dorinţa de a folosi un alt nume, Cartier a folosit “Canada” pentru a se referi nu numai la Stadacona (locul unde se află astăzi oraşul Quebec), dar de asemenea la întreagă zona a cărei conducător era, Donnacona. Numele a fost în curând folosit pentru o zonă mult mai mare: hărţi din 1547 desemnau tot ce era la nord de St. Lawrence River drept “Canada.” Cartier de asemenea a numit râul St. Lawrence River “riviere de Canada”, un nume folosit până la începutul secolului al 16-lea. În 1616, de altfel întreaga regiune era cunoscută ca New France (Noua Franţă), zona în lungul marelui râu al Canadei şi golfului St. Lawrence a fost numită tot Canada.
    La scurt timp, exploratorii şi negustorii de blănuri au deschis teritoriile înspre vest şi sud şi zona cunoscută drept “Canada” a crescut. La începutul secolului al 17-lea, numele se referea la toate ţinuturile în care se află astăzi zona denumită Midwest şi până la Louisiana din Statele Unite în prezent.” sursa – emigrarecanada.ro

Curiozităţi despre Canada13820409_608284606001433_1524737246_n

“Cu 9,9 milioane de km pătraţi, Canada este cea de-a doua cea mai mare ţară din lumea, după Rusia.”
“Pe teritoriul Canadei sunt 6 fusuri orare.”
“Simbolul de pe steagul Canadei este o frunză de arţar cu unsprezece colţuri.”
“Deşi are o suprafaţă imensă, populaţia Canadei este de doar 34.6 milioane de locuitori, cu o densitate de 3.4 locuitori/km pătrat;”
“În prezent Canada este formată din zece provincii şi trei teritorii; forma de guvernare este monarhie constituţională (monarh – Regina Elisabeta a ÎI-a).”
“Canada şi-a primit numele din greşeală, când exploratorul francez Jaques Cartier a fost întâmpinat de băştinaşii noii lumi care l-au invitat în “kanata” lor (sat), Cartier crezând că aşa se numeşte întreg teritoriul.”
“Canada este casă şi celei mai lungi străzi din lume, Yonge Street, ce porneşte din Ontario şi merge spre Marile Lacuri din nord, având o lungime de 1.896 km.”
“În statul canadian Alberta se află o rezervaţia naturală cu o suprafaţă mai mare decât cea a Elveţiei.”
“Graniţa dintre Canada şi Statele Unite ale Americii este denumită “Internaţional Boundary” şi are o lungime de 8.891 km, fiind cea mai lungă graniţa între două state.”
“Hotelul de Glace din Quebec este reconstruit anual, proces în care se folosesc în jur de 400 de tone de gheaţă şi 12.000 de tone de zăpadă; în fiecare vara hotelul se topeşte şi iarnă construcţia se ia de la zero. “
“Saint-Louis-du-Ha! Ha! este singurul oraş din lume care are în nume două semne de exclamare.”
“Jocul de baschet a fost inventat în Canada în 1891 de către antrenorul James Naismith.”
“Plăcuţele de înmatriculare de pe maşinile din teritoriile situate în nordul Canadei sunt în formă de urs polar.”
“Canada a interzis, din 1992, concursurile naţionale de frumuseţe, pe motiv că acestea sunt considerate degradante pentru condiţia şi demnitatea femeii. “
“În Canada există peste 4.500 râuri.”
“SUA au invadat Canada de două ori, în 1775 şi în 1812, de fiecare dată fără rezultat.”
“Canada nu are nici o fabrică de autoturisme autohtonă.”
“Graniţa dintre SUA şi Canada este cea mai mare din lume.”
“Canadienii au creat multe invenţii importante, inclusiv kerosenul, microscopul electronic, orgă electronică, insulină, sistemul de proiecţie IMAX, snowmobilul, şi gama aparatelor de gătit electrice.”
“ Canada deţine 9% din rezervele de apă dulce ale lumii.”
“Cu toate că Nova Scoţia sau Noua Scoţie a primit pentru prima dată steagul Imperiului Britanic la ordinul Regelui Charles I în anul 1625, Canada nu a avut steag naţional până la 15 februarie 1965, când steagul cu frunză de arţar a fost adoptat de către Parlament. Înainte de asta a fost folosită insignă roşie a steagului maritim britanic.”
“Canada deţine recordul pentru cele mai multe medalii de aur câştigate la Jocurile Olimpice de iarnă – 14 medalii la Jocurile Olimpice de iarnă din Vancouver, 2010.”
“Cea mai înalta cascadă din Canada nu e foarte cunoscută: e vorba de Della Falls, situată în Strathcona Provicinal Park – în interiorul muntos al insulei Vancouver. Este accesibilă doar cu hidroavionul sau printr-un traseu de drumeţie foarte dificil. A fost descoperită de Joe Drinkwater, un căutător de aur, şi a fost numită Della după soţia sa.”
“Parcul Wood Buffalo ocupă cam două treimi din delta Athabasca – cel mai productiv habitat de rate sălbatice din Canada. Pe lângă faptul că e cel mai mare parc naţional din Canada, are şi alte superlative: susţine cea mai mare populaţie liberă de bizoni din lume, ultimele exemplare în libertate de cocori strigători, şi cea mai nordică colonie de pelicani albi din America.”
“Apa turcoaz a lacului Luise, cu crestele înzăpezite ale muntelui Victoria în fundal, este cea mai fotografiată scenă din Stâncoşii canadieni. Culoarea interesantă a lacului este cauzată de particule fine de rocă suspendate în apă, ce reflectă lumina albastră-verzuie. Este situat în Banff, cel mai vechi parc naţional al Canadei. La început, Louise se numea pe bună dreptate Lacul de Smarald, dar în 1884 numele a fost schimbat în onoarea prinţesei Louise Caroline Alberta, a patra fiica a reginei Victoria.”
“În Montreal se află numeroase biserici splendide, fiind adesea numit Oraşul Sfinţilor.”CANADA3

Închei acest articol cu o curiozitate despre marele inventator al telefonului:
“Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului, nu şi-a sunat niciodată soţia sau mama pentru că ambele erau surde.”
Cu drag, Iliuţa.

SURSE: topu.ro/15, www.portalturism.com/, babylonconsult.ro, viajoa.ro/

14 COMMENTS

  1. Wow! Nu știam mare lucru despre Canada până acum. Foarte folositor acest articol 🙂

  2. Interesanta cartea si binevenita pentru iubitorii de acest gen. Nu stiu daca as cumpara-o dar, sincer, nici nu as ocoli-o. Nu strica sa aflu mai multe informatii despre Canada. Practic, nu stiu nimic 🙂

  3. Acesta este cel mai interesant articol scris de Iliuta. De ce? Atat eu cat si sotul, indragim enorm acest tinut. Vrem sa stim cat mai multe, deci… Multumesc Iliuta! locco_smiley_46

  4. Super!nu stiam atatea curiozitati!
    -Sase fusuri orare?super
    felicitari draga mea! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  5. Inca cateva motive pentru care as vrea sa vizitez Canada intr-o buna zi. Multumesc pentru articol, Iliuta! Este de mare ajutor! 🙂

  6. frumoasa tara ,frumoasa prezentare!felicitari! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.