Ostatica de Clare Mackintosh - Editura Trei - recenzie

Ostatica, de Clare Mackintosh – Editura Trei – recenzie

Ostatica 

Autor:Clare Mackintosh

Editura Trei – 2022

HOSTAGE 
Traducere  Mihaela  Ionescu
Număr pagini: 462

  “Clare Mackintosh a lucrat doisprezece ani în poliție, apoi a fost jurnalist independent și consultant social media. A scris patru thrillere care au primit numeroase premii și au ajuns toate bestselleruri Sunday Times și New York Times. Cărțile ei au fost traduse în 40 de limbi și au fost vândute în peste două milioane de exemplare în întreaga lume. Clare locuiește în nordul Țării Galilor, împreună cu soțul și cei trei copii.
De aceeași autoare, la Editura Trei au apărut Te las să pleci, Te văd, Lasă-mă să mint și După sfârșit, precum și Dublura, pe care o semnează alături de Sophie Hannah, B.A. Paris, Holly Brown.”

“Poți salva sute de vieți. Sau o poți salva pe cea mai importantă…
La bordul primului zbor fără escală Londra–Sydney, atmosfera este încărcată. Se zvonește că printre pasageri ar fi multe celebrități, iar avionul va fi întâmpinat de ziariști la aterizare.
Mina face parte din echipajul de cabină ales special pentru acest zbor. Se străduiește să se ocupe de pasageri și să nu-și facă griji pentru fetița sa de cinci ani sau problemele grave din căsnicie.
Însă imediat după decolare, primește un bilețel anonim înspăimântător. Cineva vrea să se asigure că avionul nu va ajunge la destinație. Pentru asta, are nevoie de ajutorul Minei și știe exact cum s-o oblige să colaboreze.
Mai sunt 20 de ore până la aterizare.
În 20 de ore se pot întâmpla atât de multe…”

  Volumul apărut la editura Trei are o copertă deosebită, un titlu incitant și o descriere pe măsură.  Așa că te tentează să citești povestea mai ales după ce vezi și ce afirmă Ruth Ware:

O carte spectaculoasă, cu o întrebare chinuitoare: Tu ce-ai face?”

Chiar așa: “tu ce ai face “ într-o asemenea situație?

  Comportarea Minei, personajul principal, este absolut normală, punând pe primul plan propriul copil, apoi totuși încercând să salveze pasagerii.

  Acțiunea se petrece în timpul zborului inaugural Londra – Sidney, un zbor cu pasageri din diferite categorii sociale, cu ziariști care să scrie despre eveniment, căci asta însemnau cele 20 de ore de zbor neîntrerupt, cu familii cu copii sau persoane singure, fiecare cu povestea ei de viață. Și bineînțeles personalul navigant, piloți și însoțitori de bord, totul dublat  ca număr pentru a putea lucra în schimburi.

  Mina își rezolvase să înlocuiască un coleg, pentru a-l evita pe Adam soțul ei. Erau separați, Mina îl dăduse afară când plecase Katya-dădaca, crezând că avea o aventură cu ea. Dar îl iubea încă și-și iubea copila, o fetiță adoptată, isteață, inteligentă, dar cu unele traume din prima perioadă a vieții, așa că încearcă să facă lucrurile normale pentru ea.

  Adam nu avusese curajul să-i spună Minei că nu o înșelase, că dădaca se speriase de recuperatori. Polițist fiind încercase să-și ascundă dependența de jocuri de toată lumea, la fel ca datoriile la cămătari. Mina avea și ea o oarecare nesiguranță și chiar rușine reprimată, din cauza unei întâmplări din perioada de instrucție, care o determinase să renunțe la visul ei de-a fi pilot, mulțumindu-se la lucreze ca însoțitoare de zbor.

Așa că secretele amândurora și reținerea lor de-a vorbi deschis îi fac pradă sigură în această poveste.

Și coșmarul începe!!!!

  Pe avion Mina găsește între lucrurile ei un pen cu injecția necesară Sophiei, pentru reacția ei alergică la alune și nuci.  Puseseră câte un asemenea pen în geanta fetiței, în mașină, în locuri accesibile, pentru a fi la îndemână. Cum ajunsese între lucrurile ei?!!!

  Apoi moartea unui pasager aduce o altă lovitură:în portofelul lui era o poză făcută dimineața în fața școlii fetiței. Și urmează amenințarea: dacă nu deschide ușa cabinei piloților fiica ei și soțul vor fi uciși.

Voi ce ați fi făcut?!!!

  Reacția ei va duce la o mulțime de evenimente, decese, identificarea celor care voiau să deturneze avionul în numele salvării planetei, persoanele aveau nume de râuri  sau după regiunea din care proveneau. Erau Gange, Niger, Yangtze, Zambezi, Congo, Luna și conducătoarea lor Missouri. Nu se cunoșteau între ei (cu mici excepții), fuseseră racolati și îndoctrinați pe internet. Voiau să ceară oprirea avioanelor la sol și dacă nu  li se accepta cererea să prăbușească avionul fără să le pese de victimele colaterale.

  La început lumea se teme și se conformează cerințelor, dar decesele provocate: piloții și o tânără însoțitoare de bord și rănirea gravă a alteia, precum și hotărârea lui Missouri de-a prăbuși avionul, o determină pe Mina să acționeze. Ajutată de un pasager Rowan și de Derek, un ziarist, ia comanda avionului, pentru ca trebuie să ducă la capăt salvarea oamenilor.

Va reuși?  Vor ateriza?  Cum vor conduce avionul fără piloți?

Veți vedea citind cartea.

  Pe de altă parte  acasă la Mina, dădaca care avea grijă periodic de Sophia, este membră a grupului din avion. Așa că Adam este bătut de cămătari, drogat de Becca-dădaca, care-l închide cu Sophia în beci, încătușat. Când își dă seama  că Adam, polițist fiind, observase detalii despre ea fuge, lăsându-i închiși.  Cămătarii îl caută din nou și pentru că nu le răspunde dau foc  casei.

Vor reuși cei doi să se salveze?  Vin ajutoarele la timp?

  În paralel cu capitolele de poveste sunt alte capitole dedicate celor din grupare care își spun pe rând poveștile, tarele, neîmplinirile din viață, de care se pare că Missouri profitase, provocându-i și incitandu-i, insuflându-le ideea că trebuie să acționeze, angajându-se la acest zbor.

Caracteristic pentru un lider?!!!  Dar oare era Missouri  liderul sau atcineva dirija din umbră totul?

Cine se va dovedi a fi acesta? Se va descoperi sau nu? Va fi sau nu pedepsit?

Ce se întâmplă cu pasagerii din avion?

Dar cu membrii grupării?

Ce vor face Mina, Sophia și Adam?

Cum vor reacționa ziariștii din avion?  Ce se va întâmpla cu ei?

Cum se va soluționa procesul?

Sunt multe întrebări,multe întâmplări, dar și mai multe răspunsuri pe care le veți afla citind cartea.

Dar mai ales finalul este incredibil și șocant.

De-a dreptul hipnotic “ cum spune Lee Child.

  Și acum o părere strict personală. Da, cartea este interesantă, subiectul incitant, dar  mi s-a părut la un moment dat obositoare intercalarea evenimentelor cu introspecțiile, și confesiunile personajelor. Dar pentru fanii autoarei și pentru amatorii de astfel de romane cartea va fi un plus.

Carte disponibilă pe site-ul Trei

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriscartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Ostatica de Clare Mackintosh – Editura Trei – recenzie

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.