Noutati de la Editura Univers si lansari la Cluj
Editura Univers in aceasta toamna va pregati o serie de carti noi. Doua dintre ele stau sa apara si vor face parte din programul Festivalului International de Carte Transilvania, de la Cluj, unde va participa intre 7 si 12 octombrie.
Cartile sunt:
– Cronici romantate, Boris Vian
– Blestem curgerea timpului, Per Petterson, volum ce inaugureaza o noua serie de autor, dedicata scriitorului norvegian.
Cele doua carti vor fi lansate in cadrul Festivalului, alaturi de aceste evenimente pregatind cititorilor clujeni si alte surprize, toate in piata centrala a Clujului:
Joi, 9 octombrie, ora 16.00: Book Hunt, in colaborare cu Asociatia Dare to Dream
Vineri, 10 octombrie
17.00-18.00 Lansari de carte:
Cronici romantate de Boris Vian (traducere de Diana Crupenschi). Participa: Stefan Baghiu si Alex Goldis.
Blestem curgerea timpului de Per Petterson (traducere de Karmen Balko). Participa: Excelenta Sa Doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasador al Regatului Norvegiei in Romania, Sanda Tomescu Baciu si Irina Petras.
Sambata, 11 octombrie
18.00-19.00 Seara de lectura din autori norvegieni:Hanne Ørstavik, Lars Saabye Christensen, Jostein Gaarder, Per Petterson. Participa: Hanne Ørstavik,Excelenta Sa Doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasador al Regatului Norvegiei in Romania, Sanda Tomescu Baciu, Irina Petras, doctoranzi si studenti ai Departamentului de Limbi si Literaturi Scandinave din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”.
19.00-20.00 Lansare de carte: Iubire de Hanne Ørstavik (traducere de Aurora Kanbar si Erling Schøller), Editura Univers. Prezinta: Sanda Tomescu Baciu si Irina Petras. Cu participarea autoarei si a Excelentei Sale Doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasador al Regatului Norvegiei in Romania.
Detalii: Avalansa lansarilor. Programul complet al Festivalului International de Carte Transilvania
Traducere Diana Crupenschi (reeditare)
Seria de autor Boris Vian
Volumul cuprinde prima piesa a lui Boris Vian tradusa in romaneste, Ecarisajul pentru toti, urmata de seria de Cronici romantate aparuta in volumul de opere complete. Ecarisajul pentru totieste una dintre cele mai cunoscute piese ale lui Vian, in care umorul negru, absurdul si jocurile de cuvinte amintesc teatrul lui Eugene Ionesco. Cat despre Cronicile romantate, acestea fac parte dintro categorie de texte aparte scrise de Vian si aparute initial in publicatii periodice precum saptamanalul La Rue: colorate, incisive, ciudate sau sobre, Cronicile sunt un dublu portret, al epocii lui Vian si al preocuparilor autorului: viata mondena, jazzul, automobilele, literatura, stilul de viata american.
Despre Boris Vian (19201959) sau spus tot felul de lucruri: „copil teribil al literaturii franceze“, „autor al celui mai sfasietor roman de dragoste din literatura lumii“ (Raymond Queneau), stea cazatoare in peisajul cultural extrem de animat al Frantei anilor ’40-’50, acest inginerscriitormuzicianactor este mai intai de toate cunoscut ca scriitor, in special datorita romanului sau Spuma zilelor. inzestrat cu o extraordinara imaginatie si cu o usurinta de a scrie remarcabila, Boris Vian a publicat mai multe romane (Spuma zilelor, Iarba rosie, Smulgatorul de inimi, Femeile nusi dau seama), nuvele, piese de teatru, poeme.
Blestem curgerea timpului, Per Petterson
Traducere Karmen Balko
Seria de autor Per Petterson
Cand lumea pare a se narui in jurul lui Arvid – un divort iminent, diagnosticarea unei maladii grave a mamei lui, situatia politica a lumii –, amintirile sunt cele carel ajuta sa gaseasca un sens in inexplicabil si sa nu se scufunde definitiv. Un roman despre nostalgie, singuratate, despre relatii de familie complicate si despre necrutatoarea trecere a timpului. „Petterson, intrun scris fara pretentii, dar cu o abilitate extraordinara, face ca statul pe marginea acestui abis personal si mut sa para eroic. Exista o calitate pe care o pot numi doar farmec, sau ceva asemanator farmecului, in sensibilitatea esentialmente intunecata si singuratica a autorului. Arvid nu e un personaj special. Nu e nici fiul favorit, nici oaia neagra a familiei, ci copilul mijlociu universal, care tot timpul e trecut cu vederea. si totusi, Arvid exercita un fel de atractie gravitationala asupra cititorului, pastrandusi echilibrul in situatia plina de contradictii, lipsita de dragoste in care sa trezit pe neasteptate. Poate ca nu pare a fi mare lucru, dar e chiar foarte mult.“
Stacey D’Erasmo, New York Times Book Review
Scriitorul norvegian Per Petterson (n. 1952) a debutat in 1987 cu volumul de povestiri Aske i munnen, sand i skoa (Cenusa in gura si nisip in pantofi). De atunci a publicat mai multe romane, intre care Jeg nekter si Det er greit for meg (in curs de aparitie la Editura Univers) si un volum de eseuri, ajungand printre cei mai tradusi scriitori norvegieni. Publicat in 2003, romanul Ut og stjæle hester (La furat de cai) a ajuns imediat bestseller in Norvegia, unde a avut un tiraj de peste
140.000 de exemplare si a ramas mai bine de un an pe lista celor mai bine vandute carti. in Marea Britanie, romanul a fost distins cu Independent Foreign Fiction Prize, iar in Norvegia a primit premiul
criticii si premiul pentru cea mai bine vanduta carte, fiind desemnat cel mai bun roman al anului si tradus in mai mult de 45 de limbi. La sfarsitul anului 2007, cand a fost tradusa in SUA, cartea lui Petterson a fost inclusa in topul celor mai bune zece carti ale anului, realizat de New York Times Book Review. Romanul La furat de cai a aparut la Editura Univers in 2007 si sa vandut in peste 30.000 de exemplare.
Sursa Editura Univers
Am intrat pe pagina editurii Univers sa citesc descrierea la Iubire de Hanne Ørstavik si mi s-a parut interesanta.
Nu stiu de ce descrierea m-a dus cu gandul la Prietenul nevazut de Ahern – mama si fiu ce locuiesc singuri…evadarea din realitate cu ajutorul imaginatiei.