O dată pentru totdeauna, de Judith McNaught – recenzie

Titlul original: Once and Always
Editura Miron
Nr. de pagini: 512
Seria Sequels 1. O dată pentru totdeauna (Once and Always-1987) 2. Ceva minunat (Something Wonderful (1988) 3. Aproape de cer (Almost Heaven-1990)

Cărţi scrise de Judith McNaught

El a fermecat-o şi i-a dezvăluit magia iubirii

O dată pentru totdeauna este o carte captivantă cu multe evenimente neprevăzute, am râs, am plâns şi m-am enervat atunci când personajele au fost atât de încăpăţânate încât răbdarea mea a fost pusă la grea încercare. Am fost norocoasă să o descopăr pe Judith McNaught cu ajutorul unei doamne care mi-a recomandat-o fără comentarii suplimentare şi aşa m-am îndrăgostit iremediabil. Îmi place atât de mult cum scrie, încât atunci când sunt indecisă şi nu ştiu ce să aleg, apelez fără drept de apel la una din cărţile autoarei şi o recitesc cu drag.

În anul 1815, Jason Fielding, fiul nelegitim al lui Charles Victor Fielding, duce de Atherton plânge fără lacrimi după pierderea fiului său, Jamie. Melissa, soţia adulteră plănuise să-l şantajeze, dar totul se năruie şi piere într-un accident împreună cu amantul său. Încă din copilărie, Jason se obişnuise să îndure suferinţa şi să lupte pentru supravieţuire, dar oamenii care îl vor răni pe parcurs îl vor transforma iremediabil.

Toţi cei din jur îl vedeau ca pe un bărbat puternic, de neclintit, femeile îl adorau şi cele care se bucurau de atenţiile lui se simţeau norocoase, numai că toată această răceală era pusă sub semnul întrebării. Cei apropiaţi ştiau că sufletul său este învelit într-un strat gros de gheaţă şi numai dragostea adevărată ar putea să îi aducă fericirea. Chiar dacă totul pare boem, persoana care va ajunge, fără să vrea, alături de el şi îl va transforma, va fi o tânără, total diferită de standardele lui.

În aceeaşi perioadă, în Portage, New York, Victoria Seaton se bucura de armonia din familia sa. Părinţii săi erau oameni simpli, dar iubitori. Tatăl era medic şi îi împărtăşise cunoştinţele, în timp ce mama lor Katherine le învătase ce sunt adevăratele valori. Neprevăzutul se petrece, şi Victoria îşi pierde părinţii într-un accident. Totul se schimbă în viaţa ei, dar şi a surorii sale Dorothy. Sunt nevoite să meargă la rudele mamei lor din Anglia, să între în posesia moştenirii pe care nu ştiau că există şi să lase amintirile în urmă. Pentru Victoria este un pas care îl face cu greu, dragostea pentru Andrew, dar şi lipsa lui, o forţează să plece cu inima indoită. Spera ca el să primească veştile rele şi să se întoarcă din călătoria din străinătate cât mai repede. Fără voia lor, fetele sunt despărţite, Victoria va locui împreună cu Charles Fielding, duce de Atherton, iar Dorothy la bunica lor, ducesa de Claremont. Primirea nu este tocmai cea mult dorită, sora ei imediat este preluată, dar Victoria trebuie să parcurgă cu ajutorul unor oameni milostivi drumul până la domeniul Wakefield, o locaţie somptuoasă a vărului ei, lordul Jason Fielding. După o călătorie obositoare, ajunge în sfârşit, dar este cât pe ce să fie izgonită de către stăpânul casei din cauza hainelor murdare, dar şi a purcelului pe care se străduia să-l ţină în braţe.

Iubesti doar o data (2)Totul se lămureşte, dar primirea făcută de Jason este atât de ostilă, încât următorul pas pe care vrea să îl facă este să fugă. Comportamentul necivilizat se datorează planului pus la punct de Charles şi a logodnei anunţată în ziare fără ştirea lui. Frumuseţea americană plină de farmec, temperamentul ei de nestăvilit şi entuziasmul care o înconjoară pe Victoria îl fac pe Jason să iasă din zona de confort. Îi dă casa peste cap atunci când plănuieşte să muncească pentru a strânge bani şi să plece, îngrijeşte un lup care stătea în jurul unei clădiri, şi această nebunie din jur îl scoate din starea lui de normal. Obişnuit ca oamenii să îl asculte fără să comenteze, acum are parte de ceva neprevăzut, această tânără înfocată îl face de nerecunoscut. Singura soluţie ca să scape de ea este să o ajute să iasă în societate, să primească lecţii şi să se căsătorească cu primul venit. Numai că Jason este un bărbat pretenţios, vrea pe oricine, dar parcă nu chiar pe oricine, fiecare pretendent are defecte. Cum ar putea să aparţină altui bărbat, mai ales acum când tânjeşte după zâmbetul său, iar buzele sale sunt atât de dulci.

Victoria se revoltă şi nu-i place unde se află, îi este dor de familie, simte enorm lipsa mamei sale, pe sora sa nu o poate contacta, iar în familia în care a aterizat se simte sufocată. Charles se comportă ca un părinte, în schimb, Jason este un coşmar, o nedumereşte comportamentul său, dar pe parcurs îi va înţelege sentimentele şi va descoperi amintirile dureroase ce se află în spatele priviri sale.
Trădarea o va răni pe Victoria, şi chiar dacă iubirea ei este pură va dura ceva timp până va înţelege şi Jason că, ceea ce au primit este un dar unic şi doar o dată se poate întâmpla să te îndrăgoşteşti pentru totdeauna de persoana perfectă.

Jason Fielding a suferit foarte mult de mic, abandonat de mamă, nedorit de tată, crescut de rudele sale şi tratat ca un nimic. Rezistent din punct de vedere fizic şi psihic, a reuşit să depăşească trecutul şi să îşi construiască un viitor. Chiar dacă tatăl său este duce, pare să nu-i pese prea mult de el, preferă să-l ignore şi să se descurce singur. A pierdut multe şi vrea să fie prevăzător, atitudinea sa ostilă, rece, ar trebui să-l pună la adăpost de dragoste, dar totul se năruie când Victoria Seaton ajunge fără să vrea în casa sa. Este nemulţumit că a fost logodit cu o necunoscută, nu-i place să primească ordine de la nimeni şi singura cale este să scape de neplăcere, dar fără să vrea ajunge să o ţină cât mai aproape de sufletul său.

Chiar dacă Charles ar putea fi de condamnat pentru că a refuzat să îşi crească copilul şi l-a plasat ca pe un obiect, fratelui său, mai târziu a regretat şi a vrut să se revanşeze cumva, iar mintea lui plină de neprevăzut a adus-o în calea lui Jason pe femeia care îl va schimba. Victoria este imaginea mamei sale, femeia pe care o iubise în urmă cu mulţi ani. Simpla ei prezenţă, parcă i-ar aduce din nou fericirea şi se simte foarte legat sufleteşte. Vrea să îi ajute pe cei doi, numai că pe parcurs planul i se va schimba, şi fără să vrea va produce răni.

Dintre toate personajele, ducesa de Claremont a ştiut cum să îmi stârnească admiraţia. La începutul cărţii este tare antipatică mai ales când îşi manifestă ostilitatea faţă de Victoria, deşi nu o cunoştea, dar în acelaşi timp simpatică spre final. Este genul de bunicuţă destinată să cupleze anumite persoane şi să încurajeze apariţia moştenitorilor. Păcat însă că nu i s-a făcut simţită prezenţa mult mai des.

Aceasta este doar o mică parte din poveste şi vă sigur că merită să descoperiti cartea ,,O dată pentru totdeauna”. Este un historical romance delicios ce are un happy-end pe măsura aşteptărilor.

Editura MironCartea O dată pentru totdeauna de Judith McNaugh poate fi comandată de pe site-ul Editura Miron

O data pentru totdeauna de Judith McNaugh historical romance.

7 COMMENTS

 1. O carte superba! O recitesc cu placere atunci cand vreau ceva de citit haios si foarte bine scris. Recenzia este minunata! Felicitari Mili!

 2. Daca ati stii cat ma tem si acum sa citesc cartea! Am o mica fobie fata de cartile historical scrise de McNaught. Din cauza duritatii personajului masculin. Multumim Mili!

  • Multumesc fetelor. Geo, tu esti fana J. McNaught, era imposibil sa nu-ti placa. Iliuta, daca si tu recitesti, inseamna ca este de bine.
   Alina prinde curaj si citeste pentru ca este foarte foarte frumoasa.
   Stii ca este preferata mea, deci merita.

 3. Este una dintre cartile mele favorite, are un loc aparte in inima mea! Felicitari pentru recenzie, Mili! Este minunata!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.