Sunwine, vinul dragostei – Corina Lupu

Sunwine, vinul dragostei – Corina Lupu – Editura Petale Scrise

Sunwine, vinul dragostei

Autor: Corina Lupu 

An apariție: 2023

Nr. de pagini: 358

Gen: romance

  O aventură romantică în care vinul își are propria aromă de neuitat, grație ingredientelor sale speciale: dragoste, pasiune, minciună, trădare, ură, dar și lacrimi de bucurie, vindecare sufletească și gust dulce de fericire.

    Nu de puține ori am spus că romanele de dragoste sunt pansament pentru sufletul meu, mă ajută să evadez din cotidian, îmi abat atenția de la lucrurile neplăcute, îmi îmbunătățesc starea de sprit și mă fac să trăiesc, alături de personaje, o nouă poveste de dragoste. Iar Corina Lupu este una dintre scriitoarele de la noi care reușește, prin intermediul poveștilor sale, să-mi ofere puțină culoare și să-mi transmită din optimismul ei. Însă, de această dată, ea m-a surprins enorm de mult cu ,,Sunwine, vinul dragostei”, din toate punctele de vedere, scriitură, personaje, tematică, cu sfaturile și lecțiile pe care le-a strecurat în poveste, determinandu-mă, la final de lectură, să reflectez asupra unor lucruri cu adevărat importante în viață: să luptăm pentru dragoste, să nu se lăsăm influențați de temeri și să nu rămânem prizonieri în trecut, ci să privim cu încredere spre viitor. Niciodată nu e prea târziu să iubim şi să fim fericiţi, trebuie doar să profităm de şansă, să n-o lăsăm să ne scape printre degete.

    Am început să citesc cartea convinsă fiind că voi avea parte de o poveste relaxantă, delicioasă, cu personaje simpatice, de care să prind drag foarte ușor, așa cum mi s-a întâmplat în trecut, parcurgând celelelate romane ale autoarei. Partea de început chiar mi-a întărit această convingere, apoi lucrurile au început să se schimbe, povestea devenind cât se poate de profundă și emoționantă, plină de momente tulburătoare și subiecte sensibile, cu replici tăioase și cu personaje parcă desprinse din viața cotidiană, minunat detaliate, fiecare având atât părți bune, cât și rele. O carte frumos povestită și, în cea mai mare parte, fiecare gând, fiecare motiv, fiecare linie de dialog, are un sens perfect și se potrivește bine în complexitatea intrigii.

  ,,Cu cât dragostea e mai profundă, mai arzătoare, cu atât durerea devine atât de puternică încât te poate nimici fără să-ți dai seama.”

    Partea frumoasă e că ,,Sunwine, vinul dragostei” prezintă două povești de iubire emoționante, pline de suișuri și coborâșuri. Pe de-o parte, avem de-a face cu o iubire adolescentină, cea dintre Rose și Tobias, peste care au trecut patruzeci de ani, dar care se simte, și în momentul de față, la fel de tulburătoare și profundă ca și în clipa în care s-au cunoscut. Pe de altă parte, asistăm la o poveste de dragoste plină de năbădăi, minciuni, secrete, ură și răzbunare.

    Pentru mine, ceea ce s-a întâmplat între Kevin și Martina, a reprezentat o adevărată comedie a erorilor, încurcăturilor, confuziilor și deciziilor pripite. Trebuie să recunosc că m-a deranjat comportamentul ei față de Kevin, și totuși, în mod inexplicabil, m-am trezit că nu mă pot opri din citit. Replicile ei acide, dualitatea, viclenia și răutatea de care a dat dovadă, dar și modul în care ea se schimbă pe parcurs – toate acestea mi-au menținut interesul viu până la final.

    Sincer vă spun, nu mi-a venit să cred că, în spatele unui chip atât de dulce și senzual, se ascundea o femeie vicleană, mincinoasă, furioasă, rigidă, dură, nemiloasă, rece, calculată, plină de resentimente și dornică de răzbunare. Martina era o fire încăpăţânată, genul de om care nu uită şi nu iartă, cine nu era de partea ei, îi era duşman. Avea probleme emoţionale reale ce se concretizau într-un comportament, de multe ori, nefiresc. Suferea de tulburare bipolară, datorată traumei de a-și fi pierdut părinții, pe când avea doar cincisprezece ani, într-un accident de mașină. Nu era o persoană cu adevărat rea, doar că trebuia tratată de aceste fluctuaţii de stări, de care ea nu era deloc conștientă. Înțelegerea acestui fapt m-a determinat să o compătimesc și să nu o judec, ba chiar am reușit să o îndrăgesc după ce a ajuns să-și schimbe comportamentul și să-și dea seama cât de mult a greșit.

    ,,Cei apropiaţi îi tolerau ieşirile pentru că o compătimeau şi sufereau alături de ea, ceilalţi însă, o credeau arogantă şi rece, pusă mereu pe ceartă. Era o latură a caracterului ei ce nu ieşea în evidenţă decât uneori, atunci când se simţea legată de cineva, în restul timpului fiind chiar amabilă şi prietenoasă.”

    În schimb, Kevin Floyd m-a cucerit prin felul lui de a fi, mărinimos și sociabil, un bărbat  inteligent, care provenea dintr-o familie apreciată şi mult admirată, cultivatoare de viță-de-vie şi producătoare de vin, câştigandu-și renumele şi faima prin muncă şi devotament, ajungând să obțină numeroase premii şi distincţii de-a lungul timpului. Încrederea acordată de bunica sa, Rose, dorința de a nu o dezamăgi dar şi dragostea pentru afacerea familiei, l-au transformat la doar douăzeci și cinci de ani, într-un tânăr ambițios, muncitor şi complet dedicat.

   În prezent, Kevin speră să dea lovitura cu vinul lor “Sunwine”, un chardonnay din Napa Valley, la concursul internaţional de vinuri ținut la Geneva. Însă, înainte de a pleca acolo, el găsește o veche carte poștală în podul casei şi adresată bunicii sale. Pusă în fața evidenței, bătrâna îi mărturisește că ,,a trăit în umbra amintirii unei mari iubiri, de asta n-a reuşit să se simtă împlinită pe deplin” și că niciodată nu l-a uitat pe Tobias. De asemenea, Kevin află că bunica lui l-a cunoscut pe Tobias în Geneva, pe vremea când ea avea optsprezece ani, iar el, douăzeci şi doi. Între cei doi tineri a fost dragoste la prima vedere, ,,iar după doar câteva zile petrecute împreună, acele scrisori înfocate de dragoste fuseseră singura lor legătură pe întreaga durată a anului următor. Îşi scriau zilnic despre sentimentele lor, despre visurile lor, făceau planuri de viitor, hotărâţi fiind să-şi petreacă întreaga viaţă împreună, oriunde în lume”. Așteptau cu speranță clipa revederii, dar aceasta nu a mai sosit…

   Aflând trista poveste de dragoste a bunicii sale, Kevin se hotărăște să-l găsească pe Tobias. Participă la concursul internaţional de vinuri ținut la Geneva, cu speranţa că vinul lor, ,,Sunwine”, să câştige aurul, urmând apoi să-l caute de fostul iubit al bunicii lui, dar ajunge să se îndrăgosteasca de Martina, tânăra care jurizează concursul de vinuri.

   Din nefericire, Kevin descoperă că a fost ţinta ei de la bun început. Martina ştiuse cine e el, înainte de a face cunoştinţă, și încercase să-l folosească ca pe un pion pentru a se răzbuna pe un membru al familiei Floyd, indiferent care ar fi fost acela, sub orice formă. Se nimerise să fie Kevin, varianta cea mai la îndemână, cea mai simplă, fiindcă ştiuse că nu-i va fi greu să-l prindă-n mrejele ei. Sosirea lui în Geneva, la concurs, fusese o situaţie favorizantă pentru derularea ulterioară a planurilor ei. Oare minţise în tot acel timp? Chiar se prefăcuse că-l iubeşte? De ce voia să se răzbune? Îl va găsi Kevin pe Tobias? Care sunt sentimentele lui Tobias vis-a-vis de Rose?  Este posibil ca după patruzeci de ani, drumurile lor să se intersecteze din nou, în mod atât de nesperat? Oare povestea tristă a Rosei şi a lui Tobias se va repeta şi în cazul celor doi tineri, Kevin și Martina? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

   ,,Există oare cuvinte potrivite pentru a descrie iubirea? Poate că da, poate că nu… Poate că e suficient să ai norocul de-a o întâlni, de-a o îmbrățișa și de-a te lăsa copleșit de vraja ei. Iubirea adevărată, oricât de complicată ar putea fi uneori, învinge timpul, e o poveste pe care doi oameni o scriu pentru eternitate.

  E atât de simplu… Dacă vrei să fii fericit, dacă vrei să simți că trăiești cu adevărat, iubește! Iubește fără teamă și fără limite, în fiecare zi a vieții tale, căci dragostea este o certitudine care-ți stârneşte simțurile și îți încălzește inima, care te face să visezi și să te simți mai viu ca oricând. Iubește, pentru că iubirea e magie, e darul neprețuit de a te bucura chiar și de cele mai simple lucruri oferite de viață, împreună cu perechea sufletului tău.”

   În ,,Sunwine, vinul dragostei”, acțiunea, dramele de familie, secretele, scenele romantice, momentele tensionate și suspansul se îmbină toate într-un fir narativ alert și captivant, astfel încât nu poți lăsa cartea din mână până la final, pentru a afla tot ceea ce are de oferit povestea.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriscartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.