O fecioară nesăbuită, de Ida Simons

Editura: Polirom

Număr Pagini: 200

Traducere din limba neerlandeză şi note de Gheorghe Nicolaescu

Un roman despre iluzia marilor prietenii

    Bogat în elemente autobiografice, romanul O fecioara nesăbuită evocă scene din viaţa unei familii de evrei peregrinînd în perioada interbelică prin Haga, Anvers şi Berlin. Vocea care povesteşte este a lui Gittel, o fată de doisprezece ani pe care pasiunea pentru muzică o apropie de oameni, dar îi oferă şi refugiu atunci cînd lumea din jur devine ameninţătoare. Părinţii ei se ciondănesc fără oprire, aşa că, după fiecare ceartă mai serioasă, mama îşi ia fiica şi se mută pentru cîteva săptămîni la rudele din Anvers. Gittel ajunge astfel să fie invitată de un fost prieten al tatălui ei să cînte la pian pentru Lucie, fiica lui de douăzeci şi nouă de ani. Între cele două tinere pare să se lege o prietenie strînsă, însă Gittel îşi vede înşelată încrederea, ca din senin, în cel mai crud chip cu putinţă. Scris cu vervă ironică şi umor, romanul Idei Simons este povestea unei adolescente aflate în căutarea unui loc sigur în vremuri nesigure şi într-o lume în care haosul e pe cale să se dezlănţuie.

O fecioara nesăbuită este echivalentul olandez al lui Stoner, un mare roman al literaturii universale. Din discreţia stilistică a Idei Simons se naşte un umor de cele mai multe ori blînd, dar care se transformă uneori într-o muşcătoare ironie.” (De Morgen)

„Romanul O fecioara nesăbuită ne vorbeşte, printre altele, şi despre «fragila prietenie dintre două fete care trăiesc într-o comunitate evreiască».” (Publishers Weekly)

Sursa foto ;i text: Editura Polirom

8 COMMENTS

  1. Prin intermediul vostru am avut ocazia sa descopar cartea in urma cu ceva timp si de atunci mi-am spus ca trebuie sa o am! Va multumesc pentru ca mi-ati adus-o in atentie! :*

  2. Sincer, nu prea ma atrage. Dar nu as putea spune de ce 😀 . Poate o recenzie ma va face sa imi schimb parerea.

  3. Doamne, deci cartea mi se potriveste de minune.. Cred ca o sa ma regasesc pe acolo si mi-ar placea mult sa o citesc si eu. O s-o adaug in lista, sper sa o am cat de curand. Sper.. 🙂 Felicitari pentru scurta si minunata descriere!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.