Titlul original : Storm Windspe-urmele-dansatorului
Editura Orizonturi
Nr. pagini: 599
Traducere: Claudia Asanachescu

                                      RECENZIE CITITOR

                                   Rezumat carte

Carti scrise de Iris Johansen

Cartea face parte din trilogia Dansatorului : Legenda Dansatorului, Pe urmele Dansatorului, Fascinatia Dansatorului

Actiunea cartii incepe in anul 1779, la Versailles, Franta.
Micuta Juliette Clement are sase ani. Mama ei, Celeste, facea parte din suita reginei si era complet indiferenta fata de fiica ei, lasand-o doar in grija doicii, care o pedepsea in permanenta pentru cele mai neinsemnate motive. Ultimul motiv de pedeapsa era ca micutei ii placeau vopselurile, iar doica ii interzicea sa le foloseasca. Juliette se ascunde in Sala Oglinzilor, dupa un piedestal de marmura pe care era asezata o statueta superba din aur si pietre pretioase, Dansatorul Vantului. Acolo este gasita de regina Maria Antoaneta, care, afland motivul pentru care era micuta inlacrimata, ii promite ca ii va face cadou panze si vopseluri pentru a picta. Micuta Juliette nu va uita niciodata bunatatea reginei fata de ea.

Actiunea cartii se muta in anul 1787.
Jean Marc Andreas era un barbat tanar de douazeci si cinci de ani, ager la minte si necrutator. Era o adevarata forta in domeniul financiar, de cand preluase, de la tatal sau suferind, haturile imperiului Andreas, care se ocupa de transport si tranzactii bursiere. In acel moment, ambitia lui Jean Marc este de a-i aduce tatalui sau, aflat pe moarte, statueta Dansatorul Vantului, un adevarat simbol al familiei Andreas, dar care se afla acum in posesia regelui Frantei. Orice incercare de a cumpara statueta de la acesta esuase, intrucat regina facuse o adevarata pasiune pentru aceasta statueta. Neputand obtine originalul, Jean Marc plateste un artist cu o suma uriasa de bani pentru a-i face o copie fidela. Desi el nu observa nici o diferenta, tatal lui isi da seama imediat ca este o copie. Pentru Jean Marc, calea de urmat devine clara. Se va muta langa palat, va afla ce isi doreste Ludovic cel mai de pret si i-l va oferi in schimbul statuetei.

Juliette Clement, acum de paisprezece ani, calatorea cu doica ei si cu Ludovic Charles, fiul regelui, catre Versailles, moment in care sunt atacati de barbati inarmati. Sunt salvati de un barbat, imbracat in catifea neagra, care incaseaza o lovitura de cutit destinata lui Juliette. Barbatul se dovedeste a fi Jean Marc, care venise imediat in ajutor cand aflase ca trasura va fi atacata. Printul este trimis in siguranta la Versailles, iar Jean Marc este dus la un han din apropiere. Juliette ramane alaturi de el pentru a-l ingriji. Atat Jean Marc cat si Juliette sunt fascinati unul de celalalt. Juliette se gandeste ca este cel mai interesant barbat pe care l-a cunoscut si doreste sa il picteze. In acelasi timp, isi da seama ca Jean Marc este o persoana plina de secrete, greu de descifrat. Jean Marc este fermecat de Juliette, de spiritul ei, de curajul si darzenia ei. Isi da seama ca a avut o copilarie nefericita, dar care a intarit-o si a maturizat-o.

La han sosesc Philippe Andreas, varul lui Jean Marc, un barbat de o frumusete uluitoare, si Catherine Vasaro, o vara indepartata a lui Jean Marc. Catherine avea treisprezece ani si era intruchiparea blandetii si duiosiei. Philippe administra casa Vasaro, care era proprietatea Catherinei.
Lorenzo Vasaro, cel care oferise Dansatorul Vantului regelui Frantei in anul 1507 (asa cum stim din primul volum al seriei, Legenda Dansatorului), se stabilise la Grasse, unde incepuse sa creasca flori pentru comertul cu parfumuri. Afacerea prosperase, dar Lorenzo ramasese burlac toata viata. Cand a murit, a lasat Vasaro pe mana Caterinei Andreas, fiica lui Lion si a lui Sanchia. Singura conditie era ca proprietatea sa fie lasata mostenire, din generatie in generatie, celei mai mari fete, iar aceasta sa isi pastreze numele Vasaro, chiar si dupa casatorie, si sa poarte numele Caterina sau alte variatiuni ale acestui nume.
Desi complet diferite ca fire, Juliette si Catherine se imprietenesc.

Jean Marc, dupa ce se insanatoseste, incearca sa rascumpere Dansatorul Vantului de la regina, dar aceasta refuza categoric. Insa, in schimbul a doua parfumuri impodobite cu pietre pretioase de o valoare foarte mare, regina accepta ca cele doua fete sa fie primite la Abatia Reginei, o manastire de maici aflata la marginea Parisului, unde tinerele domnisoare de origine nobiliara primeau o educatie aleasa. La opt luni dupa ce cele doua fete au ajuns la Abatia Reginei, Jean Marc este amuzat cand primeste un colet, continand o pictura a Dansatorului Vantului.

Actiunea cartii se muta in anul 1792.
Revolutia franceza izbucnise. La Abatia Reginei ramasesera doar treizeci si sase de fete. Restul fusesera luate de parintii lor. Intrucat regina era practic prizoniera la Palatul Tuileries, iar Adunarea Nationala inchisese manastirile de maici, maica stareta anuntase fiecare familie despre aceasta situatie. Juliette era sigura ca din moment in moment va veni cineva si din partea lui Jean Marc sa o ia pe Catherine. In schimb, era sigura ca mama ei nu va dori sa mai aiba de a face cu ea.
Prietenia dintre cele doua fete se intarise in perioada cat statusera la manastire, desi erau diametral opuse ca fire. Catherine era retinuta, disciplinata si plina de bunatate fata de toata lumea, in timp ce Juliette era mereu razvratita, sarind peste rugaciuni si preferand sa picteze. Desi in ultimii cinci ani, Juliette fusese pedepsita de nenumarate ori sa frece podeaua abatiei cu peria si sa se roage, nu se plansese niciodata. In schimb, peretii de piatra si podelele din picturile ei erau tot mai vii.

Intr-o dimineata, Juliette si Catherine se trezesc cand bateau clopotele si se auzeau tipete din curte. Cand privesc in curte, au parte de un adevarat cosmar. Maicutele si fetele erau violate cu salbaticie, inclusiv una din fete care avea doar zece ani. Juliette isi pastreaza sangele rece si isi face planul sa fuga cu Catherine prin curtea din spate, iar apoi sa se ascunda intr-un cavou. Juliette este prinsa de Raoul Dupree, care se prezinta a fi conducatorul gloatei de afara. O leaga pe Juliette si ii spune ca se va ocupa de ea mai tarziu, dupa ce isi va potoli oamenii sa inceapa procesul. Intre timp, Catherine reusise sa fuga spre cavou. Din pacate, in momentul in care intra acolo, isi da seama ca acel cavou nu era un sanctuar, era o capcana. Dupa un timp, Raoul se intoarce la Juliette si o duce la un simulacru de proces, in care maicutele erau acuzate ca au transformat stabilimentul in bordel. Pe Juliette o forteaza sa bea o cupa cu sange.Cand aceasta refuza, omora o maicuta. Juliette incearca din nou sa bea, dar vomita. Mai omorau o maicuta. Intr-un final, parodia de proces lua sfarsit si se transforma intr-un macel plin de cruzime, cu bate si sabii. Raoul a tras-o pe Juliette inspre clopotnita si a vrut sa o violeze. Juliette l-a muscat cu salbaticie de gat, iar in timp ce acesta respira sacadat din cauza durerii, a apucat sabia, l-a izbit cu latul ei in tampla si a fugit sa o caute pe Catherine. In cavou, Catherine era violata. Juliette a infipt sabia in barbat si a eliberat-o pe Catherine.Fug amandoua si intalnesc un barbat. Acesta le spune ca nu a stiut ce intentiona sa faca Dupree si ca nu a putut face nimic pentru a-l opri. Se prezinta a fi Francois Etchelet. Se ofera sa le ajute sa fuga si le duce la o trasura in care se afla Danton, eroul revolutiei si ministru al Justitiei. Impreuna reusesc sa ajunga la Paris. Initial merg la casa Celestei Clement, mama Juliettei. Aceasta este pe picior de plecare si nu vrea sa se impovareze sub nici o forma cu grija fiicei. Drept urmare, singura solutie este sa ajunga la casa lui Jean Marc, dar acolo nu gasesc decat doi servitori.

A doua zi, apare si Jean Marc. Furioasa, Juliette il ataca si ii spune ca era responsabilitatea lui sa le salveze. Ii arunca in fata ce a patit Catherine. Coplesit de vinovatie, Jean Marc ii spune ca l-a trimis de mult pe Philippe dupa ele si nu stie de ce nu a ajuns. Misterul se lamureste a doua zi, cand Philippe apare speriat, arborand o mina sobra. Nedandu-si seama de gravitatea situatiei, avusese pur si simplu o aventura amoroasa de vreo doua zile.

Catherine este afectata grav de cele intamplate. Se simte murdarita si considera ca nu va mai fi curata vreodata. Juliette afla cu stupoare ca o violasera doi barbati. In intunericul din cavou insa, nu vazuse nici o fata, astfel ca avea des cosmaruri cu persoane fara chip care o violau. In curand, Juliette realizeaza ca au inca o problema. Catherine era insarcinata. Pentru a o proteja, trebuiau sa ii gaseasca de urgenta un sot. Jean Marc iese imediat din discutie, intrucat o intimida pe Catherine. Philippe se ofera imediat, coplesit de vinovatie. Insa, Catherine refuza categoric. Il venera pe Philippe si considera ca el merita pe cineva curat, nu murdar ca ea. Juliette vine imediat cu ideea sa il abordeze pe Francois, pe care Catherine parea sa il accepte in preajma ei. Ii spune lui Jean Marc sa ii faca propunerea si sa ii ofere o suma mare de bani pentru a-l convinge. Dupa o scurta ezitare, Francois accepta. Planul era ca Danton sa le obtina permise de trecere pentru Catherine, Juliette si Philippe si acestia sa plece la Vasaro. Dupa casatorie, Francois ii spune lui Catherine sa aiba incredere in el, ca nu ii va face nici un rau, dar trebuie sa mearga impreuna la un han si sa petreaca noaptea acolo, altfel nimeni nu va crede ca acea casatorie este reala. Catherine accepta. Desi petrec noaptea impreuna, Francois nu se atinge de Catherine, iar aceasta se simte in siguranta cu el. A doua zi, cand ajung la casa lui Jean Marc, Juliette il ataca furioasa pe Francois, spunandu-i ca nu avea nici un drept sa o ia cu el si ca putea sa o sperie pe Catherine. Francois ii riposteaza si ii spune ca cel mai mare rau lui Catherine i-l face ea, Juliette, prin faptul ca o sufoca cu grija ei si ca, daca ii pasa atata de Catherine ar fi bine sa gaseasca o modalitate prin care sa o lase sa se descurce singura, odata ce ajung la Vasaro.

Dupa plecarea lui Francois, Juliette are o revelatie. Isi da seama ca in dimineata respectiva fusese prima data cand o vazuse pe Catherine vioaie, dupa atatea saptamani in care aceasta statuse letargica. Dar acum, dupa interventia ei, se instalase din nou apatia. Astfel, ia o hotarare brusc. Ajunsi la marginea Parisului, se coboara din trasura si se intoarce la casa lui Jean Marc, care e cuprins de furie cand o vede, intrucat considerase ca cei trei plecasera in siguranta. Juliette ii face o propunere. Ea va recupera Dansatorul Vantului pentru el, in schimb el ii va da aceesi suma de bani pe care intentionase sa i-o dea reginei pentru statueta. Jean Marc accepta. O previne insa, ca mai devreme sau mai tarziu, ea va deveni amanta lui, moment spre care se indreapta de peste cinci ani, de cand s-au cunoscut. Cu ajutorul lui Danton, deghizata in fiica unui lampagiu, Juliette reuseste sa ajunga la regina. Ii spune acesteia sa ii indice unde este Dansatorul Vantului, pentru a i-l da lui Jean Marc pentru suma de doua milioane de lire. Regina ii indica locul, iar banii ii zice Juliettei sa ii duca la Cafeneaua Pisicii, unde activa un grup secret, condus de William Darrell, care ajutase mai multi aristocrati sa scape de furia revolutionarilor si care ticluia un plan de evadare a reginei.
Din pacate, statueta nu se gaseste la locul indicat. Jean Marc si Juliette isi dau seama ca regina nu ascunsese ea insasi statueta, ci rugase o persoana de incredere pentru a face acest lucru. Urmatorul pas este sa afle cine era acea persoana. Cei doi se duc la Cafeneaua Pisicii si intra in legatura cu Nana Saplier, careia ii cer sa afle informatia de la regina.

Noaptea, in timp ce Jean Marc lucra, o vede pe Juliette cum incerca sa iasa din casa imbracata doar in camasa de noapte. Isi da seama cu stupoare ca era somnambula si avea cosmaruri. Repeta obsesiv ca trebuie sa se intoarca la manastire, iar de data asta sa faca lucrurile cum trebuie. Jean Marc isi da seama ca, preocupat de tragedia Catherinei, neglijase drama Juliettei. Simte pentru ea tandrete si un sentiment mult mai profund, care il tulbura. Vrea sa o ajute pe Juliette, mai ales cand isi da seama ca, treaza fiind, neaga ca ar avea o problema legata de evenimentele de la manastire. Astfel, o provoaca sa picteze scenele de groaza pe care le-a vazut acolo. Ii spune ca artistii adevarati nu se tem de provocari, dar daca ea vrea sa ramana mediocra, asta e. Juliette, lovita in orgoliu propriu, incepe sa picteze cu frenezie. Jean Marc este ingrozit cand isi da seama de intreaga dimensiune a ororilor pe care le-a trait. La sfarsit, ii zice cu blandete ca spera ca ea isi da seama ca ea nu putea sa faca nimic pentru a opri sau schimba acele evenimente. Ii cere sa ii vanda lui acele panze, iar ea accepta, in schimbul promisiunii lui ca va accepta la un moment dat ca ea sa il picteze. Dupa care, Jean Marc ii spune ca, fiind panzele lui, singura lui dorinta este ca ea sa le rupa in fata lui, una cate una. Dupa aceasta, cosmarurile au incetat.

Soseste informatia pe care o asteptau. Celeste Clement, mama Juliettei, era cea care luase Dansatorul Vantului.
Juliette si Jean Marc pleaca spre Andorra, unde se afla Celeste, pentru a recupera statueta. Francois insista sa ii insoteasca, pretinzand ca are treburi in zona. In drum spre Andorra, se opresc la Casa Vasaro, unde Jean Marc intentiona sa o lase in siguranta pe Juliette.

Ce se intampla in continuare, va invit sa descoperiti singuri.

Vor urma un sir de intamplari palpitante, intorsaturi de situatii, dezvaluiri de secrete, iar raul pandeste din umbra. Cititorul va avea parte de mai multe surprize, din care una se refera chiar la Dansatorul Vantului.

Cartea ne ofera o lectura bogata si complexa, deosebit de captivanta. Metaforele sunt des intalnite in carte. Autoarea a reusit sa creeze mai multe personaje deosebit de credibile, fiecare cu un temperament unic.

Ca intr-o tapiserie cu multe fire intretesute, mai multe destine sunt impletite in carte in mod covingator. Avem de-a face cu doua povesti de iubire, fiecare frumoasa si convingatoare.

Chimia dintre Juliette si Jean Marc este foarte puternica, inca de la inceputul cartii. Dupa un intreg joc al seductiei, cei doi devin amanti, iar momentele lor de iubire sunt magice. Desi avusese propriile lui motive intemeiate de a nu avea incredere in femei, Juliette reuseste sa patrunda dincolo de barierele pe care Jean Marc le ridicase in jurul lui. Cei doi se indragostesc profund unul de calalalt, iar povestea lor de iubire este una dintre cele mai frumoase pe care le-am citit.

Catherine isi gaseste iubirea alaturi de Francois, un barbat dur si enigmatic, dar care dovedeste o blandete si o rabdare surprinzatoare fata de Catherine. Catherine reuseste sa depaseasca drama prin care a trecut la Vasaro. Participand la culesul florilor alaturi de ceilalti lucratori, invatand cum se obtine parfumul, Catherine reuseste sa se descopere pe sine. Realizeaza ca iubirea ei fata de Philippe a fost aceea pentru un idol, pe care il asezase pe un piedestal. Descopera ca Philippe este si el un om, cu propriile lui defecte si slabiciuni, care nu este deloc potrivit pentru ea. In schimb, incepe sa simta un sentiment profund, de iubire, pentru Francois si gaseste puterea sa-si depaseasca temerile si sa lupte pentru sansa ei la fericire alaturi de Francois.

Personajul negativ este bine conturat in carte. Raoul Dupree este un psihopat sadic. Metodele lui de tortura sunt groaznice, iar motivatia se gaseste in propria copilarie, in pedepsele inumane pe care i le aplicase propria mama. Cei doi, mama si fiu, sunt doua personaje malefice si, ca o justitie divina, sfarsesc amandoi pe esafod in acelasi timp. Aceste personaje m-au dus cu gandul la filmul Psycho, celebrul film de groaza regizat de Alfred Hitchcock.

Autoarea este deosebit de atenta la detaliile istorice. Personajele bine cunoscute ale Revolutiei franceze, Danton, Marat, Robespierre sunt introduse in mod credibil in poveste.
Ceea ce m-a intrigat a fost faptul ca, in carte, Ludovic Charles, fiul lui Ludovic al XVI-lea si al Mariei Antoaneta, este salvat.Din ceea ce am invatat la istorie si in toate cartile citite pana acum despre Revolutia franceza eu stiam ca a murit. Astfel, am cercetat putin pe internet si am descoperit ca exista o teorie conform careia Charles ar fi fost salvat, fiind scos pe ascuns din inchisoarea Temple, iar descendentii sai ar fi pretendenti legitimi la tronul Frantei. Autoarea a speculat aceasta teorie in interesul actiunii cartii.

Va recomand cartea Pe urmele dansatorului, iar nota mea pentru carte este 9.8.

Cumpara carteaRecenzie cititor: autor Tyna

 

9 COMMENTS

 1. MULTUMESC DIN SUFLET TYNA.SUPER RECENZIE,DATORITA EI AM CUMPARAT CARTILE SI LE CITESC ACUM.
  TE ROG SA FACI RECENZIA SI LA AL 3-LEA VOLUM.VREAU SA STIU EXACT CE SE INTAMPLA locco_smiley_21

 2. Tyna,bravo tie pentru ca ti-ai facut timp ca sa prezinti si cel de-al doilea volum din trilogia dansatorului.Cele citite in primele doua volume,da clasa altor histrical-uri aparute de-a lungul timpului,tocmai datorita complexitatii sale.

 3. Tyna, felicitarile mele! Foarte frumoasa recenzia. Mi-a placut enorm. Sa fii sigura ca am in vedere cartile .

 4. Tyna, e cea mai frumoasa, completa si tentanta recenzie pe care am citit-o la aceasta serie, si la vol. 1 si la vol.2, asa ca il asteptam si pe trei sa fie seria completa! Am trilogia dansatorului necitita inca pentru ca, desi ma asteptam sa fie frumoasa, nu stiam ce povesti minunate se ascund in ea, asa ca multumesc si felicitari!

 5. Frumoasa recenzie ,Tyna.
  Felicitari cu drag locco_smiley_10
  Am citit toata seria la recomandarea Iasmy-nei si pot spune ca mi-au placut foarte mult 😛

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.