Piraţii de Linda Lael Miller

Titlul original : Pirates
Editura Miron
Anul apariţiei: 2012
Număr de pagini: 334

RECENZIE CITITOR
Rezumat carte

În această carte avem de-a face cu o miraculoasă întoarcere în timp, până în perioada războiului de independență american. Coloniștii erau cei mai înfocaţi, dintre ei remarcându-se Duncan Rourke, un pirat ce avea să devină un mare erou american.
Acţiunea cărții începe în anul 1995, când o anume Phoebe, din Seattle, îşi plânge de milă în urma divorţului de Jeffrey. Chiar şi câinele o părăsise şi plecase la fostul soţ şi la cea de a două soţie a lui. Când primeşte în cutia poştală un pliant cu o excursie gratis spre Insula Paradisului, Marea Caraibelor, Phoebe nu are nimic de pierdut, ci numai de câștigat: o excursie gratis la soare!
Când ajunge în sfârşit la destinaţie împreună cu restul grupului, eroina noastră va avea o senzaţie de déjà vu, totul în jur părându-i-se familiar. Această insulă i-a aparţinut piratului Duncan Rourke, care era menţionat în cărţi drept un mare patriot și luptător al vremurilor sale. Mai târziu, lui Phoebe îi va părea rău ca a răsfoit superficial cartea în care erau prezentate detaliile istorice. Deocamdată, excursia nu o prea încânta, dar spera că poate balul mascat care se va da va fii mai vesel. Costumată într-o muierușcă, adică ”gagicile alea care serveau rom prin cârciumi și stăteau în poala piraților”, Phoebe ia liftul pentru a coborî la bal. Ajunsă la subsol, va avea parte de şocul vieţii sale, liftul dispărând, iar pereţii arătând cu totul altfel.

Singura care știa exact ce se petrece era Bătrâna, cea care, de altfel, îl anunțase pe Duncan de acest lucru:
”-  E pe drum, spuse Bătrâna. În sfârșit, vine la noi.
– Cine? Întrebă Duncan, pierzându-și răbdarea, luând sfeșnicul din mâna puternică, plină de riduri și îndreptându-se spre ușile din cealălaltă parte a odăii. Mama Anglia? Mă tem că nu va fi un oaspete drag. Nu e nevoie să pregătești ceai sau să coci prăjituri.
– Nu soldați cu bici pentru spate și ștreang pentru gât, spuse ea pe un ton ferm. Femeia. Vine dintr-o lume foarte îndepărtată și totuși – întinse niște degete bătrâne, ofilite și apucă aerul – atât de aproape că o poți atinge.”

Când Phoebe va descoperi că se află în anul 1780, şocul este mare, mai ales că în fața ei apare chiar Duncan, frumosul pirat, care îi pune sângele în mişcare. Acesta, la rândul sau, o crede o spioană, semănând mai degrabă cu un băiat, părul ei fiind tuns modern, deci scurt, iar în acele vremuri doar femeile care erau bolnave aveau părul scurt, restul purtând părul lung.
Încet, încet, cei doi îşi vor da seama cum stau lucrurile, deși nu le vine să creadă că unul este din trecut, iar celălalt vine din viitor.
Bătrâna, vrăjitoare, menajeră, bună la toate este foarte puternică în previziunile sale, astfel că ea a reușit să o aducă în trecut pe viitoarea doamna Rourke şi mama copiilor lui Duncan. Când Phoebe va fi ajutată să evadeze de pe insulă şi să plece mai departe, Duncan va veni după ea şi astfel se va concepe primul lor copil. Dragostea dintre ei îi va face să se căsătorească, acest lucru fiind necesar şi pentru protecţia din acele vremuri tulburi, când Duncan era căutat de englezi pentru a fi spânzurat.
Familia lui Duncan îi era loială Coroanei britanice, astfel că Philippa – sora, Lucas – fratele, mama şi tatăl său stăteau la proprietatea familiei. Curând, Duncan va trebui să îşi elibereze soţia din mâinile rivalului său pirat. Peripeţiile vor continua însă, aşa că în ajutor apare Lucas, care îl va convinge pe Duncan să meargă acasă la tatăl său bolnav. La plantaţie va apărea însă numai Phoebe, Duncan ajungând mai târziu, în timpul unui bal.
Când maiorul Stone, aflat în slujba Coroanei britanice, descoperă identitatea lui Phoebe, va pune să fie arestat tatăl şi fratele mai mare pentru trădare. Duncan însă va apărea la timp și va reuși să-i elibereze.
Astfel, pe Insula Paradisului se vor întoarce Duncan cu soţia sa şi cu sora sa, Philippa, care, după spusele Bătrânei, va avea şi ea rolul ei pe insulă.

De-a lungul cărţii asistăm la asaltarea insulei de către piraţii rivali, această ascunzătoare fiind dată în vileag de o fosta iubita a lui Duncan, Simone. Suntem martori la frământările care există între soţi, la participarea lor directă sau indirectă la eliberarea americanilor de sub jugul englez.
Cartea are acţiune cât cuprinde, cei doi protagonişti nefiind firi prea docile, încăpăţânarea lor ducându-i în multe belele.

Vom asista sau nu la acomodarea lui Phoebe în secolele trecute? Oare aceasta se va mai întoarce în viitor vreodată? De acolo va reuși să găsească mijlocul prin care se poate întoarce din nou în trecut? Cum se va încheia tumultoasa lor poveste de dragoste? Care va fi rolul Philippei pe insulă?

O carte care mie mi-a plăcut enorm, nu ai timp să te plictiseşti, are o acțiune foarte alertă.
O carte pe care nu o poți lăsa din mână, îți învăluie inima cu emoții ce-ți opresc respirația…” – Romantic Times

Notă mea este 10, şi v-o recomand cu drag tuturor.

logo_libris

Recenzie cititor: autor Nicol

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.