Regele malefic - Holly Black

Regele malefic, de Holly Black – Editura Storia Books – recenzie

Regele malefic

Holly Black

(al doilea volum din seria Făpturile Văzduhului)

Editura Storia Books

Anul publicării în limba română: 2019

Titlul original: The Wicked King (2019)

Traducere: Bogdan Voiculescu

Număr de pagini: 360

   Regele malefic young adult.

   În Prințul Nemilos, primul volum al trilogiei Făpturile Văzduhului, am ajuns, alături de trei surori adolescente, la Înalta Curte a Tărâmului Zânelor, într-o lume paralelă și întrepătrunsă cu a noastră, dar invizibilă pentru ochii muritorilor obișnuiți.

  Vivienne, sora vitregă ce era pe jumătate zână, nu își dorea decât să evadeze din ea, urând-o ca pe tot ceea ce ținea de tatăl ei care a răpit-o și i-a ucis mama.

   Pentru Jude și Taryn, surorile gemene complet umane, nu a fost ușor să devină măcar tolerate printre copiii din ținutul magic. Cei mai mulți dintre aceștia detestându-le și fiind gata oricând să le necăjească pentru că sunt muritoare și nu au super-puterile lor. Cu cât au crescut, hărțuielile s-au agravat, încât s-a ajuns ca mai ales bătăioasa Jude să fie în conflict deschis cu cea mai răutăcioasă și mai puternică gașcă, aceea a unor elevi privilegiați (chiar și în grupul lor de studiu – al odraslelor nobilimii), formată în jurul Prințului Cardan, mezinul brutal și imprevizibil al Înaltului Rege.

   În pofida luptei continue pe care a trebuit să o ducă pentru a nu fi vrăjită umilitor sau rănită grav de farsele exagerate pe care i le jucau colegii, Jude iubea în felul ei lumea zânelor. Își dorea să fie ca ele, să aibă puterile lor și, mai ales, să nu mai poată fi hipnotizată dacă nu poartă un colier de scorușe sau un pumn de sare în buzunar, pentru a contracara efectele magiei. Se visa Cavaler, așa cum era Madoc, marele general care-i era acum un tată vitreg acceptabil. Ar fi vrut să câștige Turnee de mânuire a spadei sau de strategie militară și să dobândească respectul tuturor.

  Drumul de integrare pe care-l visează este cel mai greu. Muritoarele au și unul mai simplu pentru oficializarea respectului, cel pe care odată l-a încercat mama fetelor. Prin căsătorie. La asta se gândește Taryn, cea decisă să se adapteze societății de adopție, căreia a ajuns să-i accepte valorile, dar Jude, care e mult mai băiețoasă, voluntară și încăpățânată, nici nu-l ia în considerare.

   Se dovedește însă că există și o a treia cale, fiindcă într-o lume a zânelor ce nu pot minți, oamenii și ușurința lor de a inventa neadevăruri capătă un anumit soi de valoare. Jude află asta când un alt prinț, aflat mai aproape de moștenirea tronului, îi propune să devină spioana lui…

   În volumul doi al seriei, Regele Malefic, Jude a reușit să obțină tot ceea ce și-a dorit, ajungând brațul drept al regelui și chiar conducând Regatul Elfhame din umbră, după ce l-a păcălit pe Cardan să accepte funcția supremă în condițiile impuse de ea și l-a transformat în propria sa marionetă.

   Dar politica de la Curtea Zânelor, cu alianțele ei mereu schimbătoare, este plină de intrigi și de trădări, iar Cardan se dovedește a fi mult mai greu de controlat decât și-a imaginat fata, făcând tot ce poate pentru a o sabota, a o umili și a-i submina planurile, chiar dacă în interiorul lui dospesc sentimente de atracție și admirație față de ea.

   Pe cât de puternică se înfățișează Jude în jocurile politice, pe atât de fragilă se simte în intimitate, când își permite să se lase copleșită de lipsa de încredere în sine provenită din traumele copilăriei, provocate de relele tratamente la care a fost mereu supusă în colectivitățile de copii sau adolescenți și de sentimentele pe care a trebuit întotdeauna să și le reprime. Toate acestea o afectează chiar și acum, când ar putea să își savureze greu obținuta superioritate în fața celor ce o disprețuiau.

   Dacă în prima parte a poveștii sale, Jude căuta puterea, luptându-se aparent fără nicio șansă să o cucerească, în cea de-a doua, ea înțelege că adevărata dificultate nu constă în a o obține, ci în a o păstra.

   Regele malefic continuă reușit firul epic din Prințul Nemilos, toate personajele din galeria de protagoniști a trilogiei evoluând surprinzător și dovedind multă complexitate caracterială.

   Complexitate care, alături de senzualitatea și duritatea exacerbată a seriei Făpturile Văzduhului, o marchează drept o variațiune a genului literar young adult total neobișnuită.

  Holly Black este autoarea mai multor serii fantasy pentru copii și adolescenți. Printre cărțile sale se numără Cronicile Spiderwick (scrisă împreună cu Tony DiTerlizzi), seria The Modern Faerie Tale, seria Curse WorkersDoll BonesThe Coldest Girl in Town, seria Magisterium (scrisă împreună cu Cassandra Clare) și Darkest Part of The Forest.

   A ajuns printre finaliștii Premiului Eisner și a primit Premiile Andre Norton, Mythopoeic și Newbery Honor.
Holly locuiește în Massachusetts împreună cu soțul ei, Theo, într-o casă cu o ușă secretă.

Trilogia Făpturile Văzduhului / The Folk of the Air este alcătuită din volumele:

The Cruel Prince (2018) / Prințul nemilos (Storia Books, 2018)
The Wicked King
 (2019) / Regele malefic (Storia Books, 2019)
The Queen of Nothing
(cu lansarea anunțată pentru 2020)

Recenzii cărţi

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

 

 

10 COMMENTS

  1. Superbe ambele volume. Îmi rod unghiile până apare volumul trei. Felicitări pentru ispititoarea recenzie!

  2. Am citit ceva de aceasta autoare, in colaborare cu Cassandra Clare. Sunt curioasa cum scrie singura.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.