Sanctuarul de J.D. Robb (Nora Roberts)Sanctuarul de J. D Robb

Titlul original : Concealed in death
Editura Litera
Anul 2015
Traducere : Manuela Bulat
Nr. pagini :376

RECENZIE CITITOR
Rezumat carte

Deşi această autoare mai are o carte cu acelaşi nume, aceasta este diferită. Sanctuarul este o poveste din viitorul anilor 2060 când putem să circulăm cu maşina prin aer ca şi pe şosea, comandăm mâncarea la robotul Chef, adroizi, clone, dar minunea este că doar cei bogaţi îşi pot permite ciocolată şi cafea adevărată. Majoritatea alimentelor sunt sintetice, dar cum avem un super miliardar. pe Roarke, totul este posibil.
Avem pe Summerset, majordomul, salvatorul din tinereţe a miliardarului, care a ajuns să trăiască din furtişaguri, fugit de acasă din cauza problemelor grave din familie. Deci Summerset sau cadavru, poreclit mai nou de Eve, este cel care face totul posibil într-o casă superbă cu oameni care se iubesc.

Eve Dallas, frumoasa locotenent, din poliţia New Yorkului, este stăpână inimi lui Roarke, a casei frumoase, dar şi a unui motan gras-Galahad. Până aici avem parte de o prezentare drăguţă a doi oameni care se iubesc, ea fiind nevoită să îşi ucidă tatăl la vârsta de 8 ani pentru a scăpa cu viaţă, dar datorită meseriei de poliţist a lui Eve, se vor întâlni şi vor forma un cuplu de invidiat. Nu numai în plan personal, dar şi pe plan profesional, cei doi vor colabora la terifiantă lume a New Yorku-lui, crimele şi criminalii.
Când o clădire părăginită este cumpărată pentru a fi renovată de către Roarke,iar aici îl așteaptă o surpriză de proporţii. La demolarea păreţilor apar nici mai mult nici mai puţin decât 12 schelete, de copii,iar prima persoană la care apelează este soţia sa.

Eve, împreună cu Peabody, partenera sa, vor încerca să descopere, chipuri, nume, un trecut al fiecărui schelet. Acestea se pare că sunt vechi de cinsprezece ani. Oare ce a fost înainte în clădirea asta?
De unde au apărut atâtea schelete de copile tinere cu vârste între 12-15 ani?
Se pare că înainte a fuctionat o vreme Sanctuarul, un adăpost pentru copii rătăciţi de pe calea dreapta, copii abuzaţi, copii care se drogau, sau care doreau să scape de acasă. Pur şi simplu, pe parcursul cărţii, vom descoperi fiecare fată cine a fost, familia, sau ce ar fi putut să devină.

Cei care conduceau Sanctuarul în acea vreme- fraţii Jones: Nashville, Philadelphia Jones, iar mezinul familiei Montclair, se pare că ar fi avut probleme de adaptare. După moartea mamei prin sinucidere, el va locui cu fraţii săi la aşezământ. În prezent ar fi dat mort, mâncat în misiunea din Africa, de un leu. Oare să fie adevărat? Copilul retardat, supravegheat tot timpul să devină brusc un bun misionar, să fie plecat aşa departe? Eve va trebui să afle.
Deocamdată se va descoperi legături de prietenie între fetele găsite moarte, dar şi reiese că majoritatea au stat la Sanctuar în accea perioadă.

Când Sanctuarul s-a mutat într-o clădire nou nouţă, cu donaţii mai substanţiale, vechea clădire a rămas părăsită. Oare cine aştepta fetele neştiutoare despre mutare şi le făcea dispărute. Au fost găsite tot câte două, înfăşurate în nailon în pereţii falşi ridicaţi în vechea clădire. Care dintre fraţi are abilităţi de dulgher? Sau cine ar putea fi? Clar, cineva care a văzut fetele în adăpost, care le-a urmărit şi care le-a înecat în cadă după ce le droga. Un fel ritual de purificare a corpului, sau ucidere cu sânge rece?
Cei doi Jonas se pare că sunt foarte devotaţi cauzei lor, dar să fi fost prea devotaţi?
Greu de aflat, dar cum Eve este o fire tenace, îi place să găsească făptaşul,lucrând la fiecare caz.
Avem surpriză de a o găsi între fetele prietene cu victimele acelor vremuri şi Mavis, prietena cea mai bună a lui Eve, acum o femeie împlinită pe toate planurile.
Aflăm şi de Leona, o altă victima sigură a criminalului. Ea ştie sigur că a scăpat de la moarte, dar cine a salvat-o şi a dus-o în noul aşezământ? Mintea sa blochează amintirile de coşmar.
Vinovatul nostru este ca de obicei, cine nu ne-am fi aşteptat, dar cel mai rău este că nu mai poate fi tras la răspundere, el fiind într-o lume a lui.
Nota mea pentru carte este 10.

Recenzie cititor: autor Nicol

7 COMMENTS

 1. si mie mi-a placut cartea
  da poate seria cu Eve Dallas e nesfarsita
  desi poti sa schimbi personajele pastrand povestea
  povestea e foarte interesanta
  pupici

 2. Cred ca asta am citit-o si eu. Stiu ca se numea Sanctuarul si povestea se potriveste cu aceea pe care am citit-o eu. Totusi, parca era diferita coperta, deci nu sunt chiar sigura de varianta.

 3. Felicitări pentru recenzie Nicoleta eu am citit cartea dar nu știam că are continuare…
  Sper să le cumpăr în curând și să le citesc.

 4. E ceva atipic pentru o carte romantica; din moment ce se petrece actiunea prin 2060, are si o tenta de SF.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.