Vei fi acolo ? de Guillaume Mussovei-fi-acolo

Titlul original : Seras-tu la ?
Editura ALLFA
Traducere : Bogdan Marin
Nr. pagini : 251

RECENZIE CITITOR

Rezumat carte

Elliott are 60 de ani şi este un strălucit medic chirurg. Are o fata studentă, de 20 de ani, pe care o iubeşte nespus. Cu cel mai bun prieten, Matt Deluca, îl leagă o prietenie trainică de peste 40 de ani. Au împreună o afacere cu vinuri. Amândoi sunt singuri, dar, în timp ce Matt continuă să aibă aventuri cu fete tinere chiar şi la vârstă asta, Elliott este complet devotat meseriei sale.

În timpul unei acţiuni umanitare în Cambodgia, Elliott observă un bătrân care ţinea în braţe un copilaş de doi ani care avea o anomalie congenitală, buză de iepure. Impresionat, Elliott îşi da seama că acest copilaş nu va putea avea niciodată o viaţă normală. Deşi echipa medicală îşi terminase misiunea, Elliott refuză să plece şi rămâne să opereze copilul. Operaţia e reuşită, iar bătrânul îl întreabă care este cea mai mare dorinţa a lui. Elliott îi răspunde că dorinţa lui e imposibil de realizat, ar dori să revadă o persoană care a murit în urmă cu treizeci de ani. Bătrânul stă puţin pe gânduri, după care îi aduce lui Elliott un flacon cu zece pastile, dar, îi zice el, va trebui să le folosească doar în acest scop.

Oare ? Va putea Elliott să se întoarcă în timp, dar să fie doar un simplu spectator şi să reziste tentaţiei de a interveni în cursul evenimentelor ? Să vedem.

Ajuns acasă, tulburat, Elliott înghite o pastilă şi adoarme. Astfel, se produce prima întâlnire.

Elliott, având 30 de ani, este un medic apreciat în San Francisco. Are o prietenă, Ilena, pe care o iubeşte mult. Ilena este medic veterinar şi are o slujba pe cealalta coastă, în Florida, îngrijitor de orci şi delfini la un parc acvatic. Distanţa care îi separă nu i-a împiedicat să îşi păstreze relaţia. Se iubesc la fel de mult ca în prima zi. Ilena însă îşi doreşte cu ardoare un copil, în timp ce Elliott, marcat de experienţele sale triste din copilărie, refuză să devină tată. Elliott tocmai se despărţise de Ilena, pe care o condusese la aeroport, când observă un bătrân dezorientat, îmbrăcat în pijama, dar care are o figură familiară. Bărbatul vine la el şi îi spune că este tot Elliott, dar peste 30 de ani. Elliott nu îl crede, bineînţeles, dar, după vreo douăzeci de minute, bărbatul începe să tremure şi să sângereze pe nas. Intră la toaletă. Elliott îl urmăreşte, intrigat, dar acolo nici urmă de el.

Elliott (60 ani) se trezeşte din somn. I se pare incredibil ce i s-a întâmplat. Ar crede că a visat, dacă nu ar avea alături un şerveţel de hârtie însângerat. A două zi se hotărăşte să afle compoziţia pastilei misterioase. Ia un pic de praf de pe fundul flaconului şi îl trimite la laborator. Face o analiză a întoarcerii sale în timp şi constată că acest lucru este posibil după ce ia o pastilă, dar numai după ce adoarme şi pe o perioadă scurtă de timp (aproximativ douăzeci de minute). În acelaşi timp, realizează că poate să transporte şi obiecte în această călătorie. A ajuns înapoi în timp îmbrăcat în hainele în care se află şi a adus cu el un şerveţel. Astfel, pentru următoarea vizită se îmbracă elegant.

Elliott (30 de ani) are un şoc când îl întâlneşte din nou pe bărbatul din aeroport, de dată această în propria sufragerie. De dată această, Elliott (60) îi aduce şi argumente în sprijinul ideii că este cine pretinde. Îi aduce aminte lui Elliott (30) întâmplări din propria copilărie, lucruri dureroase pe care acesta nu le povestise nimănui. Buimăcit, Elliott (30) îl întreabă că, presupunând că este adevărat ceea ce spune, de ce s-a întors în timp ? Ce vrea să îi comunice ? Elliott (60) îi spune că nu s-a întors pentru el, ci mai dorea să o mai vadă o dată pe Ilena. După care dispare.

Surescitat, Elliott (30) se duce la prietenul lui Matt. Îi strică acestuia o întâlnire amoroasă cu Tiffany, o tânăra atrăgătoare pe care acesta numai ce o întâlnise. Îi spune că are nevoie urgentă de el, întrucât i se întâmplă nişte lucruri incredibile, pe care nu ştie cum să le interpreteze. Matt îl ascultă cu atenţie şi îl întreabă dacă nu cumva bărbatul şi-a lăsat amprentele pe ceva. Elliott îşi aduce aminte că bărbatul a fumat o ţigară şi şi-a lăsat bricheta pe masă. Astfel, apelează la un prieten din poliţie şi îl roagă să compare amprentele de pe brichetă Millenium Edition (altă curiozitate, doar ei erau în anul 1976) cu cele ale lui. Răspunsul este fără echivoc : amprentele de pe brichetă sunt identice cu ale lui.

Elliott (60) află rezultatul de la laborator referitor la compoziţia pastilei. Nimic miraculos, doar frunze de dud şi moşmon. Elliott se gândeşte că, probabil, totul a fost doar o plăsmuire a minţii lui. Este bolnav de cancer la plămâni în ultimul stadiu şi se gândeşte că boală i-a întunecat judecata. Pentru a nu mai fi tentat, aruncă flaconul în WC şi trage apa.

Elliott (30) nu se poate linişti. Ce a vrut să spună dublul său când a zis că dorea să o vadă încă o dată pe Ilena ? Văzând că acesta nu se mai întoarce, se hotărăşte să îi transmită un mesaj. Se duce la un salon de tatuaj.

Elliott (60) are o surpriză colosală când se trezeşte dimineaţa. Pe umărul sau observă un tatuaj : “Îţi aştept următoarea vizită”. Disperat, sparge toată instalaţia sanitară şi recuperează flaconul cu pastile.
La următoarea vizită, cei doi Elliott se duc la parcul acvatic unde lucra Ilena. Elliott (60) se uită cu nostalgie la ea, îi admiră graţia cu care lucrează cu orcile. La plecare, îi spune lui Elliott (30) că Ilena va muri în curând. Elliott (30) e disperat. Îi cere lui Elliott (60) să facă ceva să o salveze. Acesta îi răspunde că nu va întreprinde nimic. Indiferent cât de mult a iubit-o pe Ilena, dacă o va salva pe această, Elliott şi Ilena vor rămâne împreună, iar Angie, fiica lui, nu se va naşte.

Elliott (30) e disperat. Pentru el, Ilena reprezintă fiinţa pe care o iubeşte mai presus de orice, pentru care şi-ar da şi propria lui viaţă. Trebuie să găsească rapid o altă cale că Elliott (60) să se întoarcă.

Elliott (60) are din nou o surpriză când se trezeşte. Pe suprafaţa biroului sau era pirogravată grosolan o inscripţie “Marele Atlas. Pagină 66”. Ducându-se la cartea indicată, la pagină 66 găseşte o scrisoare. Acolo, Elliott (30) îi cere imperativ explicaţii. În caz contrar, faptele lui din trecut vor avea consecinţe drastice asupra lui. Elliott (60) nu are încotro decât să se întoarcă. Îi propune un târg lui Elliott (30) : el îi va spune cum să o salveze pe Ilena, dar cu condiţia ca, ulterior, acesta să se despartă de ea. Astfel, Ilena va trăi, dar Elliott îşi va duce cursul normal al vieţii şi Angie se va naşte. Disperat, Elliott (30) acceptă. Astfel, Elliott (60) îi spune cum a murit Ilena. Elliott avea un caz grav la spital, cu o tânăra care avea nevoie de susţinerea lui. Deşi Ilena soseşte în San Francisco, Elliott îi spune că nu poate veni la ea. Rănită, neînţelegând cauza refuzului, Ilena pleacă bulversată. Este neglijentă, fiind cu gândul la evenimentele recente, şi lasă garda jos, intrând în bazin deşi o orcă era rănită, iar ea ar fi trebuit să ştie riscurile. Deşi era o înotătoare foarte bună, nu poate scăpa de furia orcii, căreia i se luase puiul.

În noul curs al evenimentelor, Elliott (30) părăseşte spitalul şi se întâlneşte cu Ilena. Însă, conform înţelegerii făcute, îi spune acesteia că doreşte să se despartă de ea, întrucât nu o mai iubeşte. După care, sfâşiat sufleteşte, Elliott merge acasă şi se îmbată şi se droghează. Apare prietenul lui Matt, care încearcă să îl ajute, dar Elliott ripostează brutal şi se ceartă. Mai mult, Elliott îi spune că renunţă la afacerea pe care o aveau împreună şi că nu mai vrea să îl vadă în viaţa lui.
Ilena este distrusă. Elliott este centrul universului ei. Dacă el nu o mai iubeşte, viaţa ei nu mai are rost. Se aruncă de pe un pod în apă.

Elliott (60) se trezeşte dimineaţa. Îl sună pe Matt, ca de obicei. Acesta este uluit. Îi spune că nu îşi mai vorbesc de peste 30 de ani, din noaptea când s-a întâmplat nenorocirea cu Ilena. Ce nenorocire ? Doar o salvase, nu ? Cercetând arhivele, află că Ilena s-a sinucis.
Ce făcuse ??? Încercând să schimbe trecutul, Ilena tot murise, iar el îşi pierduse şi cel mai bun prieten. Nu se poate ! Trebuie să se mai poată schimba ceva. Citind cu atenţie dosarul medical din arhiva spitalului, constată că Ilena suferise mai multe operaţii, dar ceea ce îi provocase moartea fusese un hematom cerebral. Dacă acesta ar fi fost operat la timp, Ilena ar fi avut o şansă. Hotărăşte să se întoarcă în timp şi să facă el însuşi operaţia. Ajuns la spital, cu ajutorul lui Elliott (30), care nu putea să opereze el însuşi, fiind încă sub influenţa drogurilor pe care le luase, o operează pe Ilena şi reuşeşte să o salveze.

Întors în timpul său, Elliott (60) face o nouă căutare pe internet. De data aceasta, găseşte o referire la o adresa dintr-un sătuc din nord. Face o călătorie cu maşina şi o vede pe Ilena, sub copertina unei cabane. Ar vrea să alerge la ea, dar ultimele călătorii în timp l-au slăbit foarte mult, iar boala îl devorează din interior. Totuşi, simte o linişte sufletească la gândul că a reuşit să o salveze.
Face o ultima întoarcere în timp. Îi spune lui Elliott (30) că au reuşit, împreună, să o salveze pe Ilena. De asemenea, îi spune şi că e ultima lui călătorie în timp. Îi explică efectele acestor călătorii şi că nu i-a mai rămas mult timp. Urmează o ultima privire, încărcată de emoţie, un moment de înţelegere perfectă, după care Elliott (60) dispare.

Elliott rămâne să îşi continue viaţa. Munca îi oferă imboldul necesar pentru a merge mai departe. Este complet devotat meseriei, se implică, de asemenea, în cât mai multe misiuni umanitare. Participă la mai multe acţiuni de salvare şi îşi asumă riscuri enorme. Lumea îl priveşte ca pe un erou, dar el zâmbeşte amar în sinea lui. Ştie că are o carte albă în mânecă, nu i-a sunat încă ceasul. Până la 60 de ani va trăi sigur.

După zece ani, la 40 de ani, Elliott are o aventură cu o doctoriţă italiană, în urma căreia se naşte Angie. Mama îi lasă lui custodie deplină asupra micuţei, nedorind să îşi complice viaţa cu un copil.
Viaţa lui Elliott capătă un nou sens. Centrul universului lui devine Angie. Ea devine mai importantă ca orice. Înţelege de abia acum de ce dublul său a făcut toate eforturile ca să o salveze pe Ilena, dar să nu o sacrifice pe Angie.
Între timp, şi cursul vieţii lui Matt a suferit modificări. În urmă certei cu Elliott, rămânând singur, şi-a reconsiderat priorităţile şi a căutat-o pe Tiffany, o tânăra care îi plăcuse mult, şi se căsătoreşte cu ea.
Finalul ne oferă o ultimă surpriză. În flacon mai era o pastilă. Cine a folosit-o şi ce efect a avut această vă las să descoperiţi în carte.

Cartea este emoţionantă, palpitantă, îţi răscoleşte sufletul. Momentul în care Elliott trebuie să aleagă modul în care poate să o salveze pe Ilena, fără a o sacrifică pe Angie, te mişcă până la lacrimi.
În carte vezi cum o mică decizie poate schimba cursul vieţii. La sfârşit rămâi cu o serie de întrebări despre destin, despre sensul vieţii, despre alegeri care pot avea consecinţe dramatice.

De altfel, chiar prima întâlnire dintre Elliott, Ilena şi Matt este sub semnul destinului. Elliott, un tânăr de 19 ani, vede o fată atrăgătoare şi dorind să între în vorba cu ea, o urmăreşte în al doilea compartiment al metroului. Are loc un accident. Dacă s-ar fi urcat în primul compartiment, ar fi murit. În timpul accidentului, îl salvează pe un tânăr prins între fiarele contorsionate. La spital, tânărul se zbate mult timp între viaţă şi moarte dar, datorită intervenţiei medicilor, reuşeşte să scape. Tânărul se dovedeşte a fi Matt. Impresionat de miracolul medicinei, Elliott se hotărăşte să devină medic.
Deci, într-o dimineaţă, urmărind o fată la metrou, ajunge într-un vagon şi nu în altul. Această alegere i-a salvat viaţa şi i-a adus marea iubire a vieţii, un prieten bun şi o vocaţie. În decurs de numai câteva zile, devenise pe deplin om.

Guillaume Musso (născut în 1974) este unul dintre cei mai populari scriitori francezi contemporani. A debutat în 2001, cu romanul Skidamarink. Ideea romanului care i-a adus celebritatea (Et Après, 2004) i-a venit după ce a trecut printr-o experienţă terifiantă: la douăzeci şi patru de ani, a suferit un grav accident de maşină, care l-a făcut să reflecteze la sensul vieţii şi la posibilitatea că ea să se sfârşească pe neaşteptate.

Vă recomand toate romanele lui Musso, sunt profunde, sensibile, te fac să reflectezi la sensul vieţii şi la miracolul unei noi şanse.

Recenzie cititor: autor Tyna

4 COMMENTS

  1. Felicitari Tyna!!! O recenzie care mi-a placut si m-a impresionat! Nu am citit inca aceasta carte, dar imi place cum scrie Musso, asa ca sunt sigura ca si cartea o sa-mi placa foarte mult!

  2. Tyna,imi place prezentarea ta. Faptul ca este si ceva scris de Musso,reprezinta un adevarat festin .Iti multumesc ! Am devorat cartea si am oftat la final. Doamne cum le mai suceste Musso si ne face sa intram in fibrilatie 😀

  3. O recenzie mai mult decat captivanta, asa cum sigur e si cartea! M-ai pus pe jar… Felicitari!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.