SAS: Eroi și ticăloși de Ben Macintyre - Publisol - recenzie

SAS: Eroi și ticăloși, de Ben Macintyre – Publisol – recenzie

SAS – Eroi și ticăloși

Autor: Ben Macintyre

Editura Publisol/2021 

SAS: ROGUE  HEROES
Traducere Dorina Tataran
Număr pagini:  450

  “Ben Macintyre (n.1963, Oxford, Marea Britanie) este istoric și editorialist pentru cotidianul The Times.A studiat la Abingdon School și la St. John’s College, Cambridge. În 1985, a absolvit prestigioasa instituție britanică de învățământ, specializându-se în studiul istoriei.Este autorul a numeroase volume de cercetare istorică, lucrările sale remarcându-se printr-un stil ce îmbină rigoarea academică cu talentul de povestitor, aceste calități făcându-l pe Macintyre unul dintre cel mai bine vânduți autori de nonfictiune istorică ai momentului, la nivel global”

În vara anului 1941, când războiul dus în deșertul din nordul Africii era în plină desfășurare, David Stirling, un tânăr ofiţer britanic excentric și plictisit de previzibilitatea luptelor la care trebuia să ia parte, a avut o viziune: inamicul trebuie atacat de acolo de unde se așteaptă cel mai puțin – din spatele propriilor linii.

Abordarea sa contrazicea toate regulile scrise și nescrise ale războiului și mulți ofiteri de rang înalt din armata britanică și-au manifestat fățiș opoziția față de această idee. Primește, în schimb, sprijinul lui Winston Churchill, care înțelege importanta unei forțe de șoc mici, dar eficiente, care să acționeze nevăzută în teritoriul inamic. De-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial, SAS a fost implicată în numeroase misiuni de sabotare a mașinăriei de război naziste, contribuind din plin la înfrângerea Germaniei lui Hitler”

  Am avut emoții când am văzut cartea, m-am gândit că e documentară și greu de citit.

 M-am înșelat!!!

  Cartea m-a prins din primele pagini, mi-a plăcut totul: coperta, modul cum e structurată și mai ales stilul interesant, alert și ușor citibil.

  Povestea înființării SAS (Special Air Service), a adoptării logoului (sabia Excalibur în flăcări) și a devizei “ WHO  DARE  WINS”, totul pare o legendă.

  Și totuși, cu o documentare riguroasă și exactă, istoricul și scriitorul Ben Macintyre, ne oferă o istorie amănunțită  a începutului, bazat pe imaginația debordantă a lui David Stirling, și pe crezul său “războiul nu e doar o chestiune de bombe și gloanțe, ci și de imaginație”.

  SAS  a inaugurat un nou tip de război, un război din mers, un război de uzură, cu lovituri scurte, aproape nevăzute, dar cu atât mai dure.

  Compilând documentele scrise sau mărturiile orale ale supraviețuitorilor, Ben Macintyre urmărește formarea SAS, războinicii, modul cum erau recrutați și antrenați, firile lor diferite, modul cum interactionau între ei, în care abordau luptele, relațiile lor înainte și după.

   Aflăm cum a reușit David Stirling să obțină ce voia pentru visul și echipa lui, începând de la materiale necesare, arme, medicamente, alimente, mașini, până la oamenii din diferite țări și forțe de luptă.

  Istoria SAS este urmărită misiune cu misiune, începând cu deșertul African până la intrarea în Germania și eliberarea câtorva lagăre.

  Cu toate firile lor deosebite, abordarea diferită a luptelor, membrii SAS au reușit să se simtă o mare familie, unde nu erau diferențe marcante între simplii soldați și ofițeri.

  Aflăm și cum a fost perceput SAS de ofițerii cu grade  și funcții înalte, unii adepți ai vechiului concept de război, alții mai moderni.

  Atuul lor a fost susținerea lui Winston Churchill, datorată și poveștilor spuse de fiul acestuia, voluntar pentru scurt timp în SAS.

  Sub comanda lui David Stirling au luptat și alți fii cu tati renumiți, sau diplomați cunoscuți.

  Cu toate că urmărim SAS în aproape toate momentele avute de-a lungul războiului, și chiar a SAS 22, pe alte câmpuri de luptă, cartea nu este deloc plictisitoare, nici nu-ți dai seama cum ajungi din misiune în misiune până la final.

  După război a fost înființat Regimentul SAS 21, ca parte a Armatei Teritoriale.  Ideea unui astfel de regiment a fost apreciată și preluată și de alte state.

  Canada, Noua Zeelandă, Australia, Franța, Belgia, Irlanda, Israel, S.U.A., au apelat pe rând la experienta și expertiza britanică, în înființarea unor astfel de unități speciale.

Cartea pornește cu o prefață, o notă a autorului, o notă privind sursele.

  La final găsim hărțile și pagini de jurnal, poze ale combatanților, câte s-au găsit și păstrat.

  Și ce e mai important aflăm ce s-a întâmplat de-a lungul anilor cu unele dintre cele mai importante personaje.

  “S A S   EROI  ȘI  TICĂLOȘI “ este prima istorie autorizată a SAS, la 70 de ani de la război, când s-au desecretizat documentele.

  Dar trebuie s-o citiți pentru că nu se poate povesti, trebuie să parcurgeți războiul, să trăiți fiecare misiune cu reușitele sau eșecurile ei, alături de membrii echipei.

După cum spune  Anthony  Beevor

O istorie povestită superb și o cercetare realizată impecabil.  Aceasta este de departe, cea mai bună carte dedicată activității SAS  în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.”

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

7 COMMENTS

    • Multumesc Marius! Mi-a placut si mie asa ca voi urmari si alte carti ale autorului.

  1. O carte interesantă și o prezentare pe măsură! Felicitări! Mulțumesc pentru recomandare!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.