”Mă numesc Katniss Everdeen. Am șaptesprezece ani. Casa mea e în Districtul 12. Am luat parte la Jocurile Foamei. Am evadat. Capitoliul mă urăște. Peeta a căzut prizonier. Se presupune că e mort. Cel mai probabil mort. Probabil e mai bine să fie mort...”

Revolta de Suzanne Collins

Editura: Nemira
Nr. pagini: 332
Traducerea: Ana-Veronica Mircea
Titlu Original: Mockingjay
Volumul trei din Seria Jocurile Foamei

RECENZIE CITITOR
Rezumat carte

Revolta, ultimul volum al seriei Jocurile foamei, cred că este cel mai palpitant dintre toate, fiind plin de acţiune. Acum începi să citeşti şi nu te mai poți opri până ce ai terminat cartea.

Katniss a supraviețuit calvarului Jubileului Pacificării și, împreună cu familia ei și Gale, este la adăpost în Districtul 13. Dar, în haodul final al jocurilor, Peeta a căzut prizonier în mâinile Capitoliului, iar președintele Snow îi pregătește o soartă aparte. În timp ce focul revoltei mistuie întegul Panem, Katniss este sortită să devină simbol al revoluției. Pe măsură ce evenimentele se desfășoară cu repeziciune, ea realizează că a fost mai degrabă un pion mutat pe tablă decât liderul celor asupriți. Consecințele devin de negândit pe măsură ce numărul victimelor crește, iar Katniss trebuie să găsească o soluție ce pare din ce în ce mai imposibilă.


Regăsim o Katniss încă afectată în urmă comoţiei provocate de lovitura primită în timpul înfruntării pe viață și pe moarte organizată cu ocazia celui de-al treilea Jubileu al Pacificării, la care am fost martori în volumul anterior, Sfidarea.

”Mă numesc Katniss Everdeen. Am șaptesprezece ani. Casa mea e în Districtul 12. Am luat parte la Jocurile Foamei. Am evadat. Capitoliul mă urăște. Peeta a căzut prizonier. Se presupune că e mort. Cel mai probabil mort. Probabil e mai bine să fie mort…

În districte, revolta rebelilor împotriva Capitoliului a început!
Pentru a accepta să fie Gaiţa Zeflemitoare a rebelilor, Katniss pune câteva condiţii, unele complet neașteptate: sora ei, Prim să-şi poată păstra pisoiul, pe Buttercup!!; ea să aibă dreptul să vâneze cu prietenul ei, Gale, în pădure (acest lucru fiind interzis celorlalți din motive de securitate); garantarea imunităţii pentru iubitul ei Peeta, cât și pentru Annie, Johanna şi Enobaria – toți foști adversari ai ei în arenă, dar care se dovediseră a-i fi aliați – în faţa oamenilor din districtele 12 şi 13 și, cel mai important, dorea ”favoarea” de a-l ucide personal pe președintele Snow, care se făcea vinovat de atâtea morți nevinovate! Era îngrozită la gândul că Peeta era luat prizonier, fără ca ea să poată face nimic să îl salveze!


Când i se arată albumul cu costumul ei de gaiță zeflemitoare creat de Cinna (care, vă aduceți aminte, fusese ucis chiar sub ochii ei), unde acesta îi lăsase un ultim mesaj : ”PARIEZ ÎN CONTINUARE PE TINE !”, începe să-şi pună întrebări și să caute răspunsuri împreună cu Gale și cu mentorul ei, Haymitch.
Katniss acceptă înțelegerea, dar după ce ea își ia angajamentul în faţa în faţa oamenilor din districtele 12 şi 13, preşedinta Coin adaugă : ”orice abatere de la misiunea ei e considerată încălcare a înțelegerii. Imunitatea celor patru învingători va fi ridicată și soarta ei și a lor va fi hotărâtă conform legilor districtului 13”. Nu i se pare în regulă, dar nu avea ce face, fiind pusă în fața faptului implinit.
Primeşte un arc nou, care răspunde doar la comenzile ei! Îşi face apariţia în districtul 8 unde, unde ajută la luptă. Mesajul ei pentru Capitoliu este: ”DACĂ NOI ARDEM, VOI ARDEŢI ÎMPREUNĂ CU NOI!” Ca replică, se difuzează un interviu cu Peeta de către Capitoliu, iar mesajul acestuia, ”ÎNTREABĂ-TE DACĂ AI CU ADEVĂRAT ÎNCREDERE ÎN OAMENII CU CARE LUCREZI”, o pune pe gânduri…


În următorul interviu cu Peeta, ea observă că acesta arată din ce în ce mai rău, iar mesajul transmis este: ”PÂNĂ DIMINEAŢĂ… MOARTĂ!
În timp ce ea era bulversată, nemaiștiind ce să creadă, Prim îi spune ceva ce o îngrijorează și mai mult: “nu cred că o să-l omoare pe Peeta, n-o să mai rămână nimeni la care să ții. Dar îi poate face orice e necesar ca să te zdrobească!”


În cele din urmă, îi salvează din mâinile lui Snow pe cei patru (Peeta, Annie, Johanna şi Enobaria), dar descoperă că Peeta a fost VESPCHESTRAT ( vă las să descoperiți ce însemna aceasta, dându-vă un singur indiciu – era ceva dincolo de orice închipuire) şi vrea s-o omoare!!!
Finnick Odair, de asemenea un fost adversar transformat în aliat, povesteşte despre şantajele președintelui Snow asupra Învingătorilor. Erau supuși unor presiuni cumplite!
Datorită lui Katniss, districtul 2 – pînă nu de mult aliat ai Capitoliului – se alatură rebelilor! Aici îşi începe Katniss antrenamentul. Locuia împreună cu Johanna, alături de care se și antrena.
Katniss, împreună cu detaşamentul ei, pleacă în atacarea Capitoliului. Când le moare un om, Peeta e trimis alături de ei să îl înlocuiască, ceea va avea consecințe grave, iar Katniss e conștientă de implicațiile acestui fapt: “DACĂ L-A TRIMIS PE PEETA AICI, COIN A MAI LUAT ŞI ALTĂ DECIZIE. CĂ ÎI SUNT MAI DE FOLOS MOARTĂ DECÂT VIE!”
La sugestia lui Haymitch, toţi încep să-i spună ce s-a petrecut în realitate cu Peeta, ea nerealizând până atunci unele lucruri…


Ultima parte a cărții e foarte antrenantă. Pe drumul spre Capitoliu, unde gaița noastră zeflemitoare intenționa să-l omoare pe Snow, au parte de lupte dramatice şi răsturnări de situații despre care veţi putea afla doar citind acest volum!
Care este deznodământul luptei rebelilor împotriva Capitoliului? Cine va supraviețui și cine va fi sacrificat?
Katniss și Peeta au vreo șansă să rămână împreună?

Vă las să aflați răspunsurile citind această carte de nota 10, care vă va cuceri cu siguranță!

Recenzie cititor: autor Geo

6 COMMENTS

  1. Intr-adevar, Geo, acest volum e foarte palpitant! Multumesc de recomandare, e o serie care merita citita!

  2. Si iar ma repet : am de recuperat! Pana si doamna de la posta ma intreaba :ai citit Jocurile foamei? Nu? Pai sa vezi ce actiune….Si abia o mai pot opri din vorbit .Multumesc Geo pentru tentatie!

  3. O serie foarte frumoasa! Multumesc ca ai adus-o in atentie! Si filmul e superb. Anul acesta se va lansa a doua parte din Revolta.

  4. Si mai este putin pana pe 20 Noiembrie cand apare filmul… Chiar sunt curioasa daca se va ridica la nivelul cartii.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.