Sfârșitul partidei de Daniel Cole - Editura Trei - recenzie

Sfârșitul partidei, de Daniel Cole – Editura Trei – recenzie

Sfârșitul partidei de Daniel Cole

Endgame

Traducere din engleza Mihaela Doagă

Editura Trei – 2021 

Număr pagini: 424

  “Daniel Cole a fost paramedic și a lucrat pentru Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals și pentru Royal Național Lifeboat Institution. Locuiește în Bournemouth, Anglia.

  La Editura Trei au apărut primele două romane din seria” Ragdoll / William Fawkes”: “Ragdoll. Ultima ta zi” (bestseller internațional, tradus în peste 40 de limbi) și “Călăul.”

  “Al treilea volum din seria Ragdoll. Detectiv William Fawkes. O camera ferecată. Un cadavru. Un secret dus în mormânt.
Când Finlay Shaw, un ofițer de poliție ieșit la pensie, este găsit mort într-o cameră ferecată, se crede că e vorba de sinucidere. Dar detectivul controversat William Fawkes, zis Lupul, nu e atât de sigur. Împreună cu fosta sa parteneră, inspectorul-șef Emily Baxter și detectivul particular Edmunds, Lupul începe să facă săpături legate de primele zile ale lui Shaw în poliție. A fost colegul său atât de nevinovat pe cât părea? Sau există lucruri despre trecutul lui pe care nu le-a dezvăluit niciodată? Însă nu toată lumea îl vrea pe Lup înapoi. Iar pe măsură ce investigația pe care o conduce îl poartă tot mai adânc în lumea coruptă a poliției, nu doar cariera lui va fi pusă în pericol, ci și viața celor din jurul său… Vor supraviețui Lupul și Baxter celui mai greu caz al lor de până acum?”

“Sfârșitul Partidei” volumul în care “Cercul Crimelor se Închide.”

  După ce, cu acordul lui Baxter, Lupul – detectivul Fawkes dispăruse, nu s-a mai știut nimic despre el.  Și totuși, în stilul lui de justițiar singuratic, continuase cazul traficanților de carne vie, avea probe, mărturii, cu care voia să-și negocieze libertatea.

  Moartea lui Finlay, fostul lui șef și prieten, îl determină să se predea și mai ales să cerceteze. Este sigur că acesta nu s-ar fi sinucis, așa că siguranța lui și aprobarea  comisarului principal Christian Bellamy, fostul partener al lui Finlay, o determină și pe comandanta Geena Vanita să-i dea o șansă.

Echipa se reface cu toți prietenii lui Finlay,Emily Baxter fosta lui parteneră,detectivul Saunders,Edmunds fost polițist,acum detectiv privat,detectivul Rouche de la CIA ,pe care Emily îl ascundea.Cu toții vor să afle adevărul despre moartea lui Finlay.

Nu le venea nici lor să creadă că fostul lor șef și mentor s-ar fi sinucis și și-ar fi lăsat soția singură.  Maggie fusese sufletul lui pereche toată viața. Și mai mult, fiecare dintre ei inclusiv Bellamy avea amintiri deosebite cu  și despre Finlay.

  Lupul începe prin a cerceta totul de la început, inclusiv declarația primului polițist sosit la fața locului, cercetează camera în care fusese găsită victima unde găsesc un spațiu secret în care  s-ar fi putut ascunde cineva, ceea ce ar explica dispariția ucigașului și ușa închisă a camerei.  Cercetarea telefonului și a apelurilor îl derutează la început.

  Parcurg cu toții dosarele vechi rezolvate de Finlay și ajung la concluzia că atunci când acesta și partenerul lui,Bellamy, făcuseră cea mai mare captură de droguri, unul dintre gangsteri scăpase. Verificând arma cu care aparent se sinucisese Finlay,Joe de la laboratorul de criminalistică își dă seama că era un pistol  cu seria ștearsă,care mai fusese folosit de gangsteri și în alte crime.

Atunci apare firesc întrebarea: “de ce era pistolul la Finlay?”

  Cercetările par să nu ducă nicăieri,cu toate că Lupul nu poate să creadă că Finlay ar fi lăsat-o singură pe Maggie,mai ales acum când ea făcea tratament pentru cancer.

  Căutând indicii, Lupul observă câteva neconcordanțe în declarații și obiceiuri mai ciudate de-ale comisarului, similitudini între modul acestuia de-a asigura o zonă și anumite indicii găsite acasă la Finlay.

  Mai mult, comportarea lui Bellamy este suspectă mai ales după ce este bătut, de un delicvent spusese el. De fapt bătaia fusese un avertisment dat de capul  grupării mafiote ,care detinuse depozitul de unde ei confiscasera drogurile.

Întrebarea era: ”ce se întâmplase cu banii din depozit,o sumă foarte mare?”

  Ies la iveală anumite informații, care-l determină pe Bellamy să creadă că gangsterul, pe care-l împușcase și-l lăsase să moară în incendiul de la depozit, scăpase.

Doar că Lupul nu reușește în timpul dat de Vanita să vină cu informații concrete și este arestat.

Dar să nu puneți niciodată la îndoială ce pot face niște femei hotărâte!

  Andrea Hall, reportera de televiziune, fosta soție a Lupului, împreună cu Emily Baxter, femeia pe care acesta o iubea din suflet, ajutate de ceilalți colegi pun la cale un plan care-l va implica pe Bellamy, îl vor face să se dea de gol și-n final să fie arestat și destituit din funcție.

  Vanita, ajunsă acum comisar interimar, îl va ajuta pe Lup să scape de acuzațiile vechi și viața tuturor se va așeza pe un făgaș normal.

  Pe lângă o poveste plină de dialoguri, acțiune, adrenalină avem și un deznodământ extraordinar.

  Aflăm povești din trecut care au dus la situația de acum, povești din viețile polițiștilor și nu numai, acțiuni  legate de invidie, lăcomie, indiferență, ură, trădare și dragoste.

  Poveștile de viață ale polițiștilor își găsesc deznodământul, chiar cu happy end cum spune o prietenă de-ale mea.

  Tot romanul, pe lângă povestea cu crime și ucigași, este de fapt o pledoarie pentru viața, trăirile, sentimentele, eșecurile și realizările polițiștilor.

  Nu vă spun mai multe trebuie să citiți cartea pentru asta și așa veți găși răspuns la toate întrebările.

Cine l-a ucis pe Finlay și de ce?

Ce s-a întâmplat în trecutul lui și al lui Bellamy?

Cum s-au despărțit Lupul și Andrea?

Ce s-a întâmplat cu el și cu Baxter?

Dar cu Edmunds și Rouche?

Ce se întâmplă cu Bellamy și ce l-a determinat să ucidă?

Deci citiți romanul, garantez că nu-l veți putea lăsa din mână până la ultima filă.

Iată și câteva păreri avizate:

Un thriller strălucit, care te ține cu sufletul la gură”. ( M. J. Arlidge)

O intrigă complexă, dialoguri bine construite și personaje memorabile”. ( Crime Fiction Lover)

Sfârșitul partidei are toate ingredientele unui thriller de succes: o atmosferă plină de suspans, un ritm alert al acțiunii și nenumărate răsturnări de situație.” ( Bookliterati)

Un nou roman exploziv marca Daniel Cole.” ( Fantastic Fiction)

Carte disponibilă pe site-ul Editura Trei

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți thriller

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

4 COMMENTS

  1. Multumesc pentru impresii, Arci! Ador seria aceasta! Mi-am luat cartea si urmeaza sa o citesc.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.