Sexul inutil. O călătorie în jurul femeii de Oriana Fallaci

Sexul inutil. O călătorie în jurul femeii, de Oriana Fallaci – Editura Lebăda Neagră – recenzie

Autor: Oriana Fallaci

Titlul: Sexul inutil. O călătorie în jurul femeii

Categoria: Ficțiune

 Colecție: Grey Spot

 Editura: Lebăda Neagră

Traducător: Ingrid Beatrice Coman-Prodan

Nr pagini : 237

  Oriana Fallaci a fost o jurnalistă și  scriitoare italiană cunoscută pentru numeroasele interviuri cu personalități politice ale vremurilor sale, dar și pentru articolele și cartiile scrise după retragerea din activitate, multe dintre ele cu o notă critică la adresa Islamului .

  Când te decizi și ai timpul necesar să citești una dintre cartiile autoarei Oriana Fallaci, este indicat să o faci așezându-te bine și confortabil în fotoliu, spun, bine pentru că te zguduie ceea ce citești și confortabil, deoarece este greu să te oprești. Ca întotdeauna, numărul de pagini nu este suficient, mai vrei să citești, se oprește cumva prea devreme. Nu am nici o îndoială că ea ar mai avea multe de spus, faptul că se oprește lăsând locul coperții de final să intervină, spune multe, așa cum o fac, în general romanele ei.

  Directorului ziarului la care își desfășura activitatea, vine cu o propunere care pare tentantă și bine venită inițial, și anume un tur prin lume, oprindu-se cu precădere în Orient, nu mai devreme de încheierea anotimpului Marilor Ploi, altfel spus, după iarnă. Totul se prezintă bine până în momentul în care află subiectul reportajului și anume, femeia, un subiect despre care – spune autoarea “ mă face să mă simt inconfortabil, mi se pare de-a dreptul ridicol. Femeile nu sunt cine știe ce fauna exotică și nu înțeleg de ce trebuie să constituie, mai ales prin ziare, un subiect aparte. “

  Studirea itinerarului pentru turul pe care urmă să îl facă, este scris în stilul ei inconfundabil.  Îl redau deoarece îl găsesc pur și simplu emblematic, dar și pentru a va face o idee despre modul cum vede realitatea, gândește și mai ales scrie Oriana Fallace.

“ …ce-înseamnă să faci turul lumii ? Dacă ar fi fost să o luăm întocmai, ar fi însemnat să fi bătut toate colțurile lumii, din Laponia în Africa de Sud, din Noua Caledonie până în Alaska – sincer vorbind, asta ar fi cam prea mult. Înainte să se încheie un astfel de tur, astronauții sovietici aveau să ajungă pe Venus și aveau să descopere femeile venusiene, iar interesul pentru femeile de pe planeta noastră s-ar fi spulberat. Unde mai pui că eu nu voiam să scriu o carte de etnologie și să povestesc cum gătesc eschimoșii carnea de focă sau în ce fel nevestele vânătorilor de capete reușesc să reducă la dimensiunile unui ou de găină capul vreunui explorator imprudent. “

  Redus la o dimensiune temporală decentă, turul începe cu o escală în Ankara, “ultima bucățică de Europa la porțile Asiei “ și continuă cu staționarea în orașul Karachi unde are loc prima implicare emoțională, primul contact cu subiectul considerat inconfortabil până atunci. Câteva detalii legate de o ceremonie a unei căsătorii musulmane, modul cum este privită mireasa, parte intregranta a acesteia, evident, sunt prezentate respectând tradițiile dar și modalitatiile lor mai greu de înțeles și acceptat de restul lumii. Implicarea în vederea unui reportaj suprinde câteva aspecte specifice nativilor acelor meleaguri. În încercarea de a o liniștii pe mireasa care urmează să își cunoască soțul la ceremonie, reportera folosește expresiile știute, imbătătoare, în general. Va fi bine! Sentimenul de iubire va apărea în timp și va dura întreaga viață. Răspunsul ei vine promt – Ce este iubirea? Conotațiile unei lupte pierdute și tristețea te acaparează, iar ideea unei vieți căreia ii lipsește sensul se contureaza involuntar. Perceptia lor este diferită. Teama primelor zile trece, ajung să se cunoască, să se respecte, iar siguranța zilei de mâine este atât de importantă și privită cu o claritate care schimbă datele problemei. Acele femei, sau o mare parte dintre ele acceptă cu convingere că este bine să se procedeze astfel.. Ideea de a-și găși singure un soț, nu întră în sfera lor de preocupări, considerându-le cumva degradante, multe dintre subterfugiile la care uneori se apelează. Aspectele pregnante și tulburătoare ce marchează viața femeilor “ din regatul nesfârșit al Islamului”, cum îl numește autoarea, sunt reliefate într-un mod direct, dur și răvășitor. Lipsa unei considerații elementare pentru femeie este revoltător, sunt nevoite să privească întrega viață prin ceața deasă a unui voal, nu sunt inregistrate la naștere, nefind considerate importante, nu au drepturi, nu știu să scrie, să citească multe dintre ele, iar asistența medicală rămâne la latitudinea soțului… Acestea sunt doar câteva aspecte despre ce înseamnă să te naști și să trăiești că femeie într-o lume exclusiv a bărbatului.

  Următoarea țară spre care își îndreaptă pași este India unde “ lumea respectă animalele și femeile “ Ea este și țara care “ adoarme lucrurile, cu veșnicul lasă pe mâine ce poți face azi, cu picurarea lentă a timpului care te ignoră dacă te grăbești și-ai vrea ca și ceilalți să se grăbească odată cu ține. “

  La ieșirea din Țările Islamului, diferența de tonalitate parcă, alegerea expresilor autoarei este alta. Prezentarea se face cu un soi de atașament și blândețe. Nu mai întâlnim acea încrâncenare și neputință.

   Întâlnirea cu cea mai importantă femeie din India este plină de învățăminte și frumos relatată. Finalul sună așa: “…toate femeile din lume sunt egale și vor același lucru: familie, o casă, bani că să trăiască, libertate. Am înțeles că indiencele, în încercarea de a obține toate aceste lucruri, au suferit cea mai dramatică schimbare pe care femeile unei țări au suferit-o vreodată. Eu nu știu dacă asta le face mai fericite sau mai nefericite, dar un lucru îl știu sigur, nu mai sunt niște fluturași inofensivi. Sunt” fluturi de fier “. Povești despre revoluția femeilor pentru a obține libertatea sării sau povestea uimitoare al sariului sunt doar o parte dintre relatariile captivante regăsite aici.

  O concluzie a scriitoarei depre femeile din aceste locuri este următoarea” Blândețea lor este infinită, nicăieri în lume nu găsești femei cu atât blândețe, atâta grație și atâta smerenie, dar nu vei ști niciodată dacă totul este cu adevărat spontan sau este produsul firesc la fricii. “

   O altă țară vizitată, Japonia de această dată, intâlnirea cu o altă tipologie a femei și multe suprize legate de statusul acesteia, te încântă în ce-a de-a doua parte a cărții. Dezinvoltura regăsită aici , modul uneori direct de a spune lucrurilor, neașteptat într-o țară guvernată de tradiții și politețe, este captivant și uneori de necrezut. Aspecte din viața gheișelor văzută prin ochii unui reporter merită, de asemenea, cunoscute și atât cât se poate, înțelese.

   Reprezentativ pentru femeile japoneze este îndemnul unei tinere nipone. “…Scrieți, va rog, că din ruinele orașelor noastre distruse de flăcări s-a născut o nouă generație de femei și că aceste femei nu mai sunt doar un simbol estetic sau un obiect grațios, ci individe în măsură să își hotărască propriul destin. Scrieți că toate astea s-au întâmplat din cauza războiului. În Japonia, femeile sunt singurele care au câștigat războiul. “

   Dramele sufletului unei femei și misterul care o va înconjura este și rămâne enigma multor generații. Diferențele de mentalitate, modul cum le percepem și respectăm ne face să fim unici  Cred că uităm prea des acest adevăr, este bine că uneori îl regăsim în paginile unor cărți pentru a-l reaminti.

  Finalul prezentării îl rezerv marelui gânditor Gandhi care concretiza femeia tuturor timpurilor astfel: “ Într-o țară revoluția cea mai mare este aceea care schimbă femeile și stilul lor de viață. Nu se poate face o revoluție fără femei. Poate că femeile sunt mai slabe fizic, dar moralul are o forță de o sută de ori mai mare. Dacă aș putea să creez armata libertății doar cu femeile, aș fi sigur că c-aș învinge într-un an. “

carte disponibilă pe site-ul Editura Lebăda Neagră

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

O călătorie în jurul femeii de Oriana Fallaci – Editura Lebăda Neagră

 

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.