Ochii întunericului de Dean Koontz – Editura Rao – recenzie

Ochii întunericului de Dean Koontz – Editura Rao – recenzie

by -
13
Ochii întunericului Dean Koontz

Ochii întunericului, de Dean Koontz – Editura Rao – recenzie

Ochii întunericului

Autor: Dean Koontz

The Eyes of Darkness, 1981, 1989, 1996

Editura RAO Distribuție, 2020

Traducere de Mihaela Neacșu prin LINGUA CONNEXION

Ochii întunericului Dean Koontz thriller.

Romanul scris de Koontz în 1981 – Un tur de forță cu urmări virale”

    Mi-am dorit acest roman încă de când a apărut pe rețelele de socializare informația că autorul are un fragment care se potrivește cu pandemia din prezent. M-am bucurat că editura RAO a decis să o aducă pe piața de carte românească așa repede.

Deși am mai multe romane ale autorului în bibliotecă, acesta este primul pe care l-am citit.

  Scris în anul1981, Ochii întunericului este un roman bun chiar și după aproape 30 de ani. Ritmul alert, misterul, atenția la detalii și informațiile prețioase îl încadrează cu succes în genul thriller.

   Subiectul romanului are la bază o poveste dramatică.Tina își pierde copilul într-un accident, iar apoi renunță la o căsnicie care nu prea mergea nici înainte. Aceasta se dedică muncii și după un an totul o ia razna pe plan personal, chiar în momentul plin de succes al carierei ei. Christina Evans a fost dansatoare de profesie, dar visul ei era să fie producătoarea propriilor spectacole.

   Având șansa să-și împlinească visul, Tina, reușește să creeze un spectacol minunat. În seara lansării spectacolului îl cunoaște pe avocatul Elliot Stryker. O atracție reciprocă, mai mult decât fizică, între două persoane mature îi apropie destul de rapid, ceea ce face ca imediat după o primă întâlnire amoroasă să pornească într-o aventură periculoasă, în care sunt urmăriți de persoane dubioase din instituțiile statului.

   Tina are de un timp vise cu Danny, fiul ei, în care-i cere ajutorul. Sunt vise atât de reale, încât o dărâmă, și decide să renunțe la lucrurile lui Danny, camera lui fiind încă intactă. Pierdută în amintiri, începe să audă zgomote în camera acestuia și să găsească lucruri mutate, dar și cuvinte scrise pe tablă:” ÎN VIAȚĂ”.

   Răvășită emoțional, crede că Michael, fostul soț, se răzbună. Îi face o vizită și realizează că soțul este la fel de nemernic, dar că nu ar fi în stare să gândească un plan așa ciudat de răzbunare. O serie de întâmplări ciudate se întâmplă și aceasta îl roagă pe Elliot să o ajute să dezgroape cadavrul fiului său, pentru a-și înfrunta temerile, pe motiv că nu l-a văzut mort la sfatul autorităților, cu speranța că așa vor înceta visele.

   Tina își readuce aminte de momentele de după decesul lui Danny, povestindu-i lui Elliot. Băiatul își dorea să meargă într-o excursie de cercetași cu un profesor, cu o experiență de aproximativ șaisprezece ani. Ca mamă vrei să-i îndeplinești dorințele, iar faptul că profesorul avea un trecut impecabil, în care totul a decurs normal, a convins-o să-l lase. Autoritățile au contactat-o și i-au spus că autocarul a căzut în prăpastie și toți cei din autocar au murit. Ceilalți părinți au văzut cadavrele copiilor, dar ei i s-a spus că trupul micuțului e prea distrus pentru a-l vedea.

  Când Elliot cere aprobare în instanță cerând ajutor prietenului său judecător, se trezește cu mercenari la el acasă, iar Tina cu casa într-o explozie din care e salvată în ultimul moment de Elliot.

   Urmăriri ca în filme, crime, și multe întrebări în legătură cu moartea lui Danny, apar în restul poveștii. Ce descoperă despre presupusul accident, cum se adeveresc visele ca fiind premoniții, e mort Danny sau în spatele morții lui sunt ascunse secrete guvernamentale? Descoperiți o poveste bine conturată citind ,,Ochii întunericului,,.

   Referitor la legătura acestui roman cu virusul răspândit recent pe plan mondial am câteva aspecte de lămurit. Dintotdeauna lupta pentru putere se face atât la scară mare cât și la scară mică. Lupta pentru a deține controlul asupra lumii se dă între statele mari: America, Rusia, China, iar lupta celor mici se dă la nivel de individ, unde cei care au o funcție de conducere importantă își depășesc atribuțiile și profită de resursele disponibile luând totul personal.

   Vis-a-vis de un război biochimic, care este mai ușor și mai puțin costisitor, sunt convinsă că fiecare stat important face cercetări proprii, cu gândul la o apărare pe măsură, împotriva unui posibil război cu dușmanul. Această armă este necesară apărării, dar în mâna cui nu trebuie este deosebit de periculoasă. Omul este imprevizibil. Pentru bani, întotdeauna se va găsi cineva dispus să facă orice. Chiar și să creeze un virus ucigaș fără a avea mustrări de conștiință.

   Sper că v-am trezit curiozitatea de a citi acest roman, care este mult mai complex decât am așternut eu în câteva cuvinte. O carte scrisă bine este întotdeauna bine-venită în bibliotecă, indiferent de genul pe care-l abordează, iar Ochii întunericului este un roman care te lasă cu gustul plăcut de lectură calitativă.

Despre autor

   „ DEAN KOONTZ s-a născut pe 9 iulie 1945 și a copilărit în Pennsylvania, unde a urmat cursurile colegiului public Shippensburg. Student fiind, a câștigat un concurs organizat de revista Atlantic Monthly pentru tinerii autori de ficțiune, iar în ’68, după ce a lucrat ca profesor de limba engleză și s-a ocupat de copiii defavorizați, și-a publicat primul roman, un SF. De atunci s-a dedicat aproape exclusiv literaturii și, mai întâi sub diverse pseudonime, apoi sub propriul nume, a scris mai mult de 105 romane, nuvele și culegeri de povestiri, care au fost traduse în 8 de limbi și au fost publicate în peste 450 de milioane de exemplare. În prezent, trăiește în sudul Californiei împreună cu soția lui, Gerda, și cu Elsa, iubitul golden retriever al familiei.

Carte disponibilă pe site-ul Editura Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți Editura Rao

Ochii întunericului Dean Koontz – Editura Rao – recenzie

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

13 COMMENTS

  1. Acum știu sigur că o voi cumpăra. Mulțumesc, Vero, pentru această recenzie care mi-a trezit și mai mult curiozitatea asupra cărții!

  2. Super recenzie Vero felicitari!
    Nu stiu de ce nu „m-a prins” autorul pana acum dar am sa-i dau o sansa cu cartea asta.

  3. Văd că data nașterii e la fel cu a mea doar anul diferă. Superbă recenzie Vero o să caut să văd dacă am mai citit de el deși numele îmi pare cunoscut dar voi merge pe mâna ta și sunt sigură că nu voi fi dezamăgită.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.