Şoimul şi Floarea

Şoimul şi Floarea, de Virginia Henley-Editura Miron-recenzie

Titlu original: The Falcon And The Flower
Traducere: Cornelia Cerneţchi Pascu
Editura Miron, 2018
  Orice bărbat rămânea mut de dorință cînd o vedea pe frumoasa Jasmine călărind pe calul ei alb. Blondă, cu părul lung, parcă plutind într-un nor argintiu, copila cu ochi violeți era rodul iubirii fratelui vitreg al regelui Richard. Ea hotărîse că nu-i va permite niciunui bărbat să-i cucerească  inima.
   Cum ne-am obișnuit, Virginia Henley este adepta istoriei regale a Angliei. Subiectul ei favorit-descendenții Plantageneţilor! Avem un subiect incendiar despre regele John și a doua sa soție-copil, Isabella. Vom parcurge informațiile ce ni se oferă despre depravările care decurg la curte, despre pofta nesănătoasă pentru femei și copile a lui John, la fel și despre poftele insaţiabile ale reginei. Personajele creionate de autoare sunt diverse, iar multitudinea situațiilor create vor face un deliciu din această carte. Perioada descrisă de autoare este tulbure, regii sunt uciși, uneltirile între diferite fricțiuni ale nobilimi, aranjamentele pentru a obține cât mai multe avantaje din uniunea a unui bărbat și o femeie, banii care cumpără orice și pe oricine, sunt prezentate cu acuratețe în carte.
    Îmi place încăpățânarea personajelor, determinarea, curajul și dârzenia cu care luptă pentru a obține ce vor.
   Când frumoasa Jasmine, ajutată de către bunica sa Estelle, vor invoca prin puterea magiei, care pretind că o posedă, ca regele Angliei să se întoarcă în țară, nu vor ști ce vremuri tulburi le așteaptă.

,,Tânăra fată ridică brațele, iar bătrâna îi trase pe trupul gol o rochie argintie, dintr-o țesătură foarte fină, asemănătoare cu pânza de păianjen. Poalele din materialul străveziu îi ajungea la glezne, împrejurul cărora purta lănțișoare fine de aur, bătute cu chihlimbar, ales special pentru calitățile sale magice. Părul fecioarei avea culoarea lunii, iar buclele îi cădeau pe spate, ajungându-i până la mijloc.
Începu ritualul, zdrobind niște ierburi și mirodenii într-un bol de alabastru, pe care le puse apoi să fumege într-un recipient special.
Exact cum fusese instruită, ridică pocalul împodobit cu pietre prețioase și sorbi din vinul roșu că sângele, apoi cu o voce limpede, melodioasă începu incantația magică:
-Conjur toate Puterile Universului să-i trimită pe rege și pe regină în Anglia, pentru a-și alcătui curtea regală. Binecuvântați fie ei.”

   Dorința tinerei de nouăsprezece ani nu s-a adeverit cum a prezis ea, dar…Regele Richard va fi pe moarte, iar la putere va veni John, fratele vitreg al tatălui Jasminei. John va divorța de actuala soție, Avisa, o va vinde cui oferă mai mult și își va lua o soție-copil.
   Întâlnirea dintre Falcon de Burgh-Șoimul, și William, tatăl Jasminei va decurge favorabil. Acesta din urmă îl va invita pe domeniul său pentru a-i cunoaște cele două fiice legitime, dar și să lupte sub drapelul său.

,,William încuviință satisfăcut. Deja îl cântărise cu atenție pe acest bărbat și îi plăcea ce vedea. Falcon făcea parte din puternica familie de Bourgh. Străbunicul lui descălecase odată cu William al Nomandiei și cucerise Irlanda alături de acesta.
-Este vreunul dintre unchii tăi de Burgh stăpân peste tine?
-Nu, milord. Eu dețin doar un castel deocamdată, dar am control absolut asupra acestor pământuri.
-Atunci aș fi onorat dacă ai dori să lupți alături de mine, sub drapelul meu.
Falcon de Burgh îi răspunse fără ezitare.
-Eu sunt cel onorat, milord. Voi lupta alături de domnia ta, dar sub propriul meu drapel.
-Cum nu am moștenitori de parte masculină, cele două fiice ale mele, Ela și Isobel vor moșteni totul. Aș prefera ca ginere un cavaler fără moșii, care să fie îndeajuns de puternic să păstreze averea fetei mele, decât vreun baron sau conte cu titluri, dar fără un piept oțelit.”

   Tânăra noastră virgină va vrea să asiste în secret la ritualurile de la stâncile Stonehege. Nu știe ce se întâmplă acolo, dar va rămâne șocată să descopere oamenii dezbrăcați, dănțuind în jurul stâncilor, pregătiți să sacrifice o ființă vie, un miel. Falcon aflat în apropriere cu oștenii săi va dori să știe ce se întâmplă acolo, de unde vin zgomotele. Falcon va da peste o Jasmine speriată că a întâlnit însuși Diavolul. Situația este una cu totul hilară, așa cum ne-am obișnuit deja.

,,Când își ridică privirea asupra lui, copila încremeni de groază. Era Satana! Îl văzuse deunăzi în globul ei de cristal!
Jasmine tremura ca varga. Groaza îi cuprinse inima.
Oare de ce nu a fost ascultătoare și a venit în locul acesta blestemat? Satana a prins-o acum într-o confruntare frontală. Degeaba își acoperi ochii, pentru a nu-i permite să o privească în suflet.
El o cuprinse de umeri și o zgâlţâi violent.
-Păcătoaso, nu ai pic de rușine? Uită-te la mine când îți vorbesc!
-Nu, nu! strigă ea. Dacă te privesc în ochi, o să-mi furi sufletul!
-De ce vorbestii în dodii? Țărăncuță prostuță. O apucă de mâini și i le trase în jos ca să-i vadă fața.
Ea îl văzu pe Prințul Tenebrelor, în toată splendoarea lui. Purta niște haine negre din catifea și avea mânerul pumnalului decorat cu rubine de culoarea sângelui. Era cu un cap mai înalt decât un muritor de rând și foarte solid. Avea tenul măsliniu, un chip extrem de atrăgător, iar ochii verzi îi străluceau înflăcărați. O privi cu suspiciune când îi simți pielea fină, mătăsoasă a mâinilor.
-Astea nu sunt mâini de țărăncuță.
-Te rog, nu mă ucide, imploră ea terifiată.”

   Tachinarea lui Falcon atinge cote maxime când îi promite o mamă de bătaie, ba nu, îi promite un bărbat. Nu are de unde să știe că, Jasmine habar nu are de ceea ce vorbește el. Ea a fost protejată până la exces de către bunica sa. Mama Jasminei, la fel de frumoasă și de firavă, a murit la nașterea copilului său, iar bătrâna este hotărâtă să nu se repete la fel cu frumoasa sa nepoată. Tânăra noastră știe că bărbații sunt buni să bea, să strige, să se poarte grosolan cu femeile. Când acesta îi va pretinde drept pedeapsă un sărut, va ști că nu va mai fi la fel ca și înainte, ea nu mai fusese sărutată niciodată.

,,Gura lui era caldă și insistentă, invitând-o să i se abandoneze total, iar sărutul apăsat o lăsă fără aer, fără gânduri, fără voință. Doar că el era cel mai afectat. Înțelesese că nimeni nu o sărutase înaintea lui, iar gura ei era dulce precum mierea. Aroma buzelor ei îi invada nările, tulburându-i mintea, iar aroma și  gustul gurii ei îl amețiră. Realiză în clipa aceea că sărutarea unei virgine era un lucru de neprețuit.’

  La fel se va întâmpla și la a doua întâlnire dintre frumoasa Jasmine și Falcon, diferența este că domnița noastră va leșina. Eii…nu te reîntâlneşti cu ,,Satana” de două ori așa repede și fără consecințe!
    De aici încolo asistăm la vrăjirea lui Falcon de micuța vrăjitoare. El o va cere de soție pe fiica ilegitimă. Problema apare când bunica este total împotrivă, iar Jasmine rupe contractul de logodnă. Ce să îi faci când te temi de așa un munte de mușchi? Încerci să îl manipulezi cum poți. Dorința cea mare a micuței vrăjitoare este aceea de a fi damă de companie la curtea reginei, ce nu știe ea- este că nu mai există respectul acordat damelor, nu mai există cavalerism și bună purtare dinaintea reginei copil, acum totul este putreziciune și desfrânare!
   Pentru a fi de acord cu logodna, Falcon o lasă la curtea regelui John, unchiul vitreg al fetei. Cum John este un depravat până în măduva oaselor, nu durează mult să poftească la îngerul blond, fata fratelui său. Știe că este logodită, știe că este virgină, iar asta îl atrage ca un magnet. El nu ține cont de reguli sociale, de grade de rudenie. Va vinde la cine oferă mai mult, atât fecioare, neveste și văduve! Știind că Falcon este un cavaler care nu ar acceptă să își împartă logodnica, John pune la cale să îl omoare. Cum acest plan nu reușește, o va logodi în secret pe Jasmine cu Ranulf de Blunderville, un prieten în ale depravării și o persoană influentă la curte.
   Deși este dama de companie a micuței regine, este și vrăjitoare pentru ea şi o va proteja de multe, desfrânata o va vinde fără cruzime. O va anunța cu douăzeci și patru de ore înainte de cununie și o va închide să nu fugă.
   Jasmine, deși nu ține la Falcon, i-a refuzat de multe ori avansurile înfierbântate, are încredere că o va scăpa, astfel conjură forțele oculte pentru a-l atenționa.
   Cum regele John va fi repudiat de către Papă, căsătoria va fi nulă, iar Falcon o va salva din ghearele lui Ranuf, și se va căsători el însuși cu ea.
   Jasmine se vede căsătorită de două ori în aceeași noapte. Primul își va bate joc de ea de față cu curtenii- salvarea vine la timp din partea lui Falcon. Acesta o va duce pe pisica sa sălbatică departe de rege și de răzbunarea lui.
    Multă muncă de convingere și multă nerăbdare are masculul nostru. Certurile, scandalurile, replicile acidulate dintre cei doi fac un deliciu. Jasmine se va sacrifica, dar nu simte încă nimic pentru soțul ei mare și rău. Rău, doar în mintea ei, pentru că oamenii săi sunt uimiți cum poate să îl manevreze o zgâtie de fată.
   Ce se va întâmpla între cei doi tineri vă las să aflați voi, cert este că o să vă distrați copios.
   Veți afla și dacă Jasmine va supraviețui unei nașteri cu surprize și dacă va începe să țină sau nu la animalul ei de soț.
   Cum va decurge răzbunarea regelui John, și dacă va reuși să se culce cu nepoata sa, rămâne să aflați-cu siguranță o să rămâneți uimiți.
   Recomand cu căldură acest bestseller. Mi se pare cea mai bună carte a acestei autoare de până acum, și am citit tot ce a apărut tradus la noi. Eu cred că autoarea își perfecționează stilul tot mai mult, iar cărțile sale devin un deliciu.
Cartea Şoimul şi Floarea de Virginia Henley poate fi comandată de pe site-ul Editura Miron
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant
  Recenzii -Virginia Henley: Corbul şi trandafirul
Pasiunea unei femei vol. 1
Pasiunea unei femei vol. 2
Piratul şi frumoasa lady
Uliu şi porumbiţa
Masca inocenţei

13 COMMENTS

 1. Am citit toate cartile autoarei aparute la noi si mi-au placut mult,abia astept sa o citesc si pe aceasta !foarte frumoasa si tentanta recenzia ta ,felicitari Nico !

 2. Imi place V. Henley, intotdeauna cartile ei au date istorice, personaje patimase si sunt nonconformiste.
  Abia astept sa o citesc. Numai tu esti de vina Nicol, m-ai pus pe jar.

  • Si mie imi place mult stilul autoarei,la fel si personajele!Sper sa citesti curand cartea,cat despre ispita?recunosc,da nu sunt mai vinovata ca si tine sau colegele mele de grup!!

   • In materie de historical romance stiu ca nu ai cum sa dai gres. Intotdeauna dai sfaturi bune. Tin cont de ele.

  • Multumesc Alina!Deja stii tu ceva,nu mai astepti prezentarea mea,tu inhati cartea, sa fii sigura ca o ai!Ma bucur ca stilul meu este si pe gustul tau!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.