-Sînt deja pe jumătate îndrăgostit de tine și nici nu știu cum te cheamă. -Spadă, șopti ea. Spadă Wilde.

Uliul și porumbița de Virginia Henley-un nou început

Titlul original: The Hawk and The Dove
An apariţie: 2016
Editura Miron
Traducere: Andreea Radu
Nr. pagini: 367
Gen: Historical Romance, Romance

    Virginia Henley are darul de a crea o poveste fascinantă despre pasiune, iubire și frânturi de istorie. Uliul şi porumbiţa este cartea ce oferă detalii picante despre viața la curte, dar mai ales despre obiceiurile reginei Elisabeta, un personaj istoric destul de controversat. M-a dus cu gândul la un alt titlu-Skye O’Malley de Bertrice Small. Diferite ca și format, dar tratează aceleași probleme-conflictul dintre Irlanda şi Anglia, trădări le pentru putere şi oameni care au scris file de istorie.
    Vor fi destule aspecte menite să ne facă cunoștință cu traiul de la curte, intrigi, spioni, bogăție, desfrâu și persoane ar vinde şi pe Diavol numai să intre în grațiile Reginei Fecioară sau Gloriana.

     Anul 1586

    EA: Sara Bishop este cea mai mare dintre surori, dar ultima din preferatele familiei. Mama ei este la a treia căsătorie, iar surorile vitrege care le are sunt nişte “vrăjitoare”. Obişnuiesc să râdă de ea şi o urăsc pentru atracţia pe care o emană, dar şi pentru spiritul liber. Este bătută frecvent de tatăl vitreg, reverendul Bishop, jignită, considerată o corvoadă. Lipsa zestrei este un simplu pretext pentru a trece cu vederea cererile în căsătorie care se ivesc la tot pasul. Are sânge irlandez și un sex-appeal care îi creează numai probleme, dar nici că-i pasă, vrea doar să scape de familia ei cu orice preț. Pentru cei din jur este o ispită, asemuită de multe ori cu Diavolul:

Părul îi era ca de foc, flăcări topite, gura, voluptuoasă și curbată, iar ochii verzi îi erau scoși în evidență de sprîncenele întunecate și de genele lungi și negre. Lîngă ochiul stîng, pe partea cea mai de sus a pometului, avea o aluniță.”


   O luminiță apare în viața ei când un avocat se prezintă pentru a-i cumpăra terenul moștenit de la tatăl său din Irlanda. Numai că ea refuză oferta misteriosului bărbat, fără să știe că este din partea lui Shane Hawkhurst.

   EL: Shane Hawkhurst sau Zeul Mării, așa cum prefera să îi spună însăși Elisabeta, Regina Angliei. După șase luni de călătorit pe mare, în sfârșit se întoarce acasă cu o pradă consistentă. Nu doar regina îl aștepta cu nerăbdare pe frumosul bărbat, ci și familia. Tatăl său vitreg era grav bolnav și toți erau îngrijorați. Deși sângele își striga drepturile, el mereu fusese crescut ca și cum ar fi fost fiul legitim și acum urma să primească inclusiv titlul, ducând mai departe tradiția.

   Singura dorință a lui Sebastian Hawkhurst era ca Shane să se căsătorească şi să dobândească liniştea. Mustrat de conștiință și mult prea ocupat să fie alături de regină de a afla cât mai multe informații pentru O’Neill, tatăl său din Irlanda, îl deleagă pe avocatul său ca să-i găsească o soție.

   Iar alegerea avocatului este spontană: Sara Bishop alias Spadă Wilde, o tânără perfectă pentru acest spirit năvalnic.

   Propunerea este acceptată, iar Sara este în al nouălea cer, în sfârșit un lord o dorea de soție, numai că speranțele i se spulberă când în ziua nunții mirele nu se prezintă, ci împuternicitul lui, fratele mai mic, Matthew Hawkhurst. Scopul era să îl reprezinte și să o lase pe tânăra mireasă pe proprietatea sa la Blackmoor Hall, în apropierea de pădurea Exmoor, o zonă izolată, ferită de societatea londoneză și de cei care ar fi putut să îi descopere secretul. Sătulă să fie manipulată de bărbați, întoarce situația în favoarea ei și îl anunţă pe actualul cumnat că nu-i va respecta dorința, ci va merge la mătușa sa, la curtea reginei și va plănui răzbunarea. Trebuie să devină cu orice preţ amanta lui Shane, soțul său și să îl pedepsească așa cum știe mai bine. Să simtă și el ce înseamnă neputința, să o dorească, să o iubească și să-i fie sclav.
    Planul are sorți de izbândă pentru că fără voia ei îi atrage atenția Uliului/Zeului Mării, iar Shane va dori să cunoască ființa care l-a năucit din prima clipă cu trupul ei dezgolit… în plină noapte.
    Ar fi putut avea orice femeie, era conștient de virilitatea sa și de puterea care i-o conferea statutul social, numai că nu era … ea. Fusese plecat pe mare și jefuise nave pentru plăcerea reginei, dar întotdeauna își asigurase partea din transport. Acum era momentul să se bucure de această întârziere și în loc să fugă repede după alaiul reginei, alege să mai rămână.

“-Sînt deja pe jumătate îndrăgostit de tine și nici nu știu cum te cheamă.
Spadă, șopti ea. Spadă Wilde.
El o sărută din nou. Sărutul lui zăbovea și era atît de plăcut încît Sara își simți genunchii cedînd. Se topi la pieptul lui, cu sînii striviți de trupul său puternic. Hawk șopti, fără să întrerupă atingerea:
Shane Hawkhurt.
Inima Sarei se opri pentru o clipă, apoi începu să bată mai tare ca un ciocan, iar gîndurile i se transformară în mii de scîntei. Ghidată de instinct, duse mîinile spre brîul lui și căuta mînerul cuțitului pe care îl văzuse mai devreme. Îl trase din teacă și făcu un pas înapoi.
Ticălosule!
El dădu capul pe spate și rîse din toată inima, fiindcă tînăra din fața lui nu se înșela.

   Simpla prezență a Sarei la palat, privirile care și le aruncă cu subânțeles, săruturile pasionale care i le fură prin alcovuri întunecate îi vor aduce din ce în ce mai aproape.

se numea Shane. Era irlandez. Era prințul Irlandei. Totul era inevitabil, de parcă ar fi știut că destinele lor aveau să fie legate pentru totdeauna, și că fuseseră așa încă de la începuturile timpului.

   Atmosfera de la curtea reginei este îmbătată de mirosul puterii și a dorinței. Tot ce contează este Elisabeta, ea dă tonul în orice și toți trebuie să îi facă pe plac. Pregătirea zilnică este minuţioasă, cel puţin câteva ore îi ia pentru a se decide cu ce se îmbrăcă, îi place opulența, pietrele prețioase, sutele de rochii, are temperament de nestăpânit şi o caracterizează zgârcenia. Însoțitoarele ei trebuie să fie șterse pentru ca ea să iasă în evidență, are alergie la cuvântul căsătorie și pedepsește orice femeie din jurul ei care îndrăznește să îi nesocotească ordinele. Pe lista ispitelor cu care regina va concura va fi şi Spadă Wilde. Essex și Hawkhurt sunt preferații reginei, ei trebuie să se lupte pentru favorurile ei, dar când apare frumoasa irlandeză, Shane acţionează și o convinge să îi devină amantă.
    Va fi nevoit să facă multe compromisuri, dar cumva simte că această femeie merită din plin. Va avea ochi doar pentru Sara/Spadă, fără să ştie că îşi vinde sufletul chiar soţiei sale, mult prea dornică să îl incite, să îl înnebunească cu trupul ei.

   Ce planuri are Sabre/Spadă Wilde și ce aventuri va trebui să treacă pentru ca sufletul lui Shane să fie al ei, chiar va fi un deliciu pentru cititor. Partea inedită este că va contribui inclusiv la sfidarea reginei şi va pregăti câteva surprize care o vor scoate pe suverană din fire. 🙂

    Uliul și porumbița sunt două simboluri, două creaturi care separat își duc propria viață, dar împreună sunt atât de asemănătoare. Deși uliul este prădător și oricând ar putea să distrugă inocența porumbiței, preferă să aștepte şi să descopere misterele acesteia. Așa sunt Shane/Zeul Mării și Sabre/Spadă, două caractere diferite, dar împreună ar putea crea perfecţiunea.

     A fost o plăcere să citesc Uliul și porumbița, m-am simțit bine, am zâmbit, m-am încruntat și am apreciat momentele cu picanterii de la curtea regală. Povestea dintre cei doi, suspansul și adrenalina de la tot pasul dau acestei cărți savoare. Uliul și porumbița este o carte despre speranțe, dorințe, vise, lupte și iertare. Este o poveste de dragoste frumoasă, creată parcă pentru sufletul meu.

Îndrăzniți, citiți, descoperiți.

    Mi-aș fi dorit ca traducătoarea să nu traducă apelativul dobândit de Sara la doar patru ani. Ea ar fi trebuit să rămână Sabre-nu Spadă. Suna mult mai bine în viziunea mea, iar Sara ar fi fost mult mai feminină.

Editura Miron

Cartea Uliul şi porumbiţa de Virginia Henley poate fi comandată de pe site-ul Editurii Miron. Apariţiile de carte şi promoţiile editurii pot fi urmărite pe site, dar şi pe pagina oficială de facebook.

Autor: Mili

Surse foto: pinterest.com

32 COMMENTS

  • Anca, multumesc. Da, este frumoasa cartea si sigur te vei relaxa. 🙂 Daca as fi citit si alte carti ale autoarei, poate as fi facut comparatie, dar la prima vedere chiar m-am bucurat sa o savurez rapid.

  • Alina, placerea este de partea mea. Numai tu sa apari cu provocari? Era si randul meu sa fac la fel.

 1. Mi se pare o poveste frumoasa dar totusi foarte incalcita. Cel putin asta este prima impresie. Parca vreau sa o citesc dar parca nu 😉 . O sa vad in timp.

  • Mirela are trimiteri la trecut, dar incalcita pare datorita personajului in sine-Elisabeta. In rest cartea, te asigur ca este plictisitoare deloc. Daca o vei rasfoi, vei vedea.

 2. Sunt chiar frumoase cartile din colectia asta. Au coperti superbe si toate pe care le-am incercat, m-au absorbit imediat cu povestile lor din alte vremuri. … De aceesi parere, ca talmacitoarea putea evita umorul involuntar prin netraducerea supranumelui Spada pentru o fata. … Ar fi sunat cumva, daca macar ar fi fost poreclita Teaca. 😀

  • Marius, daca si tu citesti siropele inseamna ca stam bine la capitolul acesta. 🙂 Sa ma anunti ce carte preferi de la Miron. Trebuie sa aflu. :))
   Legat de Teaca, hmm, nu da bine. Spada alias Sara si-a pierdut tatal atunci cand avea doar patru anisori. A suferit atat de mult incat spada tatalui sau a tarat-o prin toata casa o buna perioada de timp, asa familia a ajuns sa o „alinte” asa. 🙂
   Nu este un spoiler, din primele pagini ale cartii exista aceasta explicatie.

   • Nimic din ce e feminin, nu mi-e strain. ;;) Nu puteam sa nu incerc si eu macar o data o Sandra Brown sau o Amanda Quick. :p Dar sincer, pana acum, cand m-am uitat prin biblioteca sa vad pe care le citisem, le confundam cu cele din seria „Iubiri de poveste”. Sunt la fel de dragute. 🙂 … Si taica-meu avea cand eram mic, un stilet cu maner de fildes de la uniforma de parada. Dar nu as fi avut niciodata curajul sa i-l tarai prin casa, de teama curelii sale cu catarama. :p

    • Ce e cu smile-urile astea? Eu vreau sa clipesc fermecator si imi iese o clipeala enervanta si niste gene. 😀 Si limba iese exagerat 😛

     • Era mai rau daca iesea altceva. 🙂 Si asa esti un fenomen ca ai pomenit printre femei de S.B si A.Q. Feteste-te pentru ca venim cu recomandari.

    • Lasa-le pe Sandra si Amanda, diversifixa. De Judith McNaught ai auzit? Daca da, atunci citeste ceva historical sau contemporan.
     Daca vrei tot historical indrazneste la Julia Quinn sau Lisa Kleypas sau Linda Lael Miller sau 🙂 ce mai gasesti tu la noi pe site sau pe miron.ro
     Emoticoanele sunt create special pt noi, te uiti la ele si alegi. 😛

     • Multuuumesc! Le-am trecut pe toate pe lista mea roz! :p 😀 :O … Ma obisnuiesc eu cu ele. 😀 :p

 3. Nu stiu de ce am impresia ca am vazut un film asemanator cartii. :)) Cine stie.. Am un deja vu. :))
  Felicitari pentru recenzie! locco_smiley_10

  • Daniela, tot ce este posibil, sunt destule carti cu baieti rai, pasiuni si Regina Elisabeta. Daca descoperi ce film ai in cap, trebuie sa ne anunti, eu sigur ma voi uita la el.
   🙂

 4. Am citit-o inainte sa citesc recenzia. Sincer, nu mi s-a parut chiar stralucita. Dar asa cum ai zis si tu, neavand alte carti ale autoarei ca sa le compar, as zice ca e buna pentru debutul ei printre romani.

  • Ada, daca as citi numai carti romantice, sigur as fi saturata, insa prefer sa alternez pentru a ma relaxa. Chiar vreau sa citesc si alte titluri de la aceasta autoare, sunt tare curioasa.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.