Stiaţi că…Marea Britanie – Curiozităţi din lume

Stiaţi că…Marea Britanie – Curiozităţi din lume

Marea Britanie - Stiaţi că...Curiozităţi din lume

Stiaţi că…Marea Britanie

   Dragii mei, astăzi mi-am propus să aduc în atenția dumneavoastră câteva curiozităţi din Marea Britanie și puțin umor englezesc. Pentru început nu voi vorbi despre faptul că numărul oamenilor de pe teritoriul Marii Britanii este depășit de numărul găinilor compatrioate și despre Parlamentul englez, care în anul 1647 a abolit….Crăciunul. Considerentele acestei aboliri s-au pierdut de-a lungul timpului, motiv pentru care englezii sărbătoresc astăzi Crăciunul abolit cu flori de Poinsettia, cunoscute sub numele de „Steaua Crăciunului”, tradiționala budincă din prune uscate, clasica povestire a lui Dickens, „Un colind de Crăciun”, multe cadouri și un bonus pentru părinți, copiii care nu au fost cuminți primesc în loc de daruri…. un sac umplut cu cenuşă. Dacă nici englezul nu este ajutat să respecte tradițiile, atunci cine!

   O altă curiozitate cu specific englezesc este taxa pe ferestre apărută în anul 1696 în timpul crizei financiare datorată războaielor cu Irlanda, taxa gândită și pusă în practică de William al III – lea pentru a umple visteria mult afectată. Dacă erai fericitul proprietar al unui număr impresionant de minim șase ferestre, datorai regelui un fel de taxă pe lumină…cumva. Din fericire, aceasta a dispărut prin anul 1851 având ca rezultat – astăzi, doar iluminații mai cotizează, dar nu știm unde…..

   În Marea Britanie există o lege de pe vremea trăsurilor trase de cai, neabrogată încă și din fericire, nerespectată, Acestă lege spune că toate taxiurile din Londra trebuie să aibă în dotare…. un balot cu fân. La o analiză mai atentă, legea are sens… pentru unele patrupedele și anume cai, ponei și măgari care dețin, legal vorbind, un pașaport special și astfel un regim aparte în Europa și nu numai.

   Știați că Regina Marii Britanii este proprietara legală a aproximativ o șesime din suprafață terestră a pământului?…. Nu este exact suprafață pe care o ocupă Rusia în spațial cosmic??? În consecință, dacă Regina vrea o Rusie a ei proprie are cu ce…..

   În anul 1324, în timpul domniei regelui Edward al II-lea, a intrat în vigoare o lege care a proclamat că toți sturionii, delfinii, marsuinii și balenele din regat sunt „pești regali”. Legea nu a fost niciodată abolită, din motive evidente, desigur. Nici lebedele de pe Tamisa nu au drept de vot….sunt și ele oficial ale Reginei care are printre alte privilegii și acela de a conduce autoturisme fără permis și plăcuţe de înmatriculare, două aniversări anuale păstrând același număr de ani și ….deţine, de asemenea, şi un McDonald’s. Un aspect mai puțin cunoscut despre Regină este calificarea pentru mecanic de locomotivă, meserie pe care și-a însușit-o la 17 ani, în timpul războiului.

   Știați că există o diferența între Regatul Unit și Marea Britanie? Diferența constă în faptul că Marea Britanie se referă la Anglia, Scoția și Țara Galiilor, în timp ce Regatul Unit cuprinde și Irlanda de Nord

 Un procent de 25% din populația actuală a Londrei este născută în … altă parte.

   În Anglia, în baruri și puburi, poți servi băuturi alcoolice, dar nu ai voie să te îmbeți, conform legii. Încă o lege nerespectată, aceasta și cea cu balotul de fân în taxi….

  Speranța de viață în Marea Britanie era în anul 1900, de 47 ani, astăzi această este de 80 de ani.  Asta numesc eu și probabil Regina, progres.

În Londra se vorbesc aproximativ 300 de limbi diferite.

Cea mai tânăra regină a lumii a fost regina Maria I a Scoției. Aceasta a devenit regină la vârsta de 6 zile.

   În Marea Britanie timp de aproape 300 de ani în perioada 1066 – 1362, limba oficială a fost limba franceză.

    Big Ben este denumirea dată clopotului celebrului ceas aflat în turnul de nord al Palatului Westminster din Londra. Deși este una dintre cele mai importante atracții turistice, interiorul turnului nu este deschis vizitatorilor străini. Singurii care pot avea acces la aceste vizite sunt cetățeni ai Marii Britanii și doar printr-un acord oferit de  parlamentului lor.

Suprafața totală a Angliei este de 74 de ori mai mică decât cea a Americii.

   Știați că numele de cod al celebrului agent James Bond 007 este inspirat după numărul  autobuzului pe care acesta îl folosea când făcea naveta de la Londra la Canterbury ?

   O curiozitate citită recent spune așa: “În medie, mașinile din Marea Britanie stau circa 96% din timp în parcare. “ Întrebare: ce sume de bani investește un englez sofisticat și mofturos pentru procentul de 4 %….acela în care merge de rupe strada?

   Știați că în Anglia există o lege care interzice persoanelor să moară în Sediu Parlamentului? În concluzie, știi când ți se întâmplă, nu intri, nu încalci legea! Impresionant!

   Să vorbim un pic și despre scoțieni că pe aceștia nu este bine să îi superi:

  Scoția are în jur de 790 de insule, dintre care 130 sunt locuite.

   Cel mai scurt zbor comercial cu avionul a durat doar 90 secunde traversând spațiul dintre două insule.

   În Scoția se află cei mai mulți oameni roșcați din lume și aproximativ 7 din 10 scoțieni au ochii albaștri. Nu se știe sigur numărul, deoarece unii nu au vrut să deschidă ochii… Întotdeauna am știut de ce îi prefer pe scoțieni în locul englezilor cu mașinile parcate 96% din timp…..Marea Britanie - Stiaţi că...Curiozităţi din lume

   Animalul național al Scoției este… unicornul. Faptul că există sau nu există, nu constituie o problemă pentru ei, ca să înțelegem mai bine, scoțianul face ce vrea, cum vrea și restul….sunt englezi!

   În Ţara Galilor există un obicei de Crăciun care implică un personaj numit Mari Lwys (iapa cenuşie). Tradiţia presupune sosirea calului şi a însoţitorilor săi în faţa casei unde se aud coline de Crăciun, urmată de o dispută verbală plină de insulte  între cei din casă și noii veniți, totul redând o datină pe care galezii o respectă și se bucură de ea.

   Regatul Unit al Marii Britanii este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat pentru cultura sa, pentru tradițiile păstrate cu sfințenie de-a lungul timpului, pentru arhitectura valoroasă atât de bine conservată și nu în ultimul rând, pentru istoria fascinantă și plină de mistere nedeslușite încă. (de englezi, evident!)

Cu drag,Iliuța!

Citeşte Rubrica Stiaţi că…

Facebook

4 COMMENTS

  1. Multumim pt informatii, super articolul. Surorile mele locuiesc de ani în Hoddesdon, tot am zis ca o sa merg sa vizitez Anglia, in special Scotia, insa nu am apucat. Primul lucru pe care il voi face cand voi pasi pe pamant englez va fi sa merg in Scotia. E preferata mea.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.