Crăciunul – tradiții în diverse colțuri ale lumii
Crăciunul – tradiții în colțuri ale lumii
Crăciunul este perioada din an cea mai învăluită în misterele magiei din care nu lipsește bradul menit să împodobească casa, un Moș un pic mofturos, dar care continuă să vină și bucuria unor momente de neuitat în care toate drumurile duc acasă. Sărbătorit în moduri diferite, unice prin tradiții și obiceiuri ale căror semnificații, continuă să ne surprinsă, să ne încânte, aducând de fiecare dată trecutul mai aproape de noi, această sărbătoare diferă de la un an la altul prin sentimentele pe care alegem să le trăim.
Datorită tehnologie și pentru bucuria celor mai mici dintre noi (nici cei mari nu sunt departe!) există un website care, în timp real, îți arată unde se află Moș Crăciun… Curiozitatea nu are limite! Despre brazii de Crăciun artificiali putem spune că începuturile lor se regăsesc în…pene de gâscă. Confecționarea lor din acestea denotă că imaginația oamenilor nu lipsea nici în trecut, dimpotrivă. Venirea celor trei magi cu daruri în momentul nașterii lui Isus, a avut ca rezultat tradiția cadourilor de Crăciun, tradiție ce completează momentele desăvârșite alături de cei dragi. Despre tradiția poveștilor de groază transmise în seara de Ajun, așezați în jurul focului, putem spune că, deși răspândită pe multe meleaguri, a fost uitată în multe dintre acestea sau preluată ca obicei practicat în seara de Haloween. Mda! Nici sărmăluța, da, da, despre ea vorbesc!, nu a trecut proba timpului fără o legendă, fiind implicate în tradiții până la ultima foaie… atât de îndrăgită în Suedia încât este sărbătorită național pe data de 30 noiembrie. La noi, masa de Crăciun trebuie să conțină musai acest preparat, despre care unii afirmă că ar veni din India. Deh!
Ați remarcat că în perioada aceasta memoria colectivă este mai activă decât de obicei? Toată lumea știe ce vrea și de ce….Uimitor !
Despre cum sărbătoresc, dar și ce obiceiuri străvechi inedite se practică în diverse colțuri ale lumii, am ales câteva referințe pentru o imagine mai amplă despre cât de important și îndrăgit este Crăciunul.
În Catalonia, o comunitate autonomă a Spaniei, Crăciunul este sărbătorit … altfel. În cele două săptămâni dinaintea acestei sărbători, fiecare familie decupează, pictează și decorează o bucată de trunchi de copac, realizând astfel un personaj a cărui dimensiune este de aproximativ 30 centimetri, denumit Caga Țio. Așezat la masă, acest personaj este hrănit în toată această perioada cu nuci, bomboane, fructe etc. În seara din Ajunul Crăciunului, fiecare membru al familie lovește ușor figurina cu un băt cerându-i să elimine ce a consumat, adică darurile pe care aceștia urmează să le primească. Întrebare – dacă dorește vreunul cadou un nou acoperiș la casă…. ce mănâncă Caga Țio? Personal, cred că îl bați degeaba!
În Cehia, unul dintre obiceiuri se adresează femeilor nemăritate. În seara de Ajun acestea trebuie să se așeze în fața casei, cu spatele la ușă și să arunce un …pantof peste umăr. Dacă pantoful cade în fața ușii, cu vârful îndreptat spre ușă, șansele să se mărite în anul următor sunt foarte mari, în caz contrar perioada de așteptare se mărește….
Poșta din Canada recunoaște adresa trecută pe plicuri și care sună astfel …“Moș Crăciun, Polul Nord, Canada. HOHOHO”. Aceste scrisori sunt deschise și primesc răspuns. Nu este foarte clar cine răspunde (unele surse vorbesc despre un Serviciu special al poștașilor… cu elfii și spiridușii ce au făcut?), dar probabil că nu contează, tradiția este respectată.
Slovacia rămâne țara care nu se dezminte nici de Crăciun, aici cel mai bătrân membru al familiei proiectează pe ….tavan cantitatea de budincă a unei linguri, semnificația nu lasă loc la interpretări, se lipește bine în locul ales, anul următor este bun, vine rodnic și îmbelșugat. Încercările repetate, se pare că nu respectă tradiția, rezultatul – încercarea trebuie bine țintită.
Sărbătoarea Crăciunului în Guatemala este un fel de goana a Diavolului, altfel spus, aici în fiecare cartier, oameni formează un morman din gunoaiele strânse, în vârful căreia pun o figurină a celui mai de temut personaj, Diavolul și …îi dau foc. Inedit și unic mod de a scapa de temeri !
Ucraina are o tradiție mai specială pentru împodobirea bradului de Crăciun, aici în locul globurilor (sau printre ele) se folosesc ….păianjeni (simbolul bogăției) artificiali înconjurați de pânze lucrate cu migală, reprezentate prin aducea norocului….
În concluzie, Crăciunul unește spiritele tuturor, nu contează în ce colț al lumii te afli sau cum alegi să îl sărbătorești, el continuă să aducă iubire, lumină și datini străbune de al căror mister și strălucire ne bucurăm, respectând astfel memoria acelora care au construit prezentul zilelor noastre.
Numai de bine și un Crăciun magic!
Cu drag,
Iliuța.
Crăciun Fericit cititorilor de pretutindeni!
Mili și Iasmy
Siper interesant articolul! Multumim Iliuta!
Mulțumesc mult! Crăciun fericit alături de cei dragi!
Craciun fericit!
Crăciun fericit!
Craciun Magic!
Crăciun fericit alături de cei dragi!
[…] Mai mult decât atât, poveștile de Crăciun îi ajută să înțeleagă tradițiile, să viseze cu ochii deschiși și să trăiască din plin […]
[…] Pentru autori, scrisorile către Moș Crăciun sunt o resursă inepuizabilă de inspirație. Ele pot servi drept punct de plecare pentru povești […]