Tărâmul făgăduinței Omega de Andreea Dobașu – Editura Lebăda Neagră – recenzie
Tărâmul făgăduinței Omega, de Andreea Dobașu – Editura Lebăda Neagră – recenzie
Titlul: Tărâmul făgăduinței Omega
Autor : Andreea Dobașu
Editura: Lebăda Neagră
Anul apariției: 2021
Nr pagini: 292 pagini
Colecția: Red Spot
Autoarea romanului este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie Iași. Debutul literar în literatura science-fiction este Tărâmul făgăduinței Omega, primul volum al trilogiei așteptată cu nerăbdare și interes de cititori. În curând, scriitoarea va prezenta cel de-al doilea volum intitulat Alpha.
O misiune dificilă, un echipaj compus din humanoizi a căror structura genetică este modificată pentru a rezistența la teleportarea prin vidul cosmic păstrându-și nealterate caracteristicile, o planetă care să poată găzdui în condiții optime o parte din populația Terrei, sunt doar câteva referințe ale romanului care a reușit să mă captiveze prin povestea lui, prin scrierea cursivă și imaginația fascinantă a autoarei.
,,Noua casă a umanității se află aproape de marginea galaxiei noastre, pe brațul-spirală Perseu, la aproximativ două mii patru sute de ani-lumina distanță de Terra. Omega răspundea surprinzător de bine la toți parametrii scanați deși, ca dimensiune, contrazicea tot ceea ce se știa despre corpurile de asemenea mărime. Gravitația ei era ușor mai mică decât cea a Terrei, deși ar fi trebuit să o depășească foarte mult, compoziția gazelor planetare, deși diferită de a Pământului, putea susține viața.”
Într-o lume care se autosufocă datorită creșterii populație peste limita posibilităților, ajungându-se la o lipsă constanta a resurselor biologice, geologice și medicale, dând naștere unor conflicte repetate ce derivau din privațiuni și nu numai, soluția cea mai potrivită este….evadarea. Un nou tărâm perceput ca o nouă șansă la viață, pare soluția tuturor problemelor existențiale. Plecarea în misiune pentru a stabilii potențialul noului pământ în vederea colonizării acestuia în anumiți parametrii, devine vitală. Demersurile întreprinse în vederea relocării, grija ca totul să decurgă fără incidente, temerile ce derivă, toate sunt prezentate de autoare într-un mod captivant, incitant pe alocuri.
,,Asemenea oamenilor aflați la bordul ei, Queen One este și ea unică. Cea mai performanță și mai mare navă spațială a Aviației Terrane este un oraș zburător în esență. Pentru a ajunge la dimensiunile actuale, care să-I permită transportul unui număr foarte mare de utilaje menite să ajute la transformarea unei întregi planete, Queen One avusese nu mai puțin de patru mii de prototipuri care astăzi rămâneau în urmă pentru a fi îmbunătățite și folosite pentru Marea Relocare.”
Ajungerea pe planeta Omega, primele rapoartele favorabile, speranța și entuziasmul care cuprinde întregul echipaj, toate acestea sunt urmate la puțin timp de temerile datorate unor neconcordanțe între datele avute inițial și cele ale mostrelor aduse pe navă. O serie de probleme încep să apară, iar soluționarea acestora devine din ce în ce mai dificilă.
,,Pentru toți experiența fusese șocantă la început, dar încercaseră să se adapteze cât mai bine deoarece erau oameni de știință, iar pericolele ce amenințau însăși specia umană erau extreme de clare. Orice efort din partea lor merita încercat”
Rând pe rând, echipajul începe să spere în resursele oferite de noua planetă, conturul posibilităților unor nuclee de stabilitate aici incepe sa se intrevadă. Întâmplările care au urmat, tot mai multe necunoscute și situații neprevăzute, ii determina să extindă sfera analizelor efectuate. Pierderea a cinci membrii ai echipajului in conditii inexplicabile, dă startul problemelor cu care se confruntă.
–Cred că nu suntem singuri pe această planetă. Suntem toți analizați și testați de o entitate pe care nu o putem vedea, dar care încearcă să ne studieze.
– Dacă nu mă înșel, cu Amira comunica direct. Schimbările din comportamentul lui Valeris îmi arată că și el este folosit în scopul transmiterii de informații către noi. Cel mai probabil este un empat în stare latentă, iar contactul cu…orice s-ar găsi pe planetă asta i-a activat și lui această însușire.
Oftă și se așeză la rândul sau pe o bucată de rocă ce semăna izbitor cu un scaun.
Sunt situații în care tehnologia, indiferent de performanța acesteia, nu te poate ajuta, nu este deajuns. Factorul uman rămâne cel care decide dacă demersurile în vederea unui final favorabil, merg în direcția bună sau nu. Când un întreg departament nelocuit al navei depășește valorile energetice firești, CS-ul navei, inteligența artificială a acesteia, devine spectator, imposibilitatea implicării și rezolvării misterului aduce cu sine noi probleme și o schimbare în structura ierarhică.Ce implică acestea și cum schimbă viitorul vă las să aflați citind acest prim volum dintr-o serie ce se anunță una de succes. Finalul este neașteptat, noile elemente aduse în atenția cititorului denotă multă imaginație. Întrebările ce intervin ca urmare a situațiilor inedite și posibilitățile întrevăzute, amplifică misterul iar încercarea de a afla ce le rezervă viitorul acestui echipaj unit, inteligent, dar mai ales determinat, devine impredictibilă. Recomand cu drag cartea autoarei Andreea Dobasu. Genul literar ales nu este unul ușor de transpus și înțeles, faptul că lecturarea volumului nu implică complicații, este fluidă și captivantă, dovedește talentul indiscutabil al acesteia.
Felicitari pentru recenzie Iliuta!
Felicitari autoarei!
Mulțumim pentru recomandare
Mulțumesc pentru recomandare Iliuta!