“O capodoperă gotică.” - The Guardian

Ţinutul Loney, de Andrew Michael Hurley

Editura: Trei

Titlul original: The Loney

Traducere de: Mariana Piroteală

Anul apariţiei: 2016

Număr pagini: 376

Costa Award pentru Debut

Cartea anului 2016 în Marea Britanie

“O reușită uluitoare.” – Stephen King

Plasat într‑un ținut sumbru de pe coasta de nord a Angliei, numit Loney, romanul lui Andrew Michael Hurley trasează ciudatul pelerinaj al unui grup alcătuit din personaje neobișnuite, la un vindecător al locului. Pelerinajul este inițiat de mama naratorului Smith, care speră să găsească un leac pentru muțenia și dificultățile de învățare de care suferă fiul ei, Hanny.

Tensiunea crește pe măsură ce între membrii grupului apar disensiuni, localnicii încep să se poarte ciudat, iar o cameră secretă este descoperită în casa unde stau.

În scurt timp, Smith și Hanny se trezesc prinși într‑o situație care le depășește puterea de înțelegere și care urmează să le schimbe viețile pentru totdeauna.

“O capodoperă gotică.” – The Guardian

“Un roman bântuit și care te bântuie, o apariție unică în peisajul literar britanic.” – The Telegraph

Ținutul Loney a fost inspirat de educația catolică a autorului, de poveștile din folclorul englez și de peisajul din partea de nord‑vest a ținutului Lancashire. S‑a bucurat de o primire entuziastă și din partea criticii, care consideră că romanul lui Hurley aduce un suflu nou genului gotic.

Andrew Michael Hurley predă literatură engleză și scriere creativă. A publicat două volume de povestiri. Ținutul Loney, romanul său de debut, a fost publicat inițial de o mică editură independentă, în 300 de exemplare. Însă a cunoscut un succes neașteptat: a fost recompensat cu Costa Award pentru debut și a fost declarat „Cartea anului 2016“ în Marea Britanie.

„Mă aflam de o bună bucată de vreme în zona golfului Morecambe când mi‑a venit ideea de a scrie un roman“, povestește Hurley. „Peisajul avea o frumusețe stranie, tulburătoare, care mă inspira să scriu.”

Acum lucrează la al doilea roman gotic. „Îmi place să plasez acțiunea cărților în zona rurală din Lancashire. Cred că e un loc propice în geografia literară, complet neexplorat.”

Sursa foto şi text: Editura Trei

7 COMMENTS

  1. M-ati cam lasat in ceata. :)) Ma mai gandesc in legatura cu aceasta carte.. de obicei sunt pretentioasa pana si la carti. 😀

  2. Hm, nu prea reusesc sa imi dau seama daca este tocmai o carte pe gustul meu, dar chestia cu camera secreta mi-a cam trezit interesul…

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.