Trezirea leviatanului de James S.A. Corey

Traducere: Mihai – Dan Pavelescu

Editura: Paladin

Gen:  Literatură universală contemporană

Anul  publicării: 2013

     “Să trăieşti  pe suprafaţa unei planete a cărei  masă îţi trăgea de toate oasele şi de toţi muşchii, şi unde doar gravitaţia îţi putea metine aerul aproape, părea o cale rapidă spre demenţă şi totuşi culoarea albastră era frumoasă.” (pag. 35)

      Leviatan =  simbol al unei puteri distructive colosale (provenienţă din Vechiul Testament; cu o constituţie  complexă şi o forţă extraordinară)

     Trezirea leviatanului –  James S.A. Corey, 2011 –  este fără echivoc o carte din genul literaturii SF. Preocupată de ştiinţă şi tehnologia în continuă dezvoltare, într-un ritm care pare atât de alert încât devine ameţitor, dar mai ales de impactul pe care acestea îl produc asupra oamenilor şi societăţilor.

     Aşezând la bază imaginaţia absolut necesară în doze confortabile, începe să clădească povestea în care sistemul solar şi omenirea întreagă ajung în pragul unui pericol major.

    Intervin desigur elemente ca navete, alte dimensiuni de timp şi spaţiu, extratereştri, confruntări cu forţe malefice, viruşi, medii artificiale de viaţă. La fel  factori ca: asigurare medicală şi corporaţie, despre care ştim că în lume sunt  adesea incriminate cu tot felul de acuze.

    Şi, surprinzător sau nu, apare şi ea, dragostea –  poate tocmai pentru a ne trasmite nouă, cititorilor, indiferent de vârstă, sex, naţionalitate, religie, aspiraţii şi vremurile în care trăim – că până la urmă ataşamentul şi iubirea sunt dovadă a umanităţii, iar nu slăbiciuni.

      “Propulsia Epstein nu adusese omenirii stelele, dar îi oferise accesul la planete.”

    Traiul pe planete precum Marte, Jupiter, Venus, Uranus înseamnă în primul rând resurse de aer, apă, hrană foarte limitate pe care, evident, toată lumea le vrea…

    Canterburry este una dintre navele transportoare ale companiei Pure’n’Kleen Water; mergând în circuit închis Centură (spaţiu cosmic îndepărtat, deţinător a multor bogăţii minerale, colonizat de aprox. 50 milioane de indivizi) – Saturn şi înapoi, remorchează gheţarii cu apă atât de preţioasă vieţii.

   La bordul său inginerul – şef Naomi Nagata, secundul căpitan (ofex)  James Holden, tehnicianul medical Shed Garvey, Ade Tukunbo ( personal temporar), căpitanul McDowell, Amos, Alex Kamal (pilotul) şi alţii îşi urmează sarcinile de serviciu, vieţile şi iubirile într-un cadru déjà devenit familiar şi chiar monoton.

    Până când într-o zi un semnal SOS provenit de la nava Scopuli schimbă radical şi dramatic cursul lucrurilor. În mediul atât de ostil al spaţiului cosmic, legea sistemului solar este clară şi strictă. Nava cea mai apropiată de un semnal SOS este obligată să se îndrepte către el, pentru a încerca să ofere ajutor şi să recupereze eventualii supravieţuitori.

   Numai că, în cazul acesta, bătrâna Canterburry este nevoită ca pentru a oferi ajutor lui Scopuli să încetinească până la echivalentul opririi lângă un asteroid. Comandă căpitanului McDowel respectă protocolul cu ezitare, dar clarifică echipajului care va pleca să nu se lanseze în acţiuni eroice fără sens; orice suspiciune le da dreptul de a se reîntorce imediat.

    Drept pe care micul echipaj de la bordul lui Knight – nava plecată către Scopuli, având la bord pe Naomi, Holden, Shed, Amos şi Alex – l-ar fi folosit, căci  pericol s-a ivit; numai, că, între timp, Canterburry cade ţintă atacului perfid  unei forţe necunoscute.

   O navă imensă, veche de o sută de ani, rămâne doar praf cosmic. O navă care devenise cumva casă pentru unii şi unde  era chiar dragoste – cum este cazul ofexului Holden; de la bordul lui Knight auzise ultima respiraţie şi teamă ale Adei. O navă unde se aflase însuşi căpitanul McDowel.

    Holden este acum căpitan, dar încă nu deţine şi stăpânirea de sine necesară…

   Cele două personaje cheie ale cărţii sunt pământeanul  Holden şi detectivul centurian Miller. După ele sunt numite şi toate capitolele cărţii, care alternează de fiecare dată.

   Întâlnirea şi începuturile relaţiei dintre cei doi debutează tensionat şi avansează greoi, dar evenimentele dramatice care intervin vor rearanja lucrurile; apar noi prietenii, noi iubiri, noi orizonturi.

   Cazul aparent banal şi nejustificat al lui Julie Mao, pe care detectivul Miller trebuie să-l rezolve ascunde multe. În scenă apare probabilitatea tulburătoare a unei protomolecule, un virus extrem de distructiv creat cu mii de ani în urmă, care a călătorit prin spaţiu aşteptând să fie trezit.

    Virus care acum pare tot mai evident că a căzut în mâinile cui nu trebuie…

     Josephus Aloisus Miller trăise toată viaţa în Ceres şi de 16 ani lucra pentru securitate, la sediul Star Helix Security.

    Pentru el obiectele din plastic spongios, aerul reciclat la maximum pe care indivizii îl aromatizau după preferinţe, apă curată că lacrimă care fusese înainte “urină, fecale, lacrimi şi sânge” şi avea să fie din nou, ledurile imitând albastrul cerului, fungi imitând orice aliment, băuturile, tunelurile în care zborul păsărilor doar încerca să-l imite pe cel real, portul Centurii, toate acestea şi încă altele erau realitatea lui. O realitate care, urmând un ciclu al vieţii atât de strâmt, putea supravieţui doar  ajutându-se de unele compromisuri morale…

    Trezirea leviatanului este o carte SF  care bifează totuşi reuşita de a nu face textul accesibil doar pasionaţilor de acest gen literar.

   După începutul destul de obositor în care se fixează cadrul, personajele, ideile, povestea se relaxează şi curge firesc. Intervin replici amuzante, sporadic învăţăminte şi chiar romantismul.

   Iubitorii de poveşti SF se vor simţi aici acasă. Ceilalţi vor găsi poate prilejul unei provocări, de a ieşi din zona de confort.

   James S.A. Corey este semnătura sub care se reunesc doi autori americani: Daniel Abraham şi Ty Franck. Trezirea leviatanului, scrisă în 2011, este prima carte din seria Expansiunea (The Expanse) şi a fost nominalizată în anul 2012 la  Hugo, respectiv Locus Award.

Editura Paladin-logoCartea Trezirea leviatanului de James S.A. Corey este oferită spre recenzie de către Editura Paladin. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Paladin. Apariţiile de carte şi promoţiile editurii pot fi urmărite pe site, dar şi pe pagina oficială de Facebook.

Autor: Adelina

8 COMMENTS

  1. felicitari,o recenzie Superba,care mi-a atras atentia! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  2. Nu ma atrage 🙂
    Cartile SF sunt altfel, pur si simplu nu ma atrag. Stiu, este o greseala, mai ales ca nu am citit nimic, nu am dat nici o sansa 🙂

  3. Poate ar fi momentul sa imi extind orizonturile si sa dau o sansa si acestui gen de literatura. Mai ales ca apare si iubirea in scenariu…

  4. frumoasa prezentare,desi recunosc ca nu am mai citit sf de foarte multi ani.
    felicitari adelina! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.