- Cred că-i voi spune întotdeauna Tanger. Dar îmi place ideea de Tingis, de ceea ce a fost inițial, înainte să fie schimbat de diverșii invadatori.”

Necunoscuta din Tanger - Christine Mangan
Literaturapetocuri.ro Recenzii cărţi

Necunoscuta din Tanger, de Christine Mangan – Editura Litera – recenzie

Necunoscuta din Tanger

Christine Mangan

Titlul original: Tangerine

Editura: Litera

Colecția Buzz Books

Anul apariţiei: 2018, 2019

Traducere din limba engleză și note de: A. D. Bades

Număr pagini: 317

Gen: Dramă, Thriller psihologic, Mister

Cotație Goodreads: 3,22

   Necunoscuta din Tanger literatura universală.

   O copertă atrăgătoare, recomandări foarte bune, o locație exotică, caracterul mistery-thriller m-au împins spre acest roman.

   Suntem în Tanger, anul 1956. Perioadă tulbure, semnificativă istoric, de dinaintea retragerii protectoratului francez și spaniol din acel teritoriu și a câștigării independenței de către locuitorii zonei.

   Alice este o tânără femeie de origine engleză, ce s-a mutat de ceva timp împreună cu soțul său, John, în Tanger. În timp ce el se simte ca peștele în apă în orașul marocan, ea nu s-a adaptat deloc la noul mediu. Așa cum spune un personaj la un moment dat, Tangerul este un oraș care ori îți place, ori nu. Nu există cale de mijloc.

„- Așa se numea anticul oraș fenician, înainte să fi existat Tangerul, îmi explică ea scoțându-și ochelarii de soare și mijind ochii în lumina puternică. Se pare că Tangerul a avut diverse nume. Tingis e doar unul dintre ele.

– Și care au fost celelalte? am întrebat simțind cum vocea îmi devenea molatică în arșița soarelui.

– Tingis, desigur. Tingi, Titgam, Tánger, Tangiers, Tangier – cred că depinde pe cine întrebi și cum îl pronunță respectivii.

M-am întors spre ea.

– Dar tu cum îl pronunți?

Întrebarea i-a plăcut, mi-am dat seama de asta – însemna că pentru mine era importanță părerea ei. Păru să se gândească o clipă, de parcă ar fi cântărit în minte răspunsul.

– Cred că-i voi spune întotdeauna Tanger. Dar îmi place ideea de Tingis, de ceea ce a fost inițial, înainte să fie schimbat de diverșii invadatori.”

   Alice este mirată să primească vizita lui Lucy Mason, o fostă colegă de școală. Au fost prietene bune în acea perioadă, dar din motive necunoscute (și se pare bine întemeiate), nu au păstrat legătura. Ba mai mult, se pare că s-au despărțit în condiții misterioase.

   La fel ca John, Lucy se îndrăgostește la prima vedere de Tanger. În timp ce Alice nu iese niciodată din casă, Lucy cunoaște locuri din oraș, ba chiar se împrietenește cu un localnic.

În cele din urmă, reușește să-și scoată din casă vechea prietenă.

   De la început, îți poți da seama de relația ambiguă dintre cele două femei. Lucy este obsedată de Alice, încearcă să-i acapareze toată atenția și să înlăture pe oricine îi stă în cale, iar Alice pare că se ferește de ea, că vrea s-o țină la distanță. De asemenea, ni se sugerează faptul că Alice ar fi avut probleme psihice în trecut. Suntem derutați cu privire la credibilitatea personajelor, nu mai știm pe cine să credem (sau cel puțin, asta intenționează autoarea), cu atât mai mult cu cât faptele sunt relatate din două perspective, Alice și Lucy.

   La un moment dat, întâmplări din trecut se intercalează cu prezentul, aflând mai multe despre ceea ce s-a întâmplat pe când cele două femei erau colege. Ceva asemănător cu cele întâmplate în prezent a avut loc și atunci, despărțindu-le pe cele două.

   Cum mi s-a părut romanul? Este OK, se citește ușor, iar atmosfera Tangerului este bine redată, determinându-te să-ți dorești să vezi acele locuri. Totuși, atmosfera anilor 1950 nu este la fel de bine recreată. Bănuiesc că autoarea a vizitat Tangerul, dar din păcate, nu i-a reușit prea bine transpunerea în acele vremuri.

Am tras aer în piept, absorbind miresmele Tangerului și reamintindu-mi în clipa aceea că era poate ultima dată când mă aflam pe acele meleaguri. În vreme ce străbăteam piețele, privirea îmi zăbovea pe grămezile înalte de condimente, de la nuanțele aprinse ale turmericului galben-roșiatic la petalele de trandafiri și la coșurile pline ochi cu boabe de piper. Dacă aș fi fost pictoriță, artistă, aici mi-aș fi petrecut timpul. Nu exista un loc mai potrivit din care să observi Tangerul.

   Sincer, mă așteptam la mai mult. Nu este chiar un thriller, ci mai degrabă o combinație dintre dramă psihologică cu elemente de thriller și mister. Nici vorbă de ritm alert, situațiile sunt destul de previzibile și aș fi vrut să știu mai mult despre personaje; doar Lucy este un personaj bine conturat, Alice mai puțin, iar John este pur și simplu, absent. Mi se pare că autoarea putea să folosească mult mai bine atâtea pagini sau să cuprindă acțiunea în mai puține. În prima parte, întâmplările se succed lent, pentru ca spre final, tenta de thriller să se contureze din ce în ce mai mult.

   Cred, totuși, că ar ieși o ecranizare frumoasă.

 Despre autoare:

   Christine Mangan are un doctorat în limba engleză obținut la University College Dublin, cu o teză despre literatura gotică din secolul XVIII, și un masterat în scriere creativă, la University of Southern Maine. „Necunoscuta din Tanger” este romanul ei de debut.

Evaluare carte Literaturapetocuri.ro
Sistem de evaluare propriu Literaturapetocuri.ro

Recenzii cărţi

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

 

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

13 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.