Ultimul diavol care trebuie să moară – Richard Osman – recenzie

Ultimul diavol care trebuie să moară – Richard Osman – recenzie

by -
2
Ultimul diavol care trebuie să moară - Richard Osman - recenzie

Ultimul diavol care trebuie să moară – Richard Osman – recenzie

Titlu: Ultimul diavol care trebuie să moară
Titlu original: The Last Devil to Die
Autor: Richard Osman
Traducere din engleză: George Arion Jr.
Editura Crime Scene Press, 2023
Nr. pagini: 390

  “Richard Osman este un scriitor, producător, comediant, scenarist și prezentator de televiziune britanic. Este cunoscut drept gazdă a mai multor emisiuni, printre care Pointless și Richard Osman’s House of Games, a lucrat ca director de creație pentru Endemol UK, a prezentat emisiunea Pointless de pe BBC One și este invitat frecvent la emisiuni-concurs ca Have I Got News For You, Would I Lie to You și Taskmaster.
  În prezent locuiește la Londra și se bucură de succesul uriaș al primului său roman, Clubul Crimelor de Joi, lansat în septembrie 2020.

  “Un vechi prieten anticar a fost ucis, iar un colet periculos pe care îl avea în grijă a dispărut.
   Gașca intră în acțiune. Pe parcurs întâlnesc falsificatori de obiecte de artă, escroci online și traficanți de droguri, dar se confruntă și cu suferințe aproape de casă.
  Numărul de cadavre crește, coletul e de negăsit și necazurile se țin scai de ei. Oare li s-a terminat norocul?
   Și cine este ultimul diavol care trebuie să moară?

O carte plină de șarmul, profunzimea și inteligența caracteristice lui Osman.” (Lee Child)
Plin de umor și suflet.” (Harlan Coben)

   Așa este acest al 4-lea volum din serie “ un nou mister pentru Clubul Crimelor De Joi “.

  “Ultimul Diavol Care Trebuie Să Moară” nu este numai o poveste polițistă, ci și un volum al prieteniilor, pierderilor, regăsirilor, împăcărilor. Protagoniștilor din primele volume: Elizabeth cu al ei Stephen, Joyce și cățelul ei Alan, Ron cu Pauline, Ibrahim, Bogdan, li se mai alătură Bob, un specialist în computere. Polițiștii care colaborau cu ei Donna și Chris, acum într-o relație cu Patrice (mama polițistei), au învățat să accepte ajutorul și intruziunile celor din club. O mai avem pe Connie Johnson, marea traficantă de droguri, cu o rețea puternică pe care o conduce și din închisoare. Aici o vizitează Ibrahim, care făcea cu ea consiliere psihologică și uneori îi mai cerea informații despre alți competitori. Povestea curge firesc, bazată pe viața de zi cu zi a protagoniștilor, și pe interacțiunile lor, intersectată din când în când cu paginile de jurnal ale lui Joyce.

  Volumul începe “în forță “ cu o crimă și o interacțiune a unor importanți interlopi.

  În magazinul unui anticar este adusă o casetă urâtă și fără formă, dar plină de heroină pură în valoare de 100.000 lire. Anticarul, Kuldesh Sharma, ar fi trebuit doar să intermedieze livrarea cutiei prin magazinul lui. Dar Kuldesh remarcă ceva deosebit la cutie și-și contactează o prietenă din domeniul antichităților, care îi dă întâlnire într-o pădure pustie. Deși are încredere în persoana contactată, Kuldesh își ia măsuri de precauție și ascunde cutia. Din păcate, la întâlnire, anticarul este ucis.

 Donna și Chris sunt chemați, încep cercetările, dar apare inspectoarea Jill Regan, care le ia cazul afirmând că fiind vorba de heroină va fi cercetat de NCA. Sigur că polițiștii se întreabă de ce este NCA interesată de caz, chiar dacă era vorba de heroină nu era o sumă exorbitantă. Explicația ar fi fost că au vreun polițist sub acoperire în tabăra adversă, sau că unul dintre interlopi trădează.

  Aparent cei doi cedează, urmând ordinele, dar pe ascuns cu ajutorul celor din Clubul de Joi, vor continua să cerceteze moartea anticarului, mai ales că Stephen, soțul lui Elizabeth, fusese prieten bun cu Kuldesh. Sunt căutați cei pe care anticarul i-a sunat sau contactat în acea ultimă zi, așa ajung la alți anticari ca Nina Mishra, fata unor vechi prieteni de familie a lui Kuldesh, și la Samantha Barnes, care picta mici litografii, falsificând semnătura unor pictori iluștrii, mai ales Picasso, și le vindea ca originale. Ea cu soțul ei Garth, un canadian voinic și competent, făcuseră avere din asta. Dar mirajul valorii heroinei îi atrage și pe ei, și Samantha încearcă o alianță cu Connie, întrevăzând o nouă sursă de câștig.

  Caseta fusese trimisă de afgani, și Hanif, care răspundea de operațiune, luase legătura cu interlopi cunoscuți Mitch, Dom, Luca pentru realizarea ei. Acum îi amenință cu moartea dacă nu găsesc drogurile dispărute. Dar oare era vorba doar de droguri sau de altceva?!!!

  Și pornește o adevărată goană după informații, pentru a afla cine l-a ucis pe Kuldesh și unde este heroina. Intervenția lui Connie, care, deși era în închisoare, aflase unele detalii din discuțiile cu Ibrahim (acesta credea că el este cel care o trage de limbă), mai aduce un jucător.

  Și pe acest fond de căutări, urmăriri, investigații membrii clubului prind un tip, care prin metoda “fraudei amoroase” lua bani de la Mervyn, un nou locatar din sat și acum prieten al lor.

  Viețile personajelor continuă cu bune și rele, cu iubiri, împăcări, prietenii, dar și tragic cu moartea lui Stephen.

  În tot acest timp apar alte victime. Sunt uciși Dom, Samantha, Luca, și de fiecare dată este văzută o persoană pe motocicletă. Garth vrea cu orice preț să afle cine i-a ucis soția și se aliază cu Mitch, care trebuie să găsească drogurile.

  Până la urmă, datorită clubului, heroina ajunge la poliție, și Garth va colabora cu membrii clubului pentru a afla cine i-a ucis pe Kuldesh și Samantha, pentru că bătrânii punând cap la cap evenimentele știute, provocând altele noi, vor afla adevărul, dar au nevoie de-o mărturisire.

  Cine l-a ucis pe Kuldesh? Dar pe Samantha? Cine este vinovat de moartea lui Dom și Luca? Ce se întâmplă cu Mitch? Dar cu Garth? Cum a murit Stephen? Ce se mai întâmplă în viețile protagoniștilor?

  Citiți cartea și veți înțelege totul.

  Ca și în celelalte volume sunt multe personaje și întâmplări care par stinghere, dar până la urmă se îmbină într-un tot armonios, pigmentat cu un umor englezesc de calitate, și la final veți avea toate explicațiile.

Iată și câteva păreri avizate:

„O carte inteligentă, plină de compasiune, caldă, emoționantă și FOARTE amuzantă.” (Marian Keyes)

Un roman palpitant, emoționant, la care râzi în hohote.” (Mark Billingham)

O adevărată bucurie.” (Kate Atkinson)

Caldă, înțeleaptă și isteață.” (Val McDermid)

 

blog tour

 

Recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului: Ultimul diavol care trebuie să moară

Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:

Anca și cărțile  

Fata cu cartea  

Analogii, Antologii 

Ciobanul de Azi 

Cărțile mele 

Citește-mi-l

Falled 

Biblioteca lui Liviu

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.