Vacanta la Roma
Vacanță la Roma
Îmi doream de mult să vizitez Roma – cetatea eternă, un oraş grandios, atât de încărcat de istorie. Roma este recunoscută ca parte a culturii universale, centrul istoric al orașului făcând parte din patrimoniul UNESCO. Roma este aşezată pe malul Tibrului, fiind cunoscută și ca orașul celor șapte coline: Capitoline, Palatine, Viminal, Quirinal, Esquilline, Caelian şi Aventine. Pe lângă aspectul cultural, partea modernă şi plină de strălucire a orașului este extrem de atractivă.
Întrucât eram interesați, în primul rând, de obiectivele turistice, ne-am cazat în zona centrului vechi, în districtul Trevi, pe străduța Via del Boccaccio. Înarmați cu o hartă a centrului vechi, pusă la dispoziție cu multă amabilitate de recepționeră, româncă, de altfel, ne facem planul de vizitat.
Primul obiectiv, aflat la mai puțin de 400 de metri de locul unde ne-am cazat, este Fontana di Trevi, care este cea mai cunoscută și, probabil, cea mai frumoasă fântână arteziană din Roma. Figura centrală a fântânii este Neptun, zeul mării, care se află într-un car de luptă ce are forma unei scoici, tras de doi căluți de mare. Unul dintre cai este nărăvaș iar celălalt este calm și supus, simbolizând dispoziția fluctuantă a mării. La stânga lui Neptun se găsește o statuie ce reprezintă abundența, iar cea din dreapta reprezintă sănătatea. Deasupra sculpturilor se găsesc basoreliefuri. Apa de pe fundul fântânii reprezintă marea. Legenda spune că cel ce aruncă o monedă în apă se va întoarce la Roma.
Mi-am adus aminte de celebra scenă din filmul Dolce Vita, în care Anita Eckberg, alături de partenerul ei din film, Marcello Mastroianni, intră în fântână sub căderea de apă.
Fontana di Trevi se află momentan în restaurare, care se pare că va mai dura până anul viitor. Cu toate acestea, tot am putut admira grandoarea acestui monument.
Seara ne-am plimbat prin centrul vechi. Am vizitat Piața Spaniei și Piața del Popolo. A fost o încântare să ne pierdem printre sutele de turiști, să admirăm străduțele mici, pavate cu piatră, casele acoperite cu flori, clădirile monumentale, portocalii încărcați de fructe, pinii falnici, micile terase scoase în stradă.
Via del Boccaccio – străduţa pe care am stat
Piața Spaniei este unul dintre cele mai populare locuri de întâlnire din Roma. Turiștii sunt irezistibil atrași de combinația dintre faimoasele Trepte Spaniole, fântâna în formă de barcă aflată în partea de jos a scărilor, obeliscul aflat în capul scărilor și frumoasa biserică franceză Trinita dei Monti. Fontana della Barcaccia a fost creată de Pietro Bernini, tatăl mult mai faimosului Gian Lorenzo Bernini. Priveliștea Romei din capul scării este superbă.
Scara monumentală din Piaţa Spania şi biserica Trinita dei Monti. În prim plan fântâna Barcaccia.
Piața del Popolo are în centru un obelisc egiptean autentic, adus de la Templul Soarelui din Heliopolis. Fântâna care îl înconjoară este dominată de patru lei. În spatele obeliscului se află două biserici gemene, Santa Mari a dei Miracoli și Santa Maria in Montesanto.
Piaţa del Popolo cu obeliscul egiptean şi cele două biserici gemene
A doua zi, miercuri, ne-am hotărât să mergem la Vatican, unde urma să aibă loc Audiența papală, în Piața Sfântul Petru.
În drum spre Vatican am trecut prin Piața Navona. Când pătrunzi în piață, pur şi simplu ți se taie respirația. Piața Navona are trei fântâni absolut superbe, o altă atracție de aici fiind biserica în stil Baroc, Sant’Agnese in Agone. Piesa centrală a pieței o reprezintă magnifica Fântână a fluviilor, creație a lui Bernini. Sunt reprezentate simbolic cele patru mari fluvii ale lumii: Gangele, Dunărea, Rio del Plata și Nilul. Celelalte două fântâni sunt Fântâna lui Neptun și Fântâna Maurului.
Fântâna celor patru fluvii Fântâna Maurului
Vaticanul, cea mai mică țară din lume, servește drept centru spiritual pentru milioane de credincioși romano-catolici din întreaga lume.
Piața Sfântul Petru este piața cea mai mare din Roma. În centru se înalță un frumos obelisc egiptean. Piața este plină ochi de credincioși, alături de care ascultăm, cu emoție și respect, discursul papei. Vorbele pline de profunzime îți pătrund direct în suflet, te simți mai bun, mai curat.
Piaţa Sfântul Petru în timpul Audienţei papale
După ce se termină audiența, ne îndreptăm spre Castelul Sant’Angelo, aflat în apropiere, o clădire labirint cu o istorie impresionantă. Clădirea a servit mai întâi drept mausoleu, apoi a devenit parte din zidul orașului, mai apoi a fost transformată într-o fortăreaţă, a ajuns să servească drept reședintă papală şi mai apoi drept închisoare militară. În zilele noastre este un muzeu naţional şi un important obiectiv turistic din Roma ce atrage un numar impresionant de turişti din toata lumea. Denumirea provine dintr-o legendă veche. În timpul unei solemne procesiuni desfășurate în anul 590 pentru a implora Fecioara să pună capăt ciumei care depopula orașul, a apărut pe cer un înger și s-a așezat pe vârful Mausoleului, punând spada în teacă, în semn de grație îngăduită. A fost înălțată atunci o capelă în onoarea îngerului, iar mai apoi o statuie ce amintea de miracol, operă a lui Raffaello da Montelupo. În Sala di Apollo, decorată cu fresce, în podea se află ferestre iluminate, prin care vedem coridoarele subterane care conduc la temuta închisoare papală.
La ultimul etaj, de pe terasa mare pe care este așezat Arhanghelul în bronz de Verschaffelt, admirăm o superbă panoramă a orașului.
În cartea Îngeri și demoni de Dan Brown, cei patru cardinali sunt aduși în Castelul Sant’Angelo, despre care se spune că era legat printr-un pasaj secret de Vatican. Îngeri si demoni, cu Tom Hanks în rolul principal, s-a filmat în Piazza del Popolo, Piazza Navona, Castelul Sant’Angelo, în exteriorul bisericii baroce Santa Susanna și pe străzile Romei. Podul care conduce la Castelul Sant’Angelo este străjuit de o armată de statui de îngeri. În noaptea în care s-au făcut filmările pentru Îngeri si demoni, fiecare înger a fost luminat aparte.
Podul către castelul Sant’Angelo Vedere panoramică de pe terasa castelului
În următoarea zi ne-am propus să vizităm Columna lui Traian, Monumentul lui Vittorio Emanuele II, Colosseum și Forul Roman.
Columna lui Traian, situată în Forumul lui Traian – parte a forumurilor imperiale, a fost ridicată între anii 106-113 pentru a onora victoriile împăratului Traian in Dacia. O spirală de reliefuri este gravată de jur împrejurul coloanei. Pe columnă exista peste 2000 de personaje gravate în scene ce descriu povestea celor doua războaie romane din Dacia dintre 101-102 şi 105-106. Mi-am adus aminte de Badea Cârțan, țăranul român care, în anul 1896, a călătorit pe jos timp de 45 de zile pentru a vedea cu ochii lui Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român. A dormit lângă Columnă, iar când s-a trezit a doua zi, dimineaţa, în jurul lui erau strânşi o mulţime de gură-cască: poliţişti, pompieri, măturători, precupeţe… Presa din Roma a scris în ziua următoare: „Un dac a coborât de pe Columnă: cu plete, cu cămașă și cușmă, cu ițari și cu opinci„.
Columna lui Traian situată în Forumul lui Traian Detaliu de pe Columna lui Traian
Monumentul lui Vittorio Emanuele II, construit în onoarea primului rege al Italiei unificate, se înalță la baza Capitoliului. Construcţia lui a stârnit polemici şi a atras critici, asta datorită demolărilor făcute în zonă. O importantă parte din colina Capitolină şi un vast cartier medieval au fost distruse. Albul marmurii de Brescia nu prea se încadrează în maroniul Romei creând o notă discordantă faţă de clădirile şi ruinele din jur. Cu toate acestea, nu se poate nega frumuseţea acestei clădiri. De la terasa Quadrighe, din vârful monumentului am admirat o panoramă asupra oraşului care te lasă fără cuvinte, observând dintr-o singură privire Colosseum-ul, Forul Roman, bisericile din centrul istoric, Piazza Campidoglio, Quirinale.
Monumentul lui Vittorio Emanuele II şi vedere panoramică de pe terasă – în depărtare se observă Colosseumul
Colosseumul este probabil cea mai impresionantă clădire a Imperiului roman. Deși în prezent structura monumentală este o ruină, reprezintă în continuare un obiectiv turistic foarte frumos și impozant. Această imensă arenă, cu o capacitate de 55000 de locuri, era folosită ca loc de desfășurare a sângeroaselor lupte cu gladiatori și animale, care se bucurau de mare succes în rândurile romanilor. Părți ale clădirii, inclusiv fațada de marmură, au fost folosite pentru construcţia monumentelor mai noi, printre care Bazilica Sfântul Petru. În pofida trecerii timpului și a repetatelor acțiuni de devastare, aspectul său exterior s-a păstrat în mare parte. Sunt vizibile cele patru niveluri arcuite, scările și galeriile care conduceau spre locurile din amfiteatru. Tribunele erau ocupate după sex și rangul social.Chiar lângă Colosseum se află Arcul lui Constantin, având trei arcade, foarte bine conservat. Pentru ridicarea sa, multe materiale din alte construcții mai vechi au fost refolosite, o practică des întâlnită în acele vremuri. De exemplu, statuile din partea de sus au fost luate din Forumul lui Traian. Acestea reprezintă soldați capturați de romani din armata dacilor în timpul războaielor dintre Traian și Decebal.
În Forul Roman se desfășura viața publică a orașului în timpul Imperiului Roman, lucru evidențiat de multe vestigii, temple și biserici. Cu puțină imaginație, poți vedea Imperiul Roman revenind la viață în acest loc. Părți ale multor clădiri din diverse perioade sunt vizibile.
Ultima zi am rezervat-o vizitării Muzeelor Vaticane, Capelei Sixtine și Bazilicii Sfântul Petru.
Muzeele Vaticane, ce găzduiesc cele mai mari și valoroase colecții de artă din lume, cuprind zece muzee diferite. Turiștii au acces și la sălile de expoziție ale Bibliotecii Vaticane și la alte săli decorate cu fresce din perioada Renașterii, printre care cele pictate de către Raffaello și, bineînțeles, Capela Sixtină. Sunt foarte multe exponate care ne-au atras atenția. Pe lângă picturi și sculpturi, am admirat armuri, tapiserii, mozaicuri, vase grecești, obiecte de artă africană.
Tavanul din Galeria Geografică Sarcofag cu statuie personificand raul Tibru
Uciderea preotului Laocoon Hercule
Tavanul Capelei Sixtine a fost pictat de Michelangelo între 1508-1512. Minuțioasa acțiune de restaurare din anii ’80 și ’90 ai secolului trecut a vizat curățarea acestor fresce și înlăturarea straturilor ulterioare de pictură cu care au fost acoperite unele detalii de anatomie umană de către unii papi mai puritani. Pe unul din pereții capelei apare Judecata de apoi, o altă pictură a lui Michelangelo, terminată în anul 1541. Am avut marele noroc ca, ajungând în Capela Sixtină, să găsesc un loc pe scaun chiar sub renumita pictură Crearea Omului . Este o senzație extraordinară să te afli în acel loc și să poți să admiri ”pe viu” aceste superbe picturi.
Tavanul Capelei Sixtine Pictura Judecata de apoi
Bazilica Sfântul Petru a fost construită de Împăratul Constantin ca un sanctuar deasupra mormântului Sfântului Petru și este cea mai mare biserică din lume. Bazilica Sfântul Petru are o funcție solemnă cu ocazia celebrării sărbătorilor de Crăciun, de Paşte, proclamării noilor papi și funerariilor celor defuncți. Cupola sa amplă a fost proiectată de Michelangelo. Interiorul este magnific. Ramâi mut de admirație în fața sculpturilor din interior, dintre care Pieta, impresionanta sculptură a lui Michelangelo, precum și spectaculoasele lucrări ale lui Bernini.
Baldachinul lui Bernini Cupola situată deasupra altarului Pieta lui Michelangelo
Câteva cuvinte despre gastronomia italiană. Mâncarea este foarte gustoasă și consistentă. Din oferta fiecărui restaurant nu lipsesc bruschetele, pizza, pastele, preparatele din pui și din pește. La fiecare pas întâlnești câte o pizzerie și e o adevărată plăcere să consumi atmosferă la o terasă așezată direct în stradă.
Mi-am adus aminte de cartea ”Mănâncă, roagă-te, iubește”, de Elizabeth Gilbert. În Italia, eroina experimentează senzaţia de ”dolce far niente”, adică plăcerea de a trăi, de a nu face nimic, de a sărbători orice, de la victoria unei echipe până la celebrarea unei pizze.
„Măcar pentru câteva luni din viață, e chiar atât de groaznic să călătorești prin timp fără nicio ambiție în afară de aceea a descoperirii unei mese copioase? Sau să înveți o limbă străină fără să ai alt motiv în afara plăcerii de a o auzi?“
De asemenea, mi se pare inspirat un citat din romanul ”Cartea dragostei”, de Philippa Fioretti, pe care, nu întâmplător, l-am citit când mă aflam la Roma, întrucât o bună parte din acțiunea cărții se petrece acolo.
”Spre seară, când s-a întors pe străzile medievale, totul în jurul ei părea frumos – pietrele brute de pe jos, ghivecele de pe ziduri, pline de margarete, azalee și panseluțe, obloanele deschise la perete, până și mizeria de pe stradă era o mizerie frumoasă.”
Mi-au mai rămas multe obiective de văzut și chiar pe cele vizitate mi-aș mai dori să le revăd, așa că, deși nu am putut să arunc o monedă în apa din Fontana di Trevi, tot sper să mă mai întorc la Roma.
Superba incursiune in istorie, cultura, romantism… frumoasa calatorie! Multumesc! :*
Nu degeaba se spune ca toate drumurile duc la Roma :).
Sper sa mai duca si drumul meu, macar de…o suta de ori.
Și al meu sper să mai ducă, măcar o data 🙂 Sau de mai multe ori …
O calatorie absolut superba, si un buchet de amintiri de neuitat pe care le-ai impartasit cu noi! Multumesc Tyna!
Roma e o destinatie unde imi doresc si eu sa ajung, candva!
Interesant articolul!
Eu am avut norocul sa ajung de doua ori sa vizitez Roma… Si inca mai sunt obiective turistice pe care inca nu le-am vazut…Asa ca, sper sa mai ajung!
Ce minunat trebuie sa fie sa poti vizita aceste locuri incarcate de frumusete, arhitectura, istorie! Ma bucur pentru tine ca ai reusit sa le vezi. Si eu imi doresc sa ajung candva acolo.
Multumesc Tyna pentru ca prin intermediul tau am vizitat Roma! Avand in vedere ca niciodata nu am plecat in afara tarii ,a fost o placere sa aflu atatea lucruri interesante!
Citind articolul tau scris intr-o maniera oarecum romantica si atat de bine documentat, m-am simtit pentru cateva clipe alaturi de tine pe strazile Romei. O prezentare fascinanta. Roma trebuie vazuta macar o data in viata! Multumim ca ne-ai impartasit aceste momente minunate din viata ta, prin ele am trait si noi cateva clipe minunate.
O descriere minunata,cu incarcatura emotionala.Mi-am reamintit cu placere de locurile pe care le-am vizitat candvaiar,felul tau de a povesti,te face sa-ti doresti sa mai treci prin Roma.MultumescTyna,pentru prezentare .
mi-am propus sa vizitez si eu Roma, anul acesta in luna de miere si se pare ca am ce vizita…foarte frumos