Vrăjitor şi vrăjitoare de James Patterson

Titlul original: Witch&Wizard

Editura: Leda

Număr pagini: 346

An apariţíe: 2012

Autorul James Patterson, s-a născut în 22martie 1947, la New York. Este un autor american de thrillere, renumit pentru romanele sale despre psihologul Alex Cross. A scris şi ficţiune pentru adolescenţi, iar seria Witch şi Wizard, este una dintre ele. Tot în ficţiune apare şi Maximum Ride, Daniel X. Este şi un autor de cărţi romantice, aventură sau nonficţiune.

În 2005 Patterson a iniţiat James Patterson PageTurner Awards, un proiect menit să doneze 850000 de dolari companiilor, şcolilor şi instituţiilor care veneau cu idei originale şi eficace de promovare a cărţilor şi a lecturii. Din 2008 însă nu s-a mai acordat acest premiu, întrucât James şi-a concentrat atenţia asupra unei noi iniţiative: ReadKiddoRead.com, care îi ajută pe părinţi, profesori şi bibliotecari să găsească cele mai bune cărţi pentru copii lor.

Cred în aristocraţie…Nu o aristocraţie a puterii, bazată pe rang şi influenţă, ci o aristocraţie a celor sensibili, atenţi şi îndrăzneţi. Membrii ei pot fi găsiţi în toate naţiunile şi clasele, şi de-a lungul tuturor epocilor, şi între ei există o înţelegere secretă atunci când se întâlnesc. Ei reprezintă adevărată tradiţie umană, singura victorie permanentă a rasei noastre bizare asupra cruzimii şi a haosului.”James Patterson

Wisty, o tânără de 15 ani, fără griji, cu părinţi iubitori, un frate mai mare, are tot ce şi-ar putea dori o adolescentă, asta până într-o noapte când în casa lor au intrat forţele de ordine, militari antrenaţi, şi care au luat cu ei atât pe ea cât şi pe Wiht.

Wiht, un tânăr de aproape 18 ani, cu un comportament normal, practică fotbalul în liceu, cu prieteni normali, dar cu lipsa Celiei, prietena şi iubita lui răpită într-o noapte. Se pare că nu sunt zvonuri, se întâmplă real, au venit şi după el şi sora sa.

Sunt acuzaţi de comportament amoral, de vrăjitorie, dar,ei nu ştiu să aibă nici un dar până când Wisty de furie va începe să ardă ca o torţă, dar fără să păţească ceva. Tot de furie şi neputinţă, fata îi va fulgera prin degete pe cei care încearcă să o ia de lângă familia ei. Poate că sunt vrăjitori, dar ei nu ştiu?

Mama şi tatăl lor le vor da la fiecare un obiect din casă, atât au voie să ia cu ei. Ea va primi un băţ de tobe, el va primi o carte. La ce sunt de folos aceste obiecte?

Ce se va întâmpla cu cei doi fraţi? Vor fi judecaţi de Unicul care judecă, şi vor fi găsiţi vinovaţi, deci vor fi executaţi. Se pare că abia la vârsta de 18 ani se aplică sentinţa, iar Whit are peste o lună…

„Vechea mea viaţă, cu zilele în care chiuleam cu nesăbuinţă de la ore, părea acum la un milion de lumi depărtare. Mi-e dor de ea, şi de casa noastră, şi în special de mama şi de tata, atât de mult încât mă simţeam pe punctul de a-mi pierde minţile.

Stăteam cu ochii aţintiţi în tavan şi visam cu ochii deschişi, aducându-mi aminte…Cum mama obişnuia să stea întinsă în pat cu Wit şi cu mine când eram amândoi mici de tot, iar ea râdea şi râdea, şi ne spunea că ne învaţă cum să iubim râsul, pentru că era unul dintre cele mai bune lucruri din viaţă, poate cel mai bun”

Ne aduceam iar şi iar aminte de viaţa noastră, nu puteam concepe ce ni se întâmplă. Un simulacru de proces, aduşi cu lanţurile, condamnaţi fără drept de apel, închişi într-o închisoare care a fost Spitalul Statal de psihiatrie Bowen.

„Poliţia trebuie să scormonească fiecare grămadă puturoasă de gunoi din ţară, a mârâit Matroana, ca să găsească toţi…viermii ăştia de care să am eu grijă!” aşa erau trataţi sute de copii, fără hrană, fără apă, în condiţii inumane pentru cineva care are doar 5 ani.

Wisty, ceea care nu a fost silită să poarte haine oribile la mâna a doua de la o soră mai mare, nu a fost aleasă ultima la o ora de sport, nu i s-a spus niciodată gură de metal sau grăsană, acum era în mod oficial o ciudată, chiar de trei ori. Un monstru de vrăjitoare radioactivă, aruncătoare de flăcări, iar când doarme şi visează mai şi pluteşte.

Erau vizitaţi de Unicul cu biciul, cel care încearcă să îi înspăimânte să îi domesticească, deşi la urmă Wisty se va înfuria şi …

Se pare că şi aici în închisoare au puteri magice. Fostul coleg de şcoală, acum informator al noului regim ,,Cel Care Este Unic’‘ va simţi pe pielea lui puterea celor doi fraţi. El va fi transformat într-un dihor la dorinţa arzătoare a fetii. Se pare că băţul e bun la ceva.

Dar, când e nevoie să gândiţi zgomotos?,,Pare o contradicţie în termeni. Dar faci ceea ce e necesar să faci atunci când trebuie să te prefaci că nu auzi sunetele fălcilor şi colţilor care mârâie şi muscă peste tot în jurul tău. Trebuie să ţip încontinuu în minte, în timp ce goneam de-a lungul holului cu amândouă găleţile. Fă-o ca şi cum ai alerga la cursa  de o sută de metri-la campionatul regional. Fugi, fugi, fugi!” aşa se pare că trebuie să traversezi culoarul cu câini hămesiţi, şi când ai reuşit să te întorci cu găleţile de zoaie, întârzierea de 6 secunde, îţi este fatală. Matroana te aşteaptă cu pistolul cu electroşocuri şi îţi înhaţă găleţile, în timp ce tu salivezi pe podea. Să definim puţin noua putere, cea care a aruncat asemenea haos peste copii îndeosebi, se numeşte Noul Ordin.

„Noul Ordin este un nou viitor luminos. E un viitor care înlocuieşte libertăţile corupătoare şi iluzorii ale aşa-numitelor democraţii cu o disciplină superioară. A fost nevoie de mulţi, mulţi ani de planificare, de mutaţii politice strategice, de sondaje ştiinţifice, de cercetări demografice, de transmiterea de mesaje precise şi de alegeri atent monitorizate…

Pentru că în acest moment rar din istoria umană, cei care au valori şi principi au posibilitatea de a face doar ce este mai bine. Iar o parte din ceea ce este mai bine, desigur, constă în a lua măsuri pentru eliminarea anormalilor, criminalilor şi a tuturor celor care ameninţă prosperitatea şi calea Noului Ordin”

Whit, încă nu ştim exact de puteri are, până când mâna sa intră până la cot în perete. Când intră cu capul, el descoperă mai multe umbre, printre care şi marea dragoste a lui. Se pare că poate vedea umbrele. Celia îi vorbeşte, îi spune că este moartă, este o semi-umbră, poate veni prin portal şi în lumea celor de sus.

Aflăm de fapt că lumea este multiplă, nu unică. Între Tărâmul Umbrelor, Tărâmul Liber, Lumea de sus şi Lumea de Jos e greu să pierzi socoteala.

Cel Care Este Unic are puterea în lumea de sus, el are puterii incredibile, poate vaporiza oameni într-o secundă.

Celia, îi va ajuta pe cei doi fraţi să evadeze, să treacă de înspăimântătorul Tărâm al Umbrelor, în Tărâmul Liber. Aici lumea este condusă de o gaşcă de copii, din biroul managerului dintr-un magazin universal pe jumătate demolat. Aici conducerea se face pe rând, deoarece doar unul, tinde spre ceva ce are loc acum în Tărâmul de sus.Vrajitor si vrajitoare

Celor doi fraţii li se va cere să ia parte la organizarea unei incursiuni într-o închisoare, care-ar putea salva nişte copii de la vaporizare, sau poate duce la uciderea tuturor.

Cei doi fraţi se pare că sunt Aleşii, iar Noua Ordine încearcă să pună mâna pe ei cu orice preţ. Cine este trădător, cine le este apropiat urmează să descoperiţi voi.

„Gândac! Eşti un gândac! strigăm în minte. Măcar dac-aş putea să-l transform pe judecătorul Unger într-un gândac, m-am gândit. Sunt vrăjitoare, aşa-i? De ce să nu pot face asta? De ce, de ce, de ce? prefă-te în gândac, am murmurat încetişor. Prefă-te în gândac!”

„Muşte în bucătărie

Muşte-n noaptea azurie,

Muşte la apă curgătoare,’

Muşte la prima rază de soare”

Sala de judecată se umpluse brusc cu tăuni enormi, care înţepau.”‘

Cartea această m-a captivat total. Asistăm la încercările disperate a copiilor de a se salva, de a înţelege ce li se întâmplă, de ce adulţi sunt aşa furioşi şi vor să îi înlăture.

Primului volum din această serie îi acord nota 10.

Autor: Nicol

11 COMMENTS

  1. Acum stiu de ce te-a prins asa de mult cartile de Patterson! Si te -a prins lumea ..vrajitorilor! Felicitari Nicol!

  2. Felicitari, Nicol ! O recenzie frumoasa si tentanta ! Imi plac romanele autorului ! locco_smiley_10

  3. felicitari nicol!faina prezentare!lasa ca daca-s thrillere sunt mai interesante! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.