fbi_finalizat_cvr_c1O carte senzationala, in care jurnalistul Tim Weiner, laureat al Premiului Pulitzer, pune sub lupa o institutie emblematica a Americii – FBI, Biroul Federal de Investigatii.
Autorul dezvaluie informatii din mii de documente declasificate recent, inclusiv dosarele secrete ale lui J. Edgar Hoover si peste 200 de relatari ale unor fosti si actuali agenti FBI. Figura centrala a cartii, Hoover a fost numit director al Biroului in 1924, la doar 29 de ani, si a ramas in functie aproape jumatate de secol, pana la moartea sa, in 1972. Metodele neortodoxe de investigatie de care FBI-ul a abuzat, in numele securitatii nationale, in timpul mandatului sau au facut din J. Edgar Hoover un personaj controversat, un maestru al manipularii opiniei publice, obsedat de amenintarea comunista. insa operatiunile conduse de el au fost deseori de o inteligenta si un curaj impresionante – de pilda, instalarea in fotoliul prezidential al Republicii Dominicane a unui informator FBI sau infiltrarea unor spioni in cele mai inalte esaloane ale conducerii chineze si sovietice.
Cartea lui Tim Weiner ne divulga mai mult decat culisele luptei FBI impotriva infractorilor, spionilor si teroristilor. Ne dezvaluie si o alta fata a istoriei, prin portretele schitate unor personaje care au schimbat soarta intregii lumii, de la Martin Luther King la Barack Obama.
De acelasi autor a mai aparut, la Editura Litera, CIA. O istorie secreta, carte publicata in 30 de tari si premiata, in 2007, cu National Book Award.

„O carte remarcabila!“ – The New York Times

„Fascinanta… o naratiune captivanta despre esecuri si scandaluri.“ – Los Angeles Times

Sursa Editura Litera

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.