Acest har necruțător - Emily Thiede - Editura Storia Books - recenzie

Acest har necruțător – Emily Thiede – Editura Storia Books – recenzie

Acest har necruțător

Autor: Emily Thiede 

Titlu original: This Vicious Grace

Traducere: Loredana Voicilă

Editura: Storia Books

Colectia: Young Adult
Anul aparitiei: 2022
Numar pagini: 468

Gen: Fantasy, Young Adult, Romance

   Romanul lui Emily Thiede mi-a sărit imediat în ochi și mi-am dorit să-l citesc încă de când l-am văzut pe Cartepedia. Mă așteptam ca ,,Acest har necruțător” să fie o poveste întunecată, cu scene dramatice sau violente, însă am descoperit un fantasy cu iz de comedie romantică, cu elemente de inspirație italiană și mitologie. O lume plină de magie, cu personaje efervescente, scene senzuale și replici ironice care stârnesc hohote de râs.

,

,- Nu mai gândi atât de tare! i-a cerut ea lui Dante, bucuroasă că nu-i vedea chipul. Te aud râzând de mine în mintea ta.

  – Arăți de parcă ai sta pe cuie.

  Alessa şi-a încrucișat brațele.

 – Nu am mai făcut asta de ceva vreme.

 – Ce anume?

 – Giugiulit. Alintat. Cum vrei tu să-i zici.

 – Eu nu folosesc niciunul dintre aceste cuvinte.

 – Lupii nu se alintă?

 – Nu când lupoaica este bățoasă și țâfnoasă. Pentru că te alegi cu mușcături.”

   Probabil că o parte dintre cititori vor fi dezamăgiți că povestea este mult romanțată, că are scene erotice și prea multe glume, dar pe mine tocmai aceste aspecte m-au încântat peste măsură.  Dacă la început mi-a fost puțin greu să mă deprind cu o serie de denumiri și termini, povestea a reușit să mă prindă în mrejele sale din momentul în care și-a făcut apariția Dante Lucente, supranumit și Lupul, un proscris singuratic, misterios, mucalit și periculos, care avea mereu vorbele la el, persifla pe oricine, dar mai ales pe Alessa. Schimbul de replici ironici și suculente dintre ei mi-a distras câteodată atenția de la acțiune, ba chiar a existat riscul să nu mă mai intereseze firul narativ, deoarece voiam să urmăresc dinamica relației celor doi, iubirea lor secretă.

   Mi-a plăcut să văd cum se dezvoltă relația dintre Alessa și Dante, cum prietenia și loialitatea cresc într-un timp scurt, cum Dante o vede cu adevărat pe Alessa ca pe o persoană, nu ca pe o salvatoare, cum încearcă să îi ofere sfaturi și încurajări. M-a impresionat felul în care s-au completat unul pe celalalat și ceea ce erau în stare să sacrifice în numele iubirii lor. În egală măsură, m-au amuzat replicile și gesturile lor tălâmbe, încât am râs cu lacrimi.

,,- Tu râzi cumva de mine? 1-a întrebat. Crezi că cineva a încercat să mă ucidă din nou și râzi?

Dante și-a astupat gura cu pumnul.

  – Cineva încearcă să te ucidă de când te cunosc.

 Alessa a aruncat tubul de alifie, țintindu-i capul, dar el l-a prins.

 – Am putea să ne punem de acord ca, de acum înainte, când îți spun să-ți miști fundul, să o faci fără să stai la discuții?

 – Fie! Am putea să ne punem de acord că, dacă fac asta, să nu mă târăşti de colo-colo? Finestra nu trebuie bruscată.”

   Alessa Paladino a fost aleasă de zei să fie Finestra și să protejeze insula-sanctuar Saverio de invazia unor demoni înfometați, care abia asteaptau să devoreze pe oricine ar întâlni în calea lor, dar pentru a face acest lucru are nevoie de un partener magic, un Fonte.

   ,,Toți Fonții erau binecuvântați la naștere cu magie defensivă – foc, vânt, apă, aer, pământ, electricitate și așa mai departe și de aceea erau respectați și priviți cu reverență și erau considerați o resursă prețioasă, fie că erau aleși să servească sau nu.”

   Puterea Alessei ar trebui să amplifice magia partenerului ei, dar o singură atingere din partea ei poate ucide pe toți pretendenții. Pentru a o ajuta să-și concentreze puterea, ea este ținută într-o relativă izolare, separată de familie, și i s-a interzis să atingă pe oricine altcineva în afara Fontelui pe care și-l alegea. Din păcate, tocmai și-a îngropat al treilea partener, lumea a început să se teamă de atingerea ei, iar numărul pretendenților s-a diminuat, aceștia preferând să fugă de pe insulă.

   Cei doisprezece membri ai Consiliului ar fi în stare să târască următoarea persoană pe care o alegea Alessa până în Cittadella sub amenințarea săbiilor, dacă era cazul, dar ea voia pe cineva care să vină de bunăvoie. Însă puterile Alessei sunt puse la îndoială de un predicator cu intenții ascunse, care incită lumea la violență, răscolește temerile credincioșilor și îi convinge că moartea Alessei este singura lor speranță de supraviețuire.

   După ce este atacată de propriii ei gardieni, Alessa nu mai știe în cine să aibă încredere. Are nevoie de cineva care să-i păzească spatele până își alege următorul Fonte. Cineva care să îi apere pe cei slabi și să nu creadă în teoriile predicatorului. Ea decide să-și angajeze propria gardă de corp, în persoana lui Dante Lucente, un proscris care participă la luptele ilegale de pe docuri și care poartă pecetea cu care sunt însemnați criminalii. Pe măsură ce rebeliunea se dezlănțuie în spatele porților, secretele lui Dante s-ar putea dovedi cea mai mare trădare dintre toate. El deține cheia care va asigura supraviețuirea Alessei, precum și cheia inimii ei, însă este oare Dante cel care o va ajuta să își controleze darul sau cel care o va distruge odată pentru totdeauna?

   „Acest har necruțător” ne poartă într-o lume captivantă, plină de magie, aventuri, uneltiri, iubiri imposibile, amenințări, secrete și răsturnări de situație neașteptate. Povestea este o combinație de romantism, umor și magie, și se adresează romanticilor care își propun să pășească pentru prima oară în lumea fantasy.

 

,,- Păstrează-ți zeii şi zeițele pe piedestal, dacă vrei, dar ritualurile, regulile, izolarea? Știi că toate acestea nu vin cu adevărat de la ei, nu-i așa? Sunt lucruri scrise de muritori. De bărbați, în mare parte. Avem prostul obicei de a închide persoanele de care ne este teamă și lucrul de care le este cel mai teamă bărbaților care deţin puterea este o femeie care are mai multă putere decât ei.”201

,,- Vreau să nu mai fiu singură și curajoasă. Vreau o îmbrățișare când sunt tristă, ca o fată normală care are o casă și o familie. Vreau să strâng mâini și să mă sărut pe alei întunecate, să înot goală în ocean, să fac toate lucrurile acelea mici și caraghioase pe care nu am știut că s-ar putea să nu am ocazia să le fac vreodată.

  – Există locuri mai plăcute decât aleile în care să te săruți.

  Alessa a râs, în pragul isteriei.

 – Mersi pentru pont! Mă îndoiesc că-mi va fi util.

 – Dacă vrei să-ți controlezi puterea ca să poți trăi apoi o viaţă normală și să te săruţi pe fiecare alee din oraș, atunci agață-te de asta.”

 

Carte disponibilă pe site-ul cartepedia.ro

Recenzii cărți

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.