Scandalul secolului de Gabriel Garcia Marquez – Editura Rao – recenzie
Scandalul secolului, de Gabriel Garcia Marquez – Editura Rao – recenzie
Scandalul secolului
Gabriel Garcia Marquez
El escandalo del siglo. Textos en prensa y revistas ( 1950- 1984)
1981,1982, 1983, 1974-1995, 1991-1999
Prolog de Jon Lee Anderson
Nota editorului de Cristobal Pera
Traducerea din limba spaniolă de Tudora Șandru Mehedinți
RAO Distribuție, 2018/ 2020
Gabriel Garcia Marquez a primit Premiul Nobel pentru literatură, a fost jurnalist și pe parcursul carierei sale a adunat nenumărate reportaje de calitate. Scandalul secolului conține 50 de texte scrise între anii 10950 și 1984,în presă.
Mă bucur că am reușit să citesc un autor clasic care era pe lista mea „must read”. Volumul de texte începe cu o biografie impresionantă a autorului, atât de captivantă încât nu poți lăsa cartea din mână nici măcar pentru o pauză scurtă.
Sunt la prima lectură a scrierilor lui G.G. Marchez și mărturisesc că această antologie m-a convins să caut și celelalte cărți sub aceeași semnătură.
După mulți ani de la apariția acestor texte, ele au actualitate. Realitatea, sub condeiul scriitorului, este o radiografie clară a vieții bazată pe experiența ca jurnalist. Un altfel de jurnalism bazat pe fapte concrete și implicarea presei în știrile pe care urmează să le facă publice. Implicarea directă până și în anchetarea unor morți suspecte. Baza informativă fiind luată prin prezența fizică de cele mai multe ori și informația transmisă mai departe relatată din fapte concrete întâlnite de autor pe parcursul carierei.
Ordinea acestor texte este așa cum au fost scrise, drept urmare se vede nu doar evoluția ca text literar, ci și o maturitate exprimată prin trăirea personală care se simte pe parcursul anilor. Cred că în acea perioadă jurnalismul era diferit și de calitate. În zilele noastre informația nu este întotdeauna preluată direct de la sursă, ci preluată suferind diverse modificări. Ca un telefon fără fir.
„ Asiatica: lumea cu febră de 39 de grade
La 4 mai, scundul și roșcatul John A.Hale, profesor la Malaysia University din Singapore, s-a așezat la microscopul lui, în ciuda căldurii sufocante de 40 de grade, pentru a cerceta o probă de microbi care îi sosise de dimineață de la Hong Kong. După cinci minute, profesorul a telefonat companiei aeriene BOAC și i s-a spus că în cincisprezece minute decola un avion spre Londra. Profesorul Hale i-a trimis urgent cu acest avion doctorului Christopher Andrews, directorul centului mondial al gripei din Londra, un cilindru de sticlă protejat cu strășnicie. Cilindrul conținea probele unui microb extrem de rar, pe care cercetătorul speriat de la Singapore tocmai îl identificase și care, în ciuda precauțiilor sale, avea să provoace boala anului: gripa asiatică. La aterizarea avionului companiei BOAC la Londra, mai mulți marinari de pe un vapor care plecase cu patruzeci și opt de ore în urmă de la Singapore au început să strănute. După o oră, îi dureau toate oasele. După cinci ore, febră de 40 de grade. Unul dintre ei a murit. Ceilalți, spitalizați în Formosa, au contaminat medicii, infirmierele și pacienți. Când centru mondial al gripei, la Londra a tras semnalul de alarmă, gripa asiatică ajungea în Europa. Patru luni mai târziu, în seara în care la Londra a avut loc premiera ultimului film al lui Carlie Chaplin, Un rege la New York, făcuse deja ocolul lumii.”
Uimitor să descopăr că a existat o perioadă asemănătoare cu perioada prin care trecem noi în acest moment. Pe atunci tehnologia nu era așa avansată, dar în ziua de azi, cu atât de multă aparatură de ultimă generație, un microb sau un virus nu poate fi controlat/ protejat.
Mă limitez și nu vă povestesc mai multe din conținutul acestei cărți pe care o recomand. Scriitura captivantă având diverse teme și păstrându-și stilul informativ sigur va prinde cititorul și peste zeci, sute de ani.
Scandalul secolului m-a impresionat cu adevărat.
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Frumoasa recenzie, Vero! 🙂 Imi place tare mult colectia asta de literatura clasica a editurii RAO! 🙂
Da. De acord. Multumesc, Marius
Si mie mi-a placut autorul acum multi ani cand l-am citit.Multumim pentru recomandare Vero!
Merci Arci
Vero, îmi place foarte mult Marquez.
Felicitări pentru recenzie!
Ma bucur, Rodi