Alegerea. Acceptă cu bucurie posibilul de dr. Edith Eva Eger - Editura Pandora M - recenzie

Alegerea. Acceptă cu bucurie posibilul, de dr. Edith Eva Eger – Editura Pandora M – recenzie

Titlu: Alegerea. Acceptă cu bucurie posibilul

Autor: Dr. Edith Eva Eger

Nr. de pagini: 416

Titlu original: The Choice. Embrace the Possible

Traducere: Mihaela Apetrei

Anul apariției: 2021 (ediția a doua)

Editura: Pandora M

Colecția: Anansi Ego

  Există, cu siguranță, numeroși supraviețuitori ai infernului de la Auschwitz, iar povestea fiecăruia confirmă faptul că dincolo de orice orori, există întotdeauna puterea de a merge mai departe. E adevărat, uneori nu știi dacă e vorba de această incredibilă capacitate de detașare sau dacă, e pur și simplu, o sinistră inerție a vieții. Totuși, o parte din supraviețuitori sunt protagoniștii unor povești excepționale de viață, povești pe care suntem privilegiați să le aflăm, culegând dintre rânduri propria noastră putere de a depăși momentele dificile.

  Am citit în ultima vreme mai multe cărți despre atrocitățile războilui și pot spune că nu există riscul căderii cititorului în rutină… și asta pentru că fiecare poveste reală este unică prin desfășurarea ei, prin raportarea personajului principal la durere, prin finalul asupririlor… dar mai ales prin viața de după toate acestea. Sunt convinsă că adevărata provocare a supraviețuitorilor a fost integrarea în normalitate, gestionarea traumelor. Spre deosebire de alte memorii despre Holocaust, Edith Eva Eger are puterea de a vorbi despre minte, despre folosirea acesteia în situații de criză, astfel încât supraviețuirea să fie asigurată.

  Cine este Edith Eva Eger? Ei bine, Edith Eger avea doar 16 ani când a fost trimisă la Auschwitz. Părinții ei au fost gazați, iar la scurt timp după aceea, ofițerul nazist dr. Josef Mengele, cunoscut și sub titulatura de „îngerul morții”, a obligat-o să danseze. De altfel, dansul a fost salvarea sa, acesta fiind motivul pentru care Mengele a permis ca ea să trăiască.

  În anul 1945, când americanii au eliberat lagărele, Edie a fost scoasă dintr-o grămadă de cadavre. Evident, trauma timpului petrecut în lagăr și-a pus amprenta asupra stării psihice a fetei, aceasta petrecând decenii întregi într-o adevărată luptă cu demonii trecutului, încercând să se descătușeze din propriile temnițe ale fricii.

  „Plâng. Mama îmi vorbește din pagina cărții, prin întunericul tiranic al trenului: Amintește-ți mereu, nimeni nu-ți poate lua ce ți-ai pus în minte. Nu putem alege să spulberăm întunericul, dar putem alege să întreținem lumina.”

  După mai bine de trei decenii, Edith înțelege că singurul lucru care ar putea să o elibereze din temnițele încă reci și sumbre ale trecutului este iertarea… așadar se întoarce la Aushwitz și iartă tot ce i s-a întâmplat, iartă totul, reușind astfel să devină mentor, vindecător pentru alte suflete aflate în aceeași situație.

  În prezent, Edith… Dr. Edith Eva Eger are 92 ani și un cabinet de psihoterapie în La Jolla, California. Este o fire activă și este adesea invitată  la Universitatea California din San Diego pentru a ține prelegeri. Este consultant al Forțelor Armate și navale ale Statelor Unite pentru formare și tratarea sindromului de stres posttraumatic. Dincolo de incredibila sa înflorire profesională, Edith a demonstrat prin exemplul său de renunțare la neiertare și la furie, că se poate trăi în armonie, se poate trăi în bucurie, se poate lucra cu mintea, astfel încât ea să devină un aliat, nu un sabotor. Pe lângă pasiunea sa pentru studiul minții și al sufletului, Edith dansează și aceasta este o dovadă a faptului că știe să își valorifice fiecare clipă a vieții.

  Dramele prin care a trecut sunt, desigur, inimaginabile, însă Eger are puterea să le scrie, să le împărtășească cu ceilalți, reliefând astfel capacitatea sa de a învălui trecutul într-o folie impenetrabilă, de a-l păstra, dar fără să-l lase să se amestece traumatic în prezent. Desparțită de familia sa care și-a găsit sfârșitul în lagăr, Eger este un incredibil caz de supraviețuire. Totuși, procesul revenirii la normalitate nu este unul ușor, pentru că „vindecarea nu vine la comandă”.

   Atunci când războiul era pe sfârșite, când tânăra împreună cu sora sa au fost salvate de către americani, era dificil de spus dacă va urma o viață… și dacă această viață avea să mai fie una firească. Totuși, au existat și momente declanșatoare de bucurie, de o emoție indescriptibilă, dar pe care scriitoarea le îmbracă atât de fin în cuvinte, încât cititorului îi este imposibil să nu trăiască imensitatea acelor clipe. Descoperirea că una dintre surorile sale, Klara, era în viață, ascunsă într-o mănăstire, este unul dintre momentele cele mai emoționante, în care se întrevede speranța că dincolo de rău, binele va triumfa întotdeauna.

  Cartea este structurată în patru capitole: Închisoarea, Evadarea, Libertatea și Vindecarea, acestea descriind cu acuratețe și cu o gândire care amestecă emoția cu un discernămând echilibrat, întreg traseul existenței sale, cu fapte și evenimente colosale, dar și cu gânduri și emoții… pentru că dincolo de ceea se se întâmpla în plan fizic, exista o viață emoțională, pe care Edith a știut, se pare, să o gestioneze astfel încât să aibă resurse pentru supraviețuire.

  Desigur, fiecare rând pe care Edith îl scrie poartă emblema acestei experiențe traumatizante prin care a trecut, însă ea discerne faptul că este important să ne recunoaștem puterea personală. Astfel, ea spune că „fiecare moment de teroare despre care credeam că este sfârșitul trăiește în mine, în amintirile și coșmarurile mele. Trecutul nu este mort, trăiește în mine, dar la fel și perspectiva pe care mi-a oferit-o, aceea de a trăi să văd eliberarea, pentru că mi-am păstrat speranța vie în suflet. Am trăit să văd libertatea pentru că am învățat să iert”.

  Această învățare de a ierta – atât de imposibil de întâlnit în lumea actuală – generează numeroase traume, iar Edith știe să analizeze fiecare caz pe care îl primește la cabinetul său fără să aibă atitudinea de superioritate prin nivelul înalt de suferință la care a fost supusă. Edith a căpătat în timp capacitatea de a asculta și de a înțelege, dar mai ales aceea de a le arăta și altora sensul și incredibila importanță a iertării. Chiar dacă pacienții săi au dificultăți care par mult mai insignifiante decât trauma prin care a trecut Edith, aceasta ajută pe fiecare să își deschidă inima și mintea către adevăratul sens al existenței.

  Este important de precizat faptul că fiecare capitol este o etalare a propriei povești, dar și o raportare la ceilalți, la durerile lor, la traumele și incapacitatea lor de a ierta, de a ieși din carcera trecutului.

  Atât titlul, cât și coperta au o simbolistică profundă. Avem posibilitatea de a alege, chiar și atunci când circumstanțele exterioare par să suprime libertatea. Edith subliniază importanța colosală a vieții interioare. Putem alege, putem fi liberi numai atunci când ne-am eliberat de trecut și de toată povara emoțională a acestuia.

  Recomand cartea celor care vor să descopere aspecte din istoria trăită de către oamenii simpli, celor care vor să citească o poveste de viață adevărată, despre cum să nu renunți nici atunci când totul pare anost, nici când ți se pare că nu mai ai nicio șansă de supraviețuire.

„Alegerea ne amintește cum arată curajul în vremuri dificile și ne spune că avem cu toții darul de a cântări ce am pierdut și ce ne-a rămas.” Oprah

„Un volum de memorii care amintește de Anne Frank și Viktor Frankl. Dar este mai mult decât o carte – este o opera de artă. M-a impresionat și mi-a indus acea stare de grație pe care o ai când asculți o sonată de Mozart, un sonet de Elizabeth Barrett Browning sau privești tavanul Capelei Sixtine.” Adam Grant

„Un tulburător volum de memorii despre supraviețuirea la Auschwitz… Nu-mi pot imagina un mesaj mai important pentru contemporani.” The New York Times Book Review

„Viața lui Edith Eger ne dezvăluie puterea de a trece prin cele mai cumplite orori și de a pune acea suferință în slujba celorlalți. Ea a găsit adevărata libertate și iertare și ne arată că putem face la fel.”

Desmond Tutu Laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Carte disponibilă pe site-ul Pandora M

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Alegerea – Acceptă cu bucurie posibilul de dr. Edith Eva Eger – recenzie

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.