Când te-am găsit - Catherine Ryan Hyde
Literaturapetocuri.ro Recenzii cărţi

Când te-am găsit, de Catherine Ryan Hyde – Editura Trei – recenzie

Când te-am găsit  

Titlu original: When I found you

Autor: Catherine Ryan Hyde

Editura: Trei

Colecția: Fiction Connection

Data apariției: 2019

Numărul de pagini: 448

Traducător: Mihaela Ionescu

   Când te-am găsit – Catherine Ryan carte cu şi pentru adolescenţi.

    Catherine Ryan Hyde este o scriitoare americană de mare succes, născută în 1955 într-o familie de scriitori. Nu e de mirare că a vrut să urmeze același drum și a încercat să debuteze cu foarte mare greutate, după ce textele ei au fost respinse de 122 ori. Asta da perseverență! Cel mai cunoscut roman al ei este Pay it forward, care a fost și ecranizat. Personajele principale ale filmului sunt Kevin Spacey, Helen Hunt și Haley Joel Osment. În general, scrierile sale sunt despre oameni simpli, dar într-o manieră optimistă. Ea vorbește despre recuperarea după abuzuri, despre rezolvarea problemelor și abordează și teme considerate tabu, cum ar fi alcoolismul sau homosexualitatea. Se poate spune că este o autoare extrem de complexă și de sociabilă, fiind deschisă interacțiunilor.

   ,,Când te-am găsit” spune povestea lui Nathan McCann, care găsește într-o zi de octombrie un bebeluș în pădure. Dat fiind că viața sa pare să nu fi avut niciun sens până în acel moment, prins într-o căsnicie care a ajuns într-o rutină mult prea apăsătoare, el se gândește să înfieze copilul. Dar băiatul are o bunică, iar aceasta vrea să îl crească. Ceea ce îi dă lui Nathan planurile peste cap. Dar asta nu îl împiedică să vegheze asupra băiatului, să îi trimită cadouri și să se intereseze de el. Ba chiar o pune pe femeie să promită că cei doi se vor întâlni la un moment dat:

Vreau doar atât – și cred că e un lucru rezonabil -, la un moment dat în decursul vieții acestui copil, aș vrea ca el să mă cunoască. Vreau să-l aduceți la mine atunci când s-a maturizat. Sau când e încă adolescent. Dumneavoastră hotărâți când. Și vreau să ne faceți cunoștință și să-i spuneți: ”Acesta este bărbatul care te-a găsit în pădure.” În felul acesta o să mă cunoască. O să fiu și eu cineva pentru el.”

    Nat Bates, copilul salvat de la moarte, crește și devine un adolescent cu probleme. Introvertit, cu predilecție pentru belele și imposibil de stăpânit, ajunge nu o dată la poliție și face totul pe de-a-ndoaselea față de cum îl sfătuiește bunica sa. E adevărat, nici nu are parte de dragostea unei familii adevărate, și cred că de aici pleacă toate problemele. Atunci când primește încă o pereche de mănuși de box de la Nathan, știe că acesta va fi scopul lui în viață – să devină boxer. Și face totul pentru a-și îndeplini visul. Atunci când e vorba de ceea ce își dorește el, Nat este foarte hotărât. Când vine vorba de școală, lucrurile se schimbă. Tocmai de aceea, bunica sa, simțind că nu mai face față, îl duce la Nathan și îl roagă să aibă grijă de el.

 Acest ”al doilea” abandon al lui Nat de către familia sa de sânge îl zguduie puternic, dar cred că faptul că a ajuns în casa lui Nathan e cel mai bun lucru care i se putea întâmpla. Nathan e ferm, fără a fi dur, este hotărât și politicos, fără a fi furios, se impune prin cuvinte, nu prin țipete sau lovituri. Deși toți îl asociază cu bunicul lui, cred că nu e rău să spunem că Nathan e figura paternă ce i-a lipsit lui Nat. Și deși Nathan își reface viața după moartea soției sale, tot băiatul pe care l-a găsit în pădure rămâne cel mai important în viața sa și-l va susține până în pânzele albe.

-Am dat să îi zic că dacă mă mai minte vreodată… vezi, acum nici măcar nu pot să termin propoziția asta. Dacă m-ar mai minți din nou, cum aș reacționa? Ce-aș face? M-aș lepăda de el? I-am promis că n-o să fac asta niciodată. Să-l alung? Ar fi a treia oară în viața lui.

-Poate există un motiv pentru care toată lumea în alungă.

Îmi vine greu să cred că și-a supărat dincolo de orice iertare mama în primele patru sau cinci ore de viață.

Femeia nu răspunse imediat. În întuneric, Nathan se simțea cumva nedumerit dacă conversația se încheiase sau nu. Nu părea încheiată.

Apoi, Eleanor spuse:

-Vrei să-mi zici că indiferent de ce o să facă băiatul ăsta, tu vei continua să-l susții?

-Ei bine…da. Este exact ceea ce spun.

-Și atunci, indiferent de ce necaz aduce el în viețile noastre, noi trebuie doar să stăm și să acceptăm?

-Aș vrea să nu te fi hotărât deja că băiatul ăsta nu o să ne aducă altceva decât necazuri.

-Noapte bună, Nathan.

-Te rog să încerci să nu ai prejudecăți în legătură cu el.

-Noapte bună, Nathan.”

   Nathan a făcut pentru băiat anumite lucruri la care nimeni pe lume nu s-ar înhăma. Oricât de mult ai ține la un copil pe care l-ai salvat de la moarte, probabil nu ți-ai sacrifica familia sau căsnicia pentru el. Nathan, prin comportamentul, răbdarea, dragostea și loialitatea pe care i le-a arătat lui Nat, a făcut mai mult poate decât mulți părinți pentru copii lor. Nat a avut alături de el un sprijin și un susținător pe care mult prea puțină lume îl are.

   Când te-am găsit e mai mult decât un roman despre un adolescent cu probleme. Este vorba despre sprijin, despre dragoste, răbdare și loialitate. Este vorba despre cât de mult poți să iubești pe cineva și despre cum o întâmplare la care nu te așteptai îți poate da sens vieții. Pentru Nathan și Nat, întâlnirea lor din acea zi de octombrie le-a schimbat în mod cert viața.

Cartea Când te-am găsit – Catherine Ryan Hyde o găsiţi pe site-ul Libris.ro

Recenzii cărţi

 

***Gabriela Bratu***Mămică de beagle, devoratoare de cărți, curioasă din fire. Sunt o tipă sociabilă, loială celor dragi, iubitoare de animale, dar și de oameni. Îmi place să cred că fiecare din noi are ceva frumos în interior. La fel, îmi place să cred că oricine poate să citească, trebuie doar să vrea! Poate că ingineria nu se pupă extraordinar cu literatura, dar cititul și scrisul sunt viața mea. Am răbdare, însă fără să mă calce cineva pe coadă. O dată ce sunt stârnită, chiar îmi pun ambiția să fac un lucru. Și mai ales, să-l fac bine!

7 COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.