Asasin american - Vince Flynn
Literaturapetocuri Recenzii cărţi thriller

Asasin american, de Vince Flynn – Editura Preda – recenzie

Asasin american

American Assassin

Vince Flynn

Traducere: Cristina Preda

Editura Preda

An apariţie: 2018

Număr pagini: 463

Seria Mitch Rapp

   Asasin american cărţi thriller.

   Vince Flynn (1966-2013) s-a născut în Saint Paul, Minnesota. Absolvent al Academiei Saint Thomas (1984) și Universității St. Thomas (1989), Flynn decide, în 1991, să renunțe la o promițătoare carieră în marketing pentru a deveni pilot în Forțele Aeriene ale SUA.Din motive de sănătate este obligat să renunțe și devine scriitor până în 19 iunie 2013 când moare de cancer.

  Flynn a fost influențat în scrierile sale de autorii: Leon Uris,Tom Clancy, Ernst Hemingway, John Irving, Robert Ludlum, J.R.R.Tolkien, Gore Vidal.

   Invitat frecvent al posturilor de știri, Flynn a câștigat recunoașterea publicului și a presei datorită expertizei sale în zona serviciilor secrete și a previziunilor referitoare la amenințarea crescândă a terorismului Islamic.

Seria Mitch Rapp se compune din 13 romane scrise de Flynn și încă 5 scrise de Kyle Mills, folosind și notițele lui Vince.

   Romanele din seria Mitch Rapp scrise de Vince Flynn sunt: ”American Assasin”(Asasin American – ed Preda),”Kill Shot”(Lovitură Fatală – ed. Preda),”Transfer of Power”,”The Third Option”,”Separation of Power”,”Executive Power”,”Memorial Day”,”Consent To Kill”(“Permisiunea De A Ucide – ed Coresi),”Act Of Treason”,”Protect And Defend”,”Extreme Measures”,”Pursuit Of Honor” și “ The Last Man”.

Următoarele 5 au fost scrise de Kyle Mills:”The Survivor”,”Order To Kill”,”Enemy Of State”,”Red War” și “Lethal Agent”.

   “Spectaculoasă și foarte actuală…Nimic nu se compară cu a-l privi pe Mitch Rapp învingându-i, în ficțiune, pe inamicii pe care nimeni nu pare capabil să-i răpună în viața reală…Odată cu atacurile de la 11 septembrie, o nouă eră literară a luat naștere și acesta este cel mai bun produs al său de până acum.”(The Providecne Journal)

“Regele intrigii politice inteligente”.(Dan Brown)

   Aprecierile acestea și multe altele m-au determinat să vreau să-l citesc pe Vince Flynn. Am citit un alt roman al lui “Permisiunea  De A Ucide” și mi-am dorit să citesc seria, începând cu primul volum, pentru a-mi da seama de începuturile lui Mitch Rapp, de motivațiile lui și modul în care a ajuns să fie cel mai bun. Am văzut și filmul, care sincer, m-a dezamăgit, poate nu am rezonat eu cu actorul care juca rolul principal. Acum după ce am citit cartea pot să vă spun că Mitch Rapp din film este o palidă umbră a personajului principal din roman.

   Personajul principal, Mitch Rapp, pare unul greu de înțeles.Viața lui a început cu o copilărie relativ normală, într-o suburbie frumoasă a Washington-ului. Băiat cuminte, cu note  bune la toate materiile, mai ales la limbi străine, excelase la toate sporturile, calitate care-l făcuse popular în școală. La moartea subită a tatălui său Rapp avea 13 ani, nu se izolase, poate și pentru că interacțiunile lor fuseseră puține. Preocupat de muncă și de interesele lui, tatăl lui Rapp: “Nu fusese nici bun, nici rău. Pur și simplu nu fusese.”

   Totuși își asigurase material familia, așa că acasă lucrurile nu se schimbaseră prea mult. Dar, deși Rapp avea un grup de prieteni fideli, avusese momente neplăcute la meciuri, la banchete, la festivitățile unde era singurul fără tată. Mai mult, Rapp fiind cel mai mare fusese mai îngrijorat pentru fratele lui mai mic și pentru mama sa.

Ce se schimbase în gândirea și dorințele lui era faptul că-și dorea “stabilitate în relațiile personale:

Dacă moartea tatălui său îi deschisese ochii asupra unui aspect, acesta era faptul că timpul trece.Toți murim. Unii mai devreme, alţii mai târziu, dar în ultima instanța era ceva inevitabil.

   Așa că Rapp se aruncă cu însuflețire în tot felul de sporturi la care va excela. Pe Mary o cunoaște când avea 16 ani, ea făcea atletism, el baseball. Împreună în liceu, apoi la facultate, amândoi dorindu-și cariere, amândoi făcând sport, planificându-și toată viață împreună.

   Dar atacul terorist cunoscut sub numele ‘Pan Am Lockerbie”, Scoția, unde un avion a explodat în aer a ucis 259 de pasageri, printre care și Mary, și 11 oameni la sol, a venit peste ei ca un taifun. A fost mult mai distrus decât la moartea tatălui său, inițial s-a prăbușit și s-a închis în el. Abia la  înmormântare a conștientizat și mai acut pierderea, realizând că n-o va mai avea alături de el.

   Rapp s-a redresat cu o voință supraomenească, pentru că nu era tipul de om care să plângă și să se văicărească. Și-a înnăbușit sentimentele și s-a înrolat pentru că voia să pedepsească vinovații și să se răzbune:

Ceilalți erau liberi să plângă și să se văicărească, nu și el. El voia să rănească pe cineva, să-l facă să plătească. Nu avea idee cum să-și atingă acest obiectiv, dar știa cu o siguranță absolută că vrea să ucidă vinovații, oamenii responsabili pentru prăbușirea avionului. Habar nu avea dacă e bine sau rău, dar nici nu-i păsa.Tot ce știa era că furia și ura țineau durerea la distanță. Așa că s-a refugiat în ele.”

   Mitch întră într-o organizație de luptă, o formațiune de operațiuni speciale secretă, care lupta pentru combaterea terorismului. Mai concret “asasini secreți”, oameni care îndeplineau sarcini date de oficialii SUA. Antrenamentele la “Fermă”, locație secretă CIA, sunt complexe și controversate, monitorizate și conduse de Stan Hurley, fost coleg de arme cu directorul de Operațiuni al CIA, Thomas Stanfield, de Dr.Irene Kennedy, protejata acestuia și fina lui Stan, dar și de psihologul Lewis.

   Stan Hurley este pornit pe Rapp de la început. În primul rând acesta nu venea din armată ca ceilalți, era adus de Irene pe care el o vedea tot ca pe copila pe care o iubise și o apărase, și în plus la prima confruntare tânărul îl învinge, deși Stan luptă murdar împotriva regulilor stabilite de el. Dar Irene este încântată de calitățile recrutului, Lewis și Stanfield sunt de acord cu ea, mai ales că Rapp manifestase spirit de observație, analiză clară și inteligentă a mediului și a persoanelor, antrenament puternic și abilitatea de-a deprinde orice i se predă, cum ar fi trasul cu arma.

  Așa că Stan nu mai are ce face mai ales că Stanfield îl salvase din situații limită și îi dăduse o șansă. Și poate că se vedea pe el însuși în acest tânăr, de aici posibil o urmă de gelozie pe tinerețea pierdută.

   Stanfield, veteran al Războiului Rece, văzuse cum două decenii de politică bazată pe interese de partid lăsaseră America într-o poziție extrem de vulnerabilă. Scurgeri de informații, spioni prinși și torturaţi sau pur și simplu oameni infiltrați trădaseră informații și rețeaua de spioni fusese afectată, cu toate acordurile secrete și tacite cu alte state. Stanfield hotărăște să pregătească agenți pentru războiul împotriva terorismului Islamic. Planul era înființarea unei echipe de operațiuni clandestine (echipa Orion), un grup care să-și desfășoare activitățile în afara structurilor de comandă, oameni care, practic, nu există.

   Kennedy și Stan sunt însărcinați cu recrutarea, dar întrebarea care se pune este ce fel de om este dispus să ucidă pentru țara lui  fără să poarte uniformă? Cum trebuie să fie? Ce motivație să aibă?

   Și aici intervine Mitch Rapp, student și sportiv de elită, conștient că urmărirea vinovaților în justiție nu duce la rezultate, vrea răzbunare. Mai mult, psihologic e dotat cu puterea de-a separa lucrurile și de-a plănui cu sânge rece o o răzbunare letală.

Era logic. Inamicii trebuiau uciși, iar Rapp era mai mult decât dispus să fie persoana care să se ocupe de asta. Știa ce urma să se întâmple. Urma să fie antrenat, pregătit, transformat într-o armă perfectă, după care urma să fie trimis să-i vâneze. Pe fiecare unul câte unul. Pe toți cei care conspiraseră să ucidă acei civili nevinovați într-o zi friguroasă de decembrie.”

   După antrenamentul dur de la Fermă este trimis în primele misiuni. Sigur că va mai avea ciocniri cu Stan, care poate și din dorința de a-și proteja oamenii analizează și planifică prea mult lucrurile. Rapp în schimb este bun în a asimila detaliile și situațiile favorabile misiunii..

   Este momentul în care Beirutul, divizat, fierbe, teroriștii se înarmează, traficanții de arme fie ei arabi, turci sau ruși se îmbogățesc. Banii sunt spălați în bănci din Elveția și păstrați în conturi secrete.Turcul Sharif, sirianul Sayyed, rusul Ivanov, sunt legați de aceleași interese cu bancherul Dorfman, banii și interesele fac o legătură puternică.

   Agentul american John Cummins fusese capturat la Beirut, sirianul Sayyed, care se consideră un expert în tortură, încearcă să afle ce știe. Americanii trimit un om de afaceri să-l răscumpere, dar este ucis de sirieni. Rușii îl vor și ei pe american, lui Ivanov nu-i pasă de nici un acord, convins că știe ceva de banii dispăruți din conturi.

Dar cum totul pare a se învârți în jurul banilor, Rapp și un alt recrut sub conducerea lui Stan demarează misiunea.

   Traficantul de arme și bancherul sunt uciși, ei pun mâna pe toate datele și conturile bancare din străinătate și banii dispar din conturile rusului și ale sirienilor, lucru care stârnește discordie și bănuieli în ambele tabere.

   Destinația echipei este Beirut unde ajung separat. Din păcate, Stan este recunoscut la aeroport și capturat de sirieni împreună cu celălalt recrut. Rapp, care vine pe altă rută, este pus în situația de a-și salva colegii, mai ales că are impresia că șefii lor nu fac nimic să-i ajute.

 Ce va face Rapp? Cum va acționa? Cum va contracara acțiunile sirienilor și ale rușilor? Se vor descoperi banii? Se vor răzbuna americanii pe cei care le arestează și torturează oamenii? Ce alianțe se fac și se desfac?

   Sunt numai câteva întrebări la care veți găsi răspuns citind cartea.

   Flynn își conturează și caracterizează minuțios și cu acuratețe personajele, fie ele principale sau nu, prieteni sau dușmani, puși în contextul luptei politice pentru putere și supremație, confruntați cu corupția, lăcomia și trădarea.

   Sunt curioasă cum va evolua Mitch Rapp în viitoarele acțiuni și pericole ale muncii și vieții lui.

Iată și câteva păreri avizate:

Un Rambo perfect echipat pentru războiul împotriva terorismului.”(The Washington Times)

Un thriller perfect….care se deplasează cu viteză unei rachete Stinger.”(Revista People)

Un roller-coaster, un thriller care te ține cu sufletul la gură”.(Star Tribune)

Cartea Asasin american, de Vince Flynn o găsiţi pe site-ul Editura Preda.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

10 COMMENTS

  1. Am si eu cărțile autorului pe lista de dorințe. Felicitări pentru recenzie, Arci si multumim de recomandare

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.