Asasinul din Tokyo - Jocurile Căinței de Barry Eisler

Asasinul din Tokyo – Jocurile Căinței, de Barry Eisler – Editura Meteor Publishing – recenzie

Asasinul din Tokyo – Jocurile Căinței

Barry Eisler

Redemption Games

Traducere Mihai-Dan Pavelescu

Editura Meteor Publishing – 2018

Număr pagini: 320

Asasinul din Tokyo Jocurile Căinței de Barry Eisler thriller.

  Barry Mark Eisler  s-a născut în 1964 în New Jersey. După terminarea universității de drept s-a alăturat CIA, unde a deținut o funcție în cadrul Secției de  Operațiuni. Demisionează în 1992 deziluzionat de birocrația existentă și se alătură unei firme de avocatură. Lucrează pentru ei în San Francisco-Bay Area, mai apoi în Japonia. În 1999 revine în Bay Area pentru un nou început. Din 2003 devine scriitor cu normă întreagă. Primul sau roman “Rain Fall” din seria “John Rain” a luat numeroase premii. După acest roman în 2009 Sony Pictures Japan realizează un film în versiune japoneză. În 2014  Slingshot Global Media anunță realizarea unei mini serii TV după romanul sau numită ”Rain” cu Keanu Reeves în rol principal.

  Nu știu dacă ați citit sau nu vreo carte din serie așa că am să vă vorbesc puțin despre personajele principale.

   În primul rând John Rain, tatăl japonez, mama americană catolică.Tatăl fusese ucis în timpul unei demonstrații stradale din Tokyo, pe vremea când Rain avea 8 ani. Șocul și frica, simțită când mama sa i-a dat vestea, l-au urmărit de-a lungul anilor. Mama este cea care-i este alături, îl duce la biserică suficient de des ca experiența slujbelor și obiceiurile catolice să-i rămână în minte. Moartea mamei, războaiele din Vietnam și Afganistan, toate experiențele luptelor îl modelează și devine un lup singuratic, un om care face parte din două lumi și din niciuna. Specializat în arte marțiale, în lupte letale, bine antrenat, rapid, știind să ucidă astfel ca totul să pară din cauze naturale, mereu atent și prudent, Rain devine un asasin profesionist, o fantomă ale cărei aptitudini sunt solicitate, contra cost, de diferite organizații și guverne. Are însă un obicei: nu acceptă nicio  sarcina care i se pare nemotivată și nu omoară femei și copii. Altfel este o mașină de ucis letală.

  Dar acum, către vârsta de mijloc, în armura lui au loc niște fisuri și este nevoit să învețe să aibă încredere, să aibă pe cineva alături, lucru care-l sperie și îl face uneori vulnerabil.

Oare ce poate să-l facă pe Rain vulnerabil?

În primul rând ideea că are un prieten și partener de nădejde, pe Dox.

  Dox, fost pușcaș marin, lunetist și asasin, fusese trimis să-l ucidă pe Rain. Dar spre surprinderea tuturor, Dox credincios propriilor valori morale, sfârșește prin a lucra cu el și chiar a-i salva viața, deși însemnă să renunțe la o sumă mare de bani.

Nu puteau exista doi oameni mai diferiți ca aspect fizic, ca fire, ca manifestare.

   De-o parte asiaticul slab și mai mic de înălțime, de cealaltă americanul înalt, voinic, gălăgios, dar în același timp tăcut, răbdător și letal la nevoie. Felul  de a fi al lui Dox glumeț și cald, prietenia, modul în care-i “ține spatele” îl fac pe Rain să “se deschidă “ și chiar să-i simtă lipsa când nu sunt împreună. Cei doi lucrează bine în echipă completându-se reciproc.

   Și mai e Delilah, o agentă Mossad, care lucrează mai mult sub acoperire. O cunoscuse la jobul anterior, se ajutaseră și se sprijiniseră reciproc. Delilah era la fel de bine antrenată și letală ca el. Urmase apoi o mică vacanță și o mică poveste de iubire.Se prețuiau și se simțeau bine împreună.

Cam astea ar fi personajele principale.

Și acum despre acțiunea romanului.

   Recomandat de Dililah, Rain este contactat și angajat de Mossad să-l ucidă pe Manny Levi, un evreu, chimist, expert în proprietățile explozive ale diverselor materiale, care-și vindea cunoștiințele teroriștilor.

  Agențiile reușeau uneori să-i aducă în fața autorităților, dar diferite chichițe juridice sau pur și simplu opțiunea unei alte agenții de a-i folosi, îi salvau de la condamnări.

  Așa că frustrații, ce-i care-i voiau închiși, preferau să-i ucidă. Dar cei din Mossad nu puteau s-o facă chiar ei deoarece presupuneau că Manny colabora cu C.I.A.

  Era simplu să-l ucidă, dar era important ca nimic să nu ducă la ei și aici interveneau abilitățile lui Rain.

  Dox și Rain îl urmăresc pe Manny la Manila, unde află că acesta avea un copil cu o tânăra filipineză, pe lângă familia oficială din Johannesburg, de aceea petrecea așa mult timp aici.

Îl urmăresc, fac planul, totul este în regulă până când Rain este gata să-l atace în toaleta unui restaurant.

Dar…surpriză…apare copilul și el se blochează.

E bulversat de ce i se întâmplă și e gata să renunțe la contract.

În schimb Mossadul crede că Rain a trădat și vor să-l elimine, să nu li se afle implicarea.

  Îi cer, ca un test totodată, lui Delilah să-i dea întâlnire. Se întâlnesc, doar că Delilah hotărăște să colaboreze cu Rain pentru că ține la el și realizează că nu e vinovat.

   În același timp Rain este gata să fie răpit de o echipă de asasini, trimisă de Hilger, fost C.I.A., acum contractor privat, dar cu puternice relații printre oficialii care-i erau datori sau se temeau de el. Așa afla ce-l interesa.

Urmează bătăi, urmăriri, crime, trădări.

  Rain și Dox află unde va avea loc întâlnirea, pusă la cale de Manny pentru Hilger, cu un cunoscut și periculos terorist arab, pe care Mossadul îl vrea în mod deosebit.

  Delilah, Rain și Dox își unesc forțele și abilitățile și reușesc să realizeze ce și-au propus.

Ce se întâmplă cu Manny și teroristul arab?

Cine îl ajută pe Rain cu informații?

Ce se întâmplă cu Hilger și agenții Mossadului?

Care este rolul jucat de fiecare personaj?

Câteva întrebări la care veți afla răspuns citind cartea.

   Veți urmări nu numai acțiunea trepidantă, ci și viața personajelor, poveștile lor, temerile, sentimentele, sufletul lor.

  Barry Eisler nu numai că are un stil simplu, incitant și alert de-a derula o acțiune plină de adrenalină, dar ne conduce prin lumea și obiceiurile Asiei, ne dezvăluie mituri și legende, obiective turistice și culinare.

  Versurile de mai jos sunt cel mai bun și mai concludent motto, nu numai pentru primul volum, dar pentru întreaga serie:

“Nu vom conteni cu explorarea

Și sfârșitul dibuirii pururi

Va fi s-ajungem de unde-am pornit

Și să cunoaștem locu-ntâia oară.”(T.S.Eliot-Patru cvartete)

Cartea o găsiți pe site-ul Editura Meteor Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Recenzii cărți thriller

 

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

10 COMMENTS

  1. Interesant roman, l-am trecut pe listă! Felicitări pentru frumoasa recenzie! Mulțumesc pentru recomandare!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.