Atracție periculoasă de Judith McNaught-recenzie

Titlul în engleză : Paradise

Număr pagini 607

Editura Miron

Traducere  Marilena Cojocaru

Anul apariției 2010

Seria Second Opportunities: 1. Atracţie periculoasă, 2. Perfect, 3. Şoaptele nopţii, 4. Cineva să mă apere

Aceasta e cartea care mi-a cucerit sufletul și m-a făcut să trăiesc cu intensitate fiecare clipă. Judith McNaught a știut cum sa creeze un cuplu demn de invidiat. Dragostea dintre cei doi e intensă, sublimă, fermecătoare.

Meredith Bancroft a avut o copilărie strictă, singuratică. A fost rățușca cea urâtă, dar când s-a maturizat a devenit partida perfectă, o femeie demnă de admirat. Descoperindu-l pe Matt a aflat cum este să o iubească cineva, să o adore şi să îi fie alături. Chiar dacă a avut parte de aceste clipe pentru scurt timp, sufletul ei a fost marcat pentru totdeauna. Se crede îndrăgostită de Parker, dar tind să cred că e doar o iluzie a unui bărbat perfect, tot pentru a-l mulţumi pe tatăl său. Chiar dacă de-a lungul anilor a descoperit cât rău i-a făcut, ea se îngrijorează de sănătatea lui şi e dispusă să îl asculte mai departe. A luptat cu îndârjire pentru a ocupa un postul de conducere la firma Bancroft & Company, dar nu a realizat un lucru esential, tatăl său nu îi va da niciodată această şansă pentru că e femeie. Nu îl intererează că fiica lui e mult mai competentă decât cei care sunt în consiliul de conducere, are experienţa necesară, dar şi studii care să îi ateste aceste calităţi. Abia în ultimul ceas Meredith îşi dă seama de indiferenţa de care a dat dovadă tatăl său atâta timp şi de tot ce a fost dispus să facă doar pentru orgoliul său fără să îl intereseze de fericirea singurului său copil.

Matt Farell a știut să valorifice toate calitățile. Deși s-a născut într-o familie cu posibilități reduse a învățat foarte bine și a studiat intens pentru a putea să depășească condiția. Suferise când mama lui a fost răpusă de o boală crudă, dar s-a detașat rapid și a devenit curând stâlpul familiei. L-a ajutat pe tatăl său care căzuse în patima bătuturii, dar și pe Julie, sora lui care moștenea istețimea și spriritul competitiv. În momentul în care o întâlnește pe Meredith și ajunge să o cunoscă își dă seama că e precum un vis din care nu ar vrea să se trezească. Sunt la poluri opuse, dar îi unește ceva sublim și ajung să se iubească cu pasiune. A fost incredibil să văd cum un bărbat se transformă în momentul în care descoperă sufletul pereche, dar și cum această flacără începe să se stingă urmând ca după unsprezece ani să renască cu si mai multă forță decât la început. L-am admirat pentru forța lui, îndârjirea cu care a trecut pentru orice obstacol și a îndurat umilință, condiții vitrege pentru a deveni cineva în viață. Și-a dorit foarte mult să ajungă să îi ofere lui Meredith viața pe care și-o dorea, luxul și siguranța, fără să realizeze că ea își dorea ceva mult mai de preț, ceea ce îi lipsise din copilărie, dragostea și încrederea lui.

Am descoperit doi bărbați în Matt, cel care era simplu muncitor, dornic să treacă și prin foc pentru a avea afacerea proprie și Matt cel care acum este un bărbat bogat, dorit de femei, o adevărată forță pe piață, un adversar de temut.

Philip Bancroft e un tată dur, cu frustrări care trăiește cu obsesia că soția lui l-a înselat, de aceea se comportă oribil cu fiica lui care nu are nici o vină pentru greșelile mamei sale. O urmărește, îi controlează fiecare pas și o acuză pentru ceva ce n-a făcut. Nu știe să aibă încredere în singura lui fiică, nu îi arată că o apreciază, din contră știe doar să pretindă, să domine, să aibă ultimul cuvânt în orice ar face Meredith. Dacă aș fi putut să îl pedepsesc, aș fi făcut-o cu drag, dar din fericire pentru el, autoarea i-a arătat o cu totul altă față spre final și a ales să îi dea o șansă.

Patrick Farell a fost o punte între Matt și Meredith. La început a fost reticent, fără să le dea o șansă, dar în timp a urmărit suferința băiatului său și a ajuns să îi cunoască. I-a certat când au greșit sau i-a impulsionat atunci când a zărit o rază de speranță pentru ei.

Parker Reynolds l-am antipatizat de la bun început. Chiar dacă Meredith îl adora și era îndrăgostită de el, n-am putut să îi atribui un rol important. Pe măsură ce a evoluat relația lor și au devenit un cuplu am remarcat o sclipire, dar când a găsit persoana potrivită sufletului său, am știut că acum merită să îl stimez pentru că a renunțat la perfecțiune și a ales ceea ce i se potrivea cu adevărat.

Lisa Pontini o prietenă de încredere, de la început până la sfârșit. Chiar dacă era opusul prieteni sale Meredith, a avut întotdeauna ceva special. Talentul său a ajutat-o să demonstreze că bursa primită de la Philip Bancroft a fost o reușită. Chiar dacă a provenit dintr-o familie modestă a reușit să pătrundă în lumea bună și să arate că tineri ca ea, merită o șansă pentru a dovedi că sunt capabili.

Decembrie, 1973

Meredith Bancroft (13 ani) e o fetită solitară, crescută fără mamă, controlată de tată și e dornică să aibă măcar o prietenă la școala unde învată. Lisa Pontini este opusă ei, face parte dintr-o familie numeroasă și cu o situație materială precară, dar firea ei veselă, o determină să o îndrăgească pe loc. Preferă să îi spună că tatăl său este șoferul limuzinei care o ia în fiecare zi de la școală. Crede că dacă îi ascundă că tatăl ei deține magazinul Bancroft & Company, Lisa ar fi putut să o îndepărteze pe ea și să nu mai fie apropiate. Meredith e complexată de persoana ei, e o fetiță urâțică, stângace, poartă ochelari și proteză dentară.

Iunie, 1978

Peste ani Meredith se transformă și devine tânără blondă, atractivă, înaltă, suplă, care stârnește interesul tuturor. Pasiunea ei pentru Parker Reynolds ar fi putut să devină realitate, dar încă nu era momentul lor. Tatăl său, Philip Bancroft încuraja prietenia cu acesta pentru că tatăl lui era bancher și făcea parte din elita societății. Legătura ei cu Lisa se menține, ajungând să meargă împreună la studii mai departe și să împartă aceeași cameră timp de patru ani la liceu. Chiar îl convinge pe tată ei să acorde o bursă special pentru Lisa, iar acum se remarca prin talentul său pentru design.

Meredith este invitată pe 4 iulie la o petrecere organizată de un club privat, toți oamenii importanți își făcuseră apariția, inclusiv tatăl său care are grijă să îi facă observații chiar și acum când are optsprezece ani. Încercase să îi facă pe plac acestuia, să-l mulțumească fiind copil model, note, maniere, comportament ireproșabil, dar tatăl său era un maniac al controlului, trebuia să-i dea raportul despre orice, traseu parcurs, prieteni și tot timpul o compara cu mama sa și o considera o femeie ușoară fără să îi dea cea mai mică șansă să demonstreze contrariul.

În acest loc ar fi trebuit să se simtă bine confortabil, dar ceva pare să lipsească. Atmosfera se animă când un bărbat îi atrage atenția. Jonathan Sommers, un prieten din grup își dorea să se răzbune pe tatăl său și invitase la petrecere pe Matt Farell, muncitor la una din platformele de petrol ce urma să primească o primă consistentă de o sută cincizeci de dolari dacă rezista doi ani și foarte apreciat pentru calitățile lui. Tatăl lui Jonathan îl dăduse pe Matt drept exemplu de urmat în speranța că fiul lui se va trezi la realitate.

Matt Farell (26 ani) este înalt,brunet, ochii gri-metalic, „arogant, mândru și dur”, și totuși deschis, amuzant, emana „sex-appeal pur sută la sută”. Știe că locul lui nu este la această petrecere, totul era evident și vrea să plece, însă Meredith este de altă părere. Îl surprinde că alege să converseze, să îl prezinte tuturor drept prietenul tatălui său, lăsând impresia că este un om important de afaceri. Se simt bine împreună, iar la sfârșit înainte de focul de artificii îndrăznește și o sărută. Focul stârnit, pasiunea evidentă îi transpun într-un alt mediu, iar diferențele dintre ei dispar ca prin minune, dar tatăl lui Meredith îi trezesc la cruda realitate și imediat ia măsuri când îi vede împreună. Supărată pleacă acasă, dar pe drum îl vede pe Matt și se oferă să conducă mașina pentru a evita un accident. Ajunsă acasă Meredith decide că e momentul să renunțe la inocență, să facă ceea ce tot o acuza tată său că realizase demult și face dragoste cu Matt. E surprins că e virgină și la sfârșit îi lasă un număr de telefon, în cazul în care ar fi dorit să-l contacteze.

După șase săptămâni Meredith rămane însărcinată și nu știe cum să procedeze, singura persoană la care se gândește este Matt, îl caută cu speranța că vor găsi o soluție convenabilă. De îndată ce o vede, Matt își dă seama care este motivul. Ascultă ce variante are Meredith și din start exclude avortul, singura soluție convenabila era căsătoria. Știe că e ceva pripit, de importanță majoră, dar la mijloc era un suflet, copilul lor. Din acel moment ajung să petreacă împreună șase zile și șase nopți de vis. O duce la el acasă, îi cunoaște tatăl, la început un pic reticent, nemulțumit de alegerea lor și de diferența socială, dar preferă să îi lase în pace. Singura persoană încântată este Julie, sora lui Matt, o adolescentă caldă, zâmbitoare, fericită că va avea în sfârșit o soră. De la ea ajunge Meredith să afle câte ceva despre Matt, ce ambiții are, studii terminate cu brio și chiar dacă muncea acum ca mecanic avea să ajungă departe pentru că era foarte bun.

Matt este în cel dea nouălea cer, încetul cu încetul se îndrăgostește de Meredith și ar fi fost dispus la orice sacrificiul pentru ea și copilul lor. Îl durea sufletul să știe că trebuie să plece în America de Sud tocmai acum, dar speră să o convingă să meargă împreună acolo, astfel nu stăteau despărţiti timp de doi ani cât avea prevăzut în contract.

Meredith simte cum e cuprinsă de val, dar nu poate rezista tentației, dragostea ce o învăluie când e cu Matt și tandrețea lui o transformă, se simte fericită și se bucură de fiecare clipă fără să să se gândească la consecinte, la plecarea lui, la reacția tatălui său când va afla ce nebunie a făcut și la studiile pe care trebuia să le întrerupă din cauza sarcinii. Acum important era momentul, ei și ceea ce împărțeau, departe de prăpastia socială, de consecințe, de părerile celor din jur.

Momentul adevărului ajunge și Meredith trebuie să îi spună tatălui său despre copil și căsătorie. Din prima clipă îl acuză pe Matt pentru că a pus ochii pe banii ei și îl jignește, dar acesta preferă să nu riposteze,ci să ignore și să meagă mai departe neținând cont de amenințările acestuia.

Se desparte cu greu de Meredith, dar își promit să vorbească frecvent la telefon, să își scrie și dacă vor fi condiții să vină după el în America de Sud. Matt se ține de cuvând, dar ceea ce descoperă acolo depășește orice așteptări, locuiesc în condiții mizere, departe de oraș. Face eforturi supreme pentru a trimite scrisori, merge special zeci de kilometri pentru a vorbi la telefon, știe că tensiunea e mare și ajung să se certe frecvent, dar dragostea e mare și e dispus la sacrificii pentru Meredith, să îi ofere condițiile cu care e obișnuită.

Meredith îi scrie cu ardoare destul de des, dar ceea ce nu știe este că tatăl său are planuri de sabotare și îi ascunde scrisorile ce le trimite, dar și pe cele care le primește de la Matt. Sarcina evoluează, e tristă și se distanțează de soțul ei pe măsură ce scrisorile încetează să apară.

La șase luni pierde sarcina și e la un pas de moarte, speră ca măcar atunci Matt să îi fie alături, crede că telegrama ei îl va informa în ce stadiu este, dar în schimb primește doar o solicitare de divorț și un refuz categoric. Ceea ce nu știa era că tatăl său era cel care urzise acest plan, manipulându-i pe amândoi. Matt știa că ea avortasase și îi cerea divorțul, iar Meredith aflase că el primise o sumă de bani pentru a semna actele de divorţ şi nu îl interesase de soarta ei şi de pierderea copilului lor.

Noiembrie, 1989

După unsprezece ani, Meredith este pe punctul de a realiza ceea ce își dorise cu ardoare. Este o femeie încrezătoare, matură, logodită cu Parker Reynolds și speră ca în curând să obțină postul de conducere la Bancroft & Company, ajungând astfel singura femeie din familia Bancroft care reușise asemenea performanță.

Matt Farell este un om de afaceri, cunoscut și râvnit de femei. În tot acest timp construise un imperiu în plină ascensiune, avea oameni de încredere care îl informau corect despre tot ceea ce îl interesa, era un om care ştia să facă investiţii.

Destinul îi aduce față în față pe Matt și Meredith la un eveniment social, dar acum sunt pe picior de egalitate. Are o atitudine demnă, elegantă, dar își menține aceeași aroganță și emană forță în formă brută. Meredith nu se aștepa să îl vadă, simte o repulsie față de el și îl jignește chiar de față cu un jurnalist, astfel vorbele ei ajung să fie relatate în presa de scandal.

Ceea ce nu știa Meredith e că Matt era în continuare soțul ei. Descoperă documente de la divorț care se dovedesc a fi false. Parker le verifică și constată că avocatul era un escroc găsit de Bancroft, iar soluția era să îl convingă pe Matt să accepte un divort tacit, doar aşa se puteau căsători la data stabilită.

Matt are alte planuri cu Meredith Bancroft și îi propune un pact. Vrea de la ea 11 săptămâni în care au șansa să se cunoască mai bine. Își dorea câte o săptămână pentru fiecare an pierdut, iar el ar fi oferit în schimb soției sale, dacă ar fi pierdut pactul, divorțul imediat plus alte beneficii materiale destul de importante.

Meredith este oripilată de condițiile lui, dar se vede nevoită să accepte. La sfârșit va obține ceea ce își dorea, libertate pentru a se căsători cu bărbatul de care era îndrăgostită și postul mult dorit la compania tatălui său. Toate aceste lucruri se petrec într-o perioadă de stres și nesiguranță pentru Bancroft & Company, sunt în prag de a fi sabotați și oameni din umbră au gânduri de răzbunare.

Cum se vor încheia perioada de cunoaștere? Vor reuși cei doi să descopere ce anume i-a despărțit sau se vor duela ca doi nebuni? Ce planuri are Matt dincolo de aparențe? De ce face atâtea investigații în jurul companiei deținute de Philip Bancroft? Vrea să o saboteze pentru a se răzbuna pentru toată suferința pricinuită? De ce își asumă asemenea risc? Ce se ascunde în sufletul celor doi? Mai există dragoste? Dacă Meredith îl alege pe Matt cum rămâne cu Parker? Cum se vor aranja lucrurile dintre ei? Cum va reacționa Philip Bancroft? Ce mai plănuiește de data aceasta? Cum se va termina acest război?

Această carte merită citită. Are sare şi piper, plus alte îngrediente care o fac specială.

10 puncte /10

14 COMMENTS

 1. 10 pentru carte, 10 pentru recenzie! Mi-a plăcut foarte mult cartea, am citit-o pe nerasuflate, acțiunea este bine structurata iar personajele principale- Matt si Meredith sunt fiinte puternice, care se lupta sa razbata in viața !

  • Geo ai dreptate. E o carte deosebita si merita recomandata. E o lectie de viata care te pune pe ganduri. Totul este atat de bine prezentant si de realist incat ai impresia ca faci parte din peisaj.

 2. O carte superba! Majoritatea cartilor scrise de Judith McNaught sunt bune. Are un stil ca cred ca este pe gustul majoritatii citiorilor. Buna recenzie, Mili, se vede cat ti-a placut cartea.

 3. Stai asa Mili ca mi-ai luat ochii cu logoul de la final – luminezi ca in Las Vegas 😀
  Atractie periculoasa – a fost prima mea intalnire reusita cu McNaught 😀 Inainte de ea,nimerisem peste „Amnezie” care mi-a dat multe batai de cap( a se traduce- lacrimi,chin,uram personajul masculin).Dar cartea careia tu i-ai facut recenzie am numai cuvinte de lauda.Cand am terminat-o de citit ,parca imi parea rau ca ma desparteam de personaje.
  Recenzie de nota 10, carte de nota 10!

  • Alina da, m-am gandit ca e cazul sa imi dau cu sclipici si sa merg in tari straine. E bine ca m-ai plasat in Vegas, imi place. E o carte minunata, ia eu sunt in asentiment cu tine, cu greu mi-a venit sa citesc…sfarsit.

 4. Super recenzie , Zana 🙂 10 puncte pentru ea si 10 puncte pentru carte

  Judith McNaught este printre scriitoarele mele preferate .
  Am citit aceasta carte cu mare placere, de fapt am citit tot ce a aparut scris de ea la noi.
  Recomand aceasta carte , recomand aceasta scritoare 😉

  • Păcat ca nu au mai publicat nimic de ea… Are un stil deosebit: te tine captiv de la început la sfârșit ; treci prin toată Paleta emotiilor : de la ras in hohote la lacrimi de provoci inundații, iar la final ai vrea sa o iei de la început !

 5. Foarte frumoasă recenzia, Mili, se vede că ai pus suflet în ea iar cartea te-am impresionat. Când sunt în pană de cărți, știu unde găsesc recomandări bune, – pe site la voi. Mulțumim muuuult mult pentru munca depusă și sufletul pus. Pupici!

  • Andrei, multumesc. Da este o carte la care tin foarte mult. M-a impresionat si am dorit ca si cei care ii dau o sansa, cumva sa simta emotia. Sper ca vei avea curajul candva sa o abordezi.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.