Autograf de George Arion – Crime Scene Press – recenzie

Autograf de George Arion – Crime Scene Press – recenzie

Autograf de George Arion - Crime Scene Press - recenzie

Autograf, de George Arion – Crime Scene Press – recenzie

Autograf

Autor: George Arion

Crime Scene Press – 2022

Număr pagini: 380

  “GEORGE ARION s-a născut în 5 aprilie 1946 la Tecuci. Absolvent al Facultății de Limba și Literatură Română din București – 1970.
În prezent este Director general al S.C. Publicațiile Flacăra S.A., Președintele Fundației „Premiile Flacăra” și Președinte al Romanian Crime Writers’s Club. Membru al Uniunii Scriitorilor din România.
A publicat volume de versuri, critică literară, jurnalistică. A semnat scenariul la două filme polițiste (Enigmele se explică în zori, 1989, Atac în bibliotecă, 1992) și la serialul TV Detectiv fără voie (2001). Autor al unui libret de operă și al mai multor piese polițiste.”
”Proză mystery & thriller:
Atac în bibliotecă – 1983, Profesionistul – 1985, Trucaj – 1986, Pe ce picior dansați? – 1990, Crimele din Barintown – 1995, Nesfârșita zi de ieri – 1997, Detectiv fără voie (integrală Andrei Mladin) – 2001, Camelonul – 2001, Anchetele unui detectiv singur – 2003, Spioni în arșiță – 2003, Necuratul din Colga – 2004, Crime sofisticate – 2009, Fortăreața nebunilor – 2011, Sufocare – 2012, Insula cărților – 2014, Însoțitorul lui Iisus – 2016.”
”Cărțile lui George Arion au fost traduse în engleză, franceză, rusă și macedoneană.
A fost distins de trei ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1985, 1995, 1999).
Cetățean de Onoare al orașului Tecuci.
În 2013, Asociația Națională a Detectivilor din România i-a acordat titlul de Detectiv de onoare.”

Un remarcabil volum de teatru-teatru, pe o gamă largă de formule perfect stăpânite.” (Ion Bogdan Lefter)

  Am citit volumul și prefața despre “Teatrul Polițist” scrisă de Ion Bogdan Lefter, care explică și lămurește unele noțiuni.

  Volumul conține 10 piese sau cum precizează autorul “șapte piese mortale, o farsă și două monodrame”:

Scena crimei sau Caruselul ucigașilor

Amintiri din livada cu meri

Misterul unei nopți cu viscol

Două kilograme de heroină

Revelion cu poștașul

La capătul răbdării

În labirint (libret de operă)

Administratorul (farsă/comedie)

Autograf (monodramă)

Actrița (monodramă)

  Înainte de fiecare piesă autorul face un scurt istoric al acesteia: când a fost scrisă, unde și când a fost publicată, unde și când a fost pusă în scenă și jucată, și bineînțeles distribuția, fiecare piesă având parte de  mari actori ai scenei româneșți. Urmează apoi pagina cu personajele și în final piesa.

  Primele  șapte sunt piese polițiste, “piese mortale”, cum le numește autorul. Fie că acțiunea se petrece în țară, sau în Barintown, loc drag autorului, care apare și în alte romane, conținutul este la fel de interesant și incitant. Dezvăluirea misterului, a crimei, a vinovaților, sosește odată cu povești de viață interesante, date despre situația economică și politică a lumii și cu interacțiunile personajelor cu cei din jur, la fel ca a răzbunării cauzate de diverse frustrări. În multe dintre scene poți recunoaște situații și întâmplări petrecute în jurul nostru în  diferite epoci.

Piesa “ În Labirint” a fost un libret de operă care-l aduce în scenă pe celebrul, deja, “Andrei Mladin”.

  Urmează apoi  “o farsă de Duminica Surdului”, “Administratorul”, care ilustrează la scară mică alegerile din ziua de azi, felul, inconștiența și inconsecvența cu care se votează, manevrele făcute de candidați.  Totul pare foarte ușor de recunoscut, nu????

  Ultimele două sunt  monodrame, deși eu cred că am să le spun simplu monologuri (poate nu e termenul corect), scrise unul pentru actorul Eugen Cristea, altul pentru marea actrița Cezara Dafinescu. Ambele conțin elemente reale din viața lor, dezvăluite de autor, sigur având permisiunea acordată. Viața lor din copilărie, adolescență, școală, maturitatea, bătrânețea, greșelile, reușitele, dezamăgirile, iubirile, trădările.Toate acestea sunt grefate pe modelul vieții din acele vremuri, al educației, al anilor de studenție, al mentalităților și al situației sociale, economice și politice.

Mi-a plăcut să citesc piesele, deși mi-a fost destul de greu să mă transpun în  mijlocul lor.

  E mai greu să-ți imaginezi decorurile (chiar dacă excelent descrise), să ți-i închipui pe protagoniști, decât să vezi o piesă de teatru pusă în scenă și jucată de mari actori.

  Dar Domnul George Arion ne oferă ocazia unui exercițiu mental deosebit, dorința de-a descoperi vinovatul și, nu  în ultimul rând, un comic al situației, un umor de calitate, caracteristic stilului pe care-l întâlnim în toate romanele lui.

Dar trebuie să le citiți si să le savurați personal!

Felicitări Domnule George Arion!

Mulțumim CRIME SCENE PRESS!

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Autograf de George Arion – Crime Scene Press – recenzie

 

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.