Brigăzile fantomă – John Scalzi – Editura Nemira – recenzie
Brigăzile fantomă – John Scalzi – Editura Nemira – recenzie
Editura Nemira
Imprint Armada
Anul publicării în limba română: 2023
Titlul original: The Ghost Brigades (2006)
Traducere: Cristina Ghidoveanu
Număr de pagini: 352
Romanul science fiction Brigăzile fantomă, scris de John Scalzi, a fost publicat pentru prima oară în anul 2006. Faptul că el se constituie în continuarea unei serii nu implică neapărat necesitatea de a citi volumul anterior pentru a înțelege ceva: povestea sa funcționează independent, dar cu atât mai mult cei care au parcurs deja aventurile lui John Perry vor avea curiozitatea să descopere răspunsuri la întrebări rămase neclarificate în Războiul bătrânilor.
Soldații Forțelor Speciale, corpul de elită al Forțelor de Apărare Colonială (FDC) care apără Pământul și alte colonii umane de extratereștrii ostili, sunt creați în laborator folosind ADN-ul recruților decedați înainte de a intra în serviciu, motiv pentru care sunt porecliți Brigăzile Fantomă.
Când se descoperă o alianță între trei specii extraterestre, ce s-au unit împotriva oamenilor, și trădarea savantului Charles Boutin, este necesar să se ia măsuri drastice. Una dintre invențiile acestuia permite înregistrarea stabilă a conținutului unei minți umane. Savantul a folosit-o pe el însuși pentru a-și transfera mintea într-o clonă, dar a trebuit să abandoneze înregistrarea înainte de a fugi de trupele terestre care-l căutau.
Pentru a fi găsit Boutin, se decide crearea unei alte clone, de tip îmbunătățit, capabilă să devină soldat. Însă pentru un motiv oarecare, mintea savantului nu pare să fi fost înregistrată corect în creierul gazdei. Jared Dirac ajunge un soldat ca toți ceilalți din Brigăzile Fantomă, dar este supravegheat în cazul în care amintirile lui Boutin ar începe să iasă la suprafață.
Romanul Brigăzile fantomă nu este continuarea directă a volumului Războiul bătrânilor, aproape toate personajele sunt diferite. Brigăzile Fantomă fuseseră deja prezentate în prima parte a seriei, iar în a doua devin protagoniste, dezvăluindu-se cum trăiesc și luptă soldații lor.
Brigăzile fantomă conține toate informațiile necesare pentru a înțelege povestea, dar este util să fi citit deja Războiul bătrânilor pentru a fi aflat, prin descoperirile progresive ale protagonistului său, John Perry, cum funcționează FDC, sistemul BrainPal și alte gadgeturi sau instituții ale lumii din viitor. Cele două romane citibile separat sunt concepute să se completeze totuși reciproc, oferind o perspectivă mai cuprinzătoare asupra aceluiași univers narativ.
În viziunea militaristă a FDC, contribuția Brigăzilor Fantomă a devenit indispensabilă pentru supraviețuirea speciei umane. Acești războinici superumani, cu minți complet goale, sunt creați în laborator din ADN-ul militarilor decedați. Fiind deja adulți, lipsiți de copilărie, sunt înzestrați cu o experiență predefinită; conexiunile lor neurologice sunt accelerate forțat prin implantarea unui dispozitiv numit BrainPal, capabil să furnizeze toate instrucțiunile și informațiile necesare. Din acest motiv, sunt considerați amorali.
Când FDC descoperă că unul dintre oamenii lor de știință, Charles Boutin, i-a trădat, aliindu-se cu populațiile extraterestre și apoi fugind, înscenând o sinucidere stângace, situația devine critică; pentru a preveni anihilarea speciei umane, soluții drastice trebuie adoptate. Dar poate chiar o greșeală comisă de către savantul trădător ar putea permite oamenilor să se salveze. Într-adevăr, Boutin, înainte de a fugi și de a fi considerat mort, reușise să își transfere o copie a conștiinței sale într-un computer, dar apoi uitase să o șteargă. Planul FDC este, așadar, de a crea un soldat, Jared Dirac, care să aibă nu doar ADN-ul lui Boutin, ci și aceeași conștiință, astfel încât să recupereze amintirile trădătorului, să-l găsească și să înfrângă alianța extraterestră.
Inițial, planul nu pare să funcționeze, dar treptat, conștiința lui Boutin va începe să iasă la suprafață și Dirac va trebui să se confrunte nu doar cu amintirile unei vieți pe care nu a trăit-o niciodată, ci mai ales cu apariția neașteptată a propriei sale conștiințe, ce îl va determina – până la consecințe extreme – să facă alegeri mult diferite față de cele ale omului de știință.
Militarii obișnuiți ai FDC sunt bătrâni updatați care, în general, au propriile lor principii etice și morale solide. Membrii clonați ai Brigăzilor Fantomă sunt antrenați literalmente de la concepere pentru a lupta, așa că nu au inhibiții care să-i oprească atunci când li se ordonă să săvârșească acte pe care oamenii născuți normal le-ar găsi monstruoase.
Soldații Brigăzilor Fantomă luptă pentru apărarea umanității, dar cât de umani sunt în realitate?
Interacțiunile lor cu soldații obișnuiți sunt limitate și dificile tocmai pentru că le lipsesc toate experiențele trăite înainte de a intra în FDC. Chiar și corpurile lor sunt puternic modificate pentru a fi mai potrivite pentru misiunile pe care le au de îndeplinit.
Dar dacă membrii Brigăzilor Fantomă învață încă de când devin conștienți că datoria lor este de a lupta, ce îi deosebește de sclavi? Inițial, ei cunosc doar informațiile furnizate de BrainPal.
Situația specială a lui Jared Dirac îi permite să intre în contact cu persoane de diferite specii care-l îndeamnă să pună la îndoială acțiunile FDC. Răspunsurile la întrebările care-l frământă nu sunt deloc simple și nu au răspunsuri definitive.
Apar informații inedite despre acest univers narativ, cu surprize continue care-i dezvăluie noi niveluri de complexitate. Ele includ și noi nuanțe de gri în ceea ce privește etica și moralitatea.
Și în acest al doilea roman al seriei, John Scalzi revine asupra temelor identității, libertății de conștiință și a liberului arbitru. Procesul progresiv de conștientizare al soldatului Dirac devine un prilej pentru câteva considerații de natură bioetică: limita dintre ceea ce este uman și ceea ce nu este uman va rămâne mereu atât de clară cum am fost obișnuiți să o considerăm? Într-o epocă în care aplicațiile nanotehnologice câștigă din ce în ce mai mult teren, care este discriminantul dintre știință și moralitate? Și care pot fi consecințele? Aceste reflecții etico-filosofice inserate cu grație într-o space opera fac ca romanul lui Scalzi să fie tulburător în multe privințe.
Dincolo de prezența acestor elemente etice, volumul Brigăzile fantomă rămâne în primul rând un roman de acțiune, ritmul său fiind foarte alert și menținând o permanentă stare de tensiune sau de suspans. Este o trepidantă aventură în spațiu și o călătorie profundă în inima condiției umane.