Franţa…Stiati că….Curiozităţi din lume
Franţa…Stiati că….Curiozităţi din lume
Franţa…Paris….Curiozităţi din lume
Călătoriile sunt parte din viaţa fiecăruia dintre noi, sentimentele pe care ni le oferă şi amintirile acestora sunt comorile pe care le luăm cu noi peste timp. Voi încerca, în decursul fiecărei săptămâni, să aduc în atenţia d-voastră câteva curiozităţi din marile oraşe ale lumii.
Fiecare dintre noi îşi doreşte să călătorească cât mai mult, să vizităm cât mai multe oraşe ale lumii sau poate pe multe dintre ele le-am vizitat deja, însă niciodată nu ştim suficiente lucruri despre un oraş sau despre o ţară anume. În ceea ce mă priveşte, mi-am propus, să vă vorbesc despre Paris, dincolo de “oraşul îndrăgostiţilor’’ sau ‘’oraşul luminii”. Nu intenţionez să vă vorbesc despre Turnul Eiffel, Palatul Versailles, Arcul de Triumf, Muzeul Luvru, Basilica Sacre Coeur, Capodopera gotică Notre Dame etc. ca obiective turistice şi cultură. Obiectivul meu nu este culturalizarea, sunt lucruri pe care le ştiţi, eu voi vorbi despre curiozităţi şi obiceiuri.
Numele oraşului provine de la membrii tribului ‘Parisii’, care locuiau în zonă, iar denumirea lui în antichitate era Lutetia, ceea ce înseamnă “Locuinţa din mijlocul apei”. Parisul este împărţit în 20 de zone sau arondismente.
Primul arondisment este chiar în centrul oraşului, denumit şi punctul 0 şi se află în piaţa din faţa Catedralei Notre-Dame, iar următoarele sunt alocate în spirală, în sensul acelor de ceasornic. Odată ajunşi în Paris una dintre modalităţile cele mai bune de a vă deplasa prin oraş este metroul. Parisul dispune de o excelentă reţea de linii de metrou. Acesta a fost deschis pentru prima data în Paris pe 19 iulie 1900. Astăzi, traseele sale însumează aproape 200 de km şi 368 de staţii şi fiecare clădire este situată la cel mult 500 de metri de o staţie de metrou. Minunat, nu !
Turnul Eiffel, faimoasa construcţie pe schelet de oţel din Paris ce măsoară 324 m înălţime şi pe care cu toţi ne dorim să-l vedem măcar o dată în viaţă este….’’căsătorit’’! O femeie pe nume Erika La Tour Eiffel s-a “măritat” cu Turnul Eiffel în 2007. Delicios !
Muzeul Luvru a fost construit şi consolidat de-a lungul a peste 600 de ani. Luvru a fost conceput pentru a fi o fortăreaţă, la începutul secolului al XIII-lea de către Philip II August, pentru a apăra Parisul împotriva normanzilor şi a englezilor. Azi deţine opere din toate colţurile lumii şi este cel mai vizitat muzeu de artă din lume, un monument plin de încărcătură istorică şi muzeul naţional al Franţei.
O curiozitate a Franţei care îmi place foarte mult este aceea că există în fiecare oraş o stradă cu denumirea Victor Hugo! Foarte mulţi francezi citesc oriunde se află, în tramvai, în metrou, pe bănci în parcuri! Deoarece este o ţară deschisă poţi vedea în faţa marilor clădiri istorice oameni aşezaţi pe iarbă, savurând prânzul sau doar citind! Terasele multor cartiere ale metropolei au istorii din cele mai variate. De exemplu: Cartierul Montparnasse este o piaţă plină de artişti, cafenele şi locuri fermecătoare. Acesta a fost frecventat de mai mulţi artişti mari, printre care Diego Rivera, Amedeo Modigliani sau Pablo Picasso, şi a fost muză pentru numeroase picturi, inclusiv „Rotonde Café” a lui Picasso. Mulţi dintre marii scriitori ai Franţei au poposit în aceste ‘’taverne’’ şi voi aminti doar câţiva dintre ei şi anume : Anatole France, Eugene Sue, Maurice Leblanc, Theophile Gautier, Guy de Maupassant. Pe lângă multă istorie, la terasele pariziene vom întâlni şi situaţi oarecum hilare. Există o cafenea (Petite Syrah din Nice) unde cafeaua are trei preţuri, în funcţie de modul în care o solicitaţi, de asemenea mai sunt terase unde preţul unei cafele diferă de cel al vecinului datorită priveliştei!
Pentru francezi, brânza, pâinea şi vinul sunt sfinte, au peste 300 de feluri de brânză şi desigur, vinul îl aleg în funcţie de aceasta. Pâinea în formă de baghetă este cea mai consumată pâine în Franţa. În mod greşit este atribuită francezilor, însă această pâine a fost adusă de către austrieci. În Franţa sunt publicate zilnic aproximativ câte două cărţi de bucătărie. Îţi vine să strigi ‘’Vive la France’’, nu!
Câteva dintre curiozitatiile Franţei, unele amuzante, altele surprinzătoare prin însăşi natura lor, le voi prezenta în cele ce urmează;
– În Franţa este ilegal să te săruţi pe căile ferate.
– Masa de prânz a francezilor durează 2 ore, iar în oraşele mici se poate prelungi. Francezii consideră că, mâncarea trebuie consumată cu aceeaşi grijă cu care este pregătită.
– Tradiţia decorării pomului de Crăciun a început în partea de est a Franţei, iniţial se foloseau fructe şi flori pentru decor.
– Franţa a câştigat cele mai multe premii Nobel pentru literatură, mai multe decât orice ţară din lume.
– Franceza a fost limba oficială în Anglia mai mult de 300 de ani începând cu anul 1066, în prezent este limba oficială a Organizaţiei Naţiunelor Unite şi limba maternă pentru 75 de milioane de oameni din întreagă lume.
– În Franţa este permisă căsătoria cu o persoană decedată.
– În Franţa se consideră încălcare de lege numirea unui porc cu numele de Napoleon.
– Este doar un singur semn rutier „STOP” în tot Parisul. La ieşirea din docul Saint-Exupéry, în arondismentul al 16-lea.
– Cele mai celebre invenţii franceze sunt balonul cu aer cald şi paraşuta.
– Electricitatea n-are nimic de-a face cu supranumirea Parisului “Oraşul luminilor”. Faimoasa denumire a Parisului drept “Oraşul luminilor” vine încă din Iluminism, când oraşul era centrul educaţiei, artei şi filozofiei
– Aproape 20% din populaţia Franţei locuieşte în Paris.
– Casa cea mai mică din Paris se află în Quai Voltaire şi are 1 m lăţime.
– În Paris există o Statuie a Libertăţii orientată către cea din New York, care simbolizează prietenia dintre cele două ţări.
– Înainte ca armatele naziste să invadeze Parisul în Al Doilea Război Mondial, operele de artă din Muzeul Luvru au fost distribuite în secret cetăţenilor francezi bogaţi, care le-au ascuns în casele lor de pe tot cuprinsul ţării.
– În timpul Revoluţiei Franceze, 75% din cetăţeni francezi nu vorbeau franceza ca limbă maternă.
– Cartofii au fost interzişi în Franţa, între anii 1748 – 1772
Dacă am reuşit să vă stârnesc curiozitatea, vă aştept cu drag şi săptămâna viitoare !
Iliuţa Raduţi
Stiati ca imi place din ce in ce mai mult acest blog? Daca e posibil asa ceva. 🙂
Foarte intersant acest articol. Asa ca multumim. Am aflat multe lucruri pe care nu le stiam.
„in Franta este permisa casatoria cu o persoana decedata.” Pe buneee? :))) cine ar face asa ceva?
hahaha,auzi,se ia o bucata bogatas decedat,ma casatoresc si gata,ii mostenesc averea,delicios 🙂
baiatul meu nu suporta branza,asa ca spune desprea a mea ca,citez,,pute ca branza francezilor” 😀
super informati,bine stiam din ele,eu am un fix,de a stii cateva detalii despre orasele importante ale lumii.
Felicitari Iliuta,informatii foarte utile,unele chiar nu le stiam,abia astept urmatorul articol! locco_smiley_10
Stiati ca..
. nu stiam? ..ca am aflat multe acum????
Felicitari e ffffff interesant
Superb articolul! Ador calatoriile,orasele mari si secretele lor. Felicitari! Astept sa ma mai delectezi! Pup!
foarte interesant ili si documentat,imi place foarte mult,abia astept sa vedem cu ce ne mai delectezi.
felicitari si succes in continuare!
Imi place ceea ce am citit ! Asa am mai descoperit cateva lucruri interesante! Mult succes in continuare Iliuta!
Va multumesc din suflet ! Mii de imbratisari ! locco_smiley_37
Felicitari Iliuta!
Mi-a placut aia cu Napoleon :).
Ce frumos, felicitariiiii! :* As pleca si maine daca s-ar ivi ocazia!
tare faine curiozitatile 🙂 nu ma dau in vant dupa Paris, probabil pentru ca nu-mi place franceza – am avut numai profi cu pretentii de accent a la carte si mie nu-mi iesea sub nicio forma 😐
Nu am vazut Parisul, dar acum am calatorit prin intermediul articolului tau. Cam mult stau francezii asti la masa :-)))) Aia cu porcul mi-a palcut! Vezi, mai bine ca nu locuiesc acolo, nu as putea sa imi numesc porcusorul Napoleon :-)))))) Si da, pai, cum sa te saruti pe calea ferata, daca vine trenul? 🙂
Felicitări 🙂 Mi-aș dori să văd Parisul…
Un articol de nota 10! Ceva aparte, cutiozitati din care unele le stiam altele nu… Felicitari!!
Multumesc. Ma bucur tare mult ca va place 🙂 !
Imi place foarte mult articolul, sper sa mai scrieti.
Ha ha ha Uite, ma amuz copios pe seama „casatoriei cu o persoana decedata”. Sotul ma intreaba cine spune „da” in locul mortului!!! =))
Sincer, niciodată nu m-a pasionat Parisul, poate pentru că cineva apropiat mie mi-a spus că nu e deloc așa cum e descris în ipostaze romantice. Însa, da, din descrierea aceasta, cu atâtea curiozități, chiar că mi-a stârnit interesul. Păcat că circumstanțele sociale de astăzi te fac să te gândești de două ori înainte să pornești la un astfel de drum. Însă…, într-adevăr, când plecăm dincolo, emoțiile trăite în călătoriile nostre, fac parte din bagajul permis.