Turcia

Turcia…Stiaţi că…Curiozităţi din lume

    În cazul în care vă întrebați de ce am ales să vorbesc despre Turcia în acestă perioadă a anului plină de sărbători, cadouri și luminițe indecise, răspunsul este Sfântul Nicolae, moșul pe care an de an îl așteptăm în data de 6 decembrie desculți și fără șosete. Ei bine, acesta s-a născut în Turcia în zona unde acum este Patara, oraș aflat în apropiere de Marea Mediterana. Turcii prin credința lor, principiile de viață, cultură și obiceiuri au o serie de particularități aparte în lume. În cazul în care nu ați ghicit – ei sunt cei care sărează copilul când se naște ( evident pentru gust!), îmbracă pantaloni stand așezați, au o problemă cu noaptea –  nu matură, nu își taie unghiile, evit oglinda….ai crede că participă la un concurs cine surprinde mai tare… Reușesc acest aspect și în ceea ce privește alfabetul lor, care conține un i fără …punct ( nu vă speriați, restul literelor sunt ok și cu înclinația potrivită). În țara moșului mult așteptat, există o zicală conform căreia se spune că „un străin la ușa cuiva, e un oaspete al lui Dumnezeu pentru cel puțin trei zile”. Am o nelămurire…îl primesc pe străin timp de trei zile indiferent de intențiile sale?….Dacă este grăbit, nu îl rețin….

   Până în 1934 majoritatea turcilor nu au avut nume de familie, doar prenume. Frumos aș spune, nu mai treci la redenumire…. după căsătorie. Altfel spus cu ce nume te naști cu acela te duci la zei, asta în cazul în care nu trece un afgan prin zonă și te cheamă zeii înainte de a afla că ai un nume…

   Istanbul este singurul oraș din lume care se întinde pe două continente  – Asia și respectiv Europa. De menționat că doar 3% din suprafața Turciei se află pe continentul European. Asta numesc eu contaminare concomitentă! Glumesc, desigur!Turcia

   Marele Bazar din Istanbul are 4000 de magazine care se întind pe 64 de străzi, 25000 de muncitori și … încă nu s-a aflat numărul cumpărătorilor, deoarece și matematica este limitată uneori…

   Turcia este țara în care sunt încarcerați cei mai mulți jurnaliști din lume. Există două explicații, una sunt ei mai secretoși și au de ce, a doua este că primesc orice străin în casă trei zile ca să-îl ia la întrebări,,,și după…

   Rahatul turcesc este unul dintre cele mai vechi dulciuri din toate timpurile. Dacă am adus în discuție acest  deliciu al gastronomiei turcești, putem vorbi și despre mâncare tradițională grecească, musacaua care provine tot din Turcia și al cărei renume în savurăm ocazional și noi…din cămară.

   Cei mai gălăgioși turci sunt….. vânzătorii de înghețată care fac un adevărat one-man-show până îți oferă desertul cerut.  Costumele roșii cu motive turcești și spectacolele demne de adevărați magicieni sunt ingredientul secret al vânzării acestui produs.

   Turcia a fost printre primele țări care a acordat femeilor dreptul de a vota și anume în anul 1930 pentru alegerile locale și în 1934 pentru alegerile naționale. Dacă nici turcii nu te mai surprind, atunci cine! Le îmbracă de nu se văd nici ele bine și le trimit la vot…..sub acoperire.

   Un procent foarte mic și anume 4% din turci locuiesc singuri. Explicația ar fi că turcii sunt atât de gurmanzi și romantici în același timp că doar 4% dintre ei nu au înțeles cum stă treaba.

   Războiul troian a avut loc în Çanakkale, un oraş din partea vestică a Turciei, locul unde astăzi există  o replică a celebrului cal troian, care a schimbat sorții războiului și totodată istoria popoarelor implicate.

   În Istanbul se află cele mai originale bănci pe care te vei putea așeza. Aici găsești operele multor scriitori și poeți turci, deschise la paginile considerate cele mai interesante. Acestea pot fi citite în aceeași manieră și în stațiile de autobuz și piețele cunoscutului oraș. De menționat este faptul că acest oraș denumit altădată Constantinopol a fost de-a lungul timpului capitala a trei mari imperii: Roman, Bizantin și Otoman.

   Un obicei turcesc constă în aruncarea unui vas cu apă în urma celui care pornește într-o călătorie, în speranța că aceasta va decurge lin, fără incidente (aruncă doar apă sau și vasul… ?).

    Cuţitele lipsesc de cele mai multe ori de pe mesele turcilor. Pentru a tăia preparatele din carne ei  folosesc  furculiţa şi  o bucată de pâine.

   Musulmanii au un obicei conform căruia nu se îmbăiază şi nu spală lucruri în apă stătătoare. Motiv pentru care după terminarea mesei, vasele sunt spălate întotdeauna sub jet de apă, iar băile și chiuvetele lor nu au dopuri.

Bucăți de lemn din Corabia lui Noe au fost găsite în Turcia pe Muntele Ararat.

   În Turcia există unul dintre cele mai ciudate muzee din lume și anume  – Muzeul Părului,  care în anul 1998 a intrat în Cartea Recordurilor. Totul a început  de la o poveste de dragoste a unui proprietar de magazin cu obiecte din ceramică, poveste din care a rămas doar o șuviță de par….. oferită în dar ….gest urmat de încă 20.000 de vizitatoare ale celebrului atelier de olărit din cadrul magazinului. Așa a luat naștere un Muzeu plin de şuviţe de păr și bileţele cu nume și adrese ale proprietarelor acestora. Deci, dacă nu ai o prietenă și vrei musai una, o soluție este acest muzeu, te duci vezi ce par are aleasă, iei biletul cu adresa și eventual numele, pleci în căutarea ei…. și ai și replică de început…..Știam că ești brunetă…..

   Ştiaţi cădudele sunt foarte apreciate de către turci și considerate o delicatesă? Ei bine, acest fruct neluat în seama la noi, la turci este folosit în stare proaspătă sau uscată, în prăjituri și dulceţuri.

   Turcia este o țară frumoasă, plină de mistere a cărei istorie ne-a oferit răspunsuri la multe întrebări legate de trecut, o țară pe care merită să o cunoști să o vezi și să rostește…. Venividivici ( se pare că acolo a fost rostit pentru prima oară ).

Sărbători binecuvântate, multă iubire și ….ceva arome orientale!

Cu drag, Iliuța

Citiţi Rubrica Stiaţi că…Curiozităţi din lume

Ce poţi vizita în Turcia

Astăzi Turcia…Curiozităţi din lume

 

 

 

 

11 COMMENTS

  1. Stiam aceste curiozitati, insa am apreciat in mod express modul in care le-ai prezentat 🙂 Deja ma gandesc la faptul ca inca nu am vizitat Istanbulul!!!

    • Mulțumesc, draga mea ! Turcia este o tara care te surprinde și fascinează în același timp .

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.